Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cum funcţionează cooperativa care face toţi banii!

Publicat: 07 mai 2022 - 08:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cooperativa Agricolă Legume Belinţ a luat fiinţă în 2016, la iniţiativa câtorva producători din vestitul bazin legumicol timişean. Imediat după constituire au încheiat contracte cu două supermarketuri.

"Înainte de a decide să ne unim, mergeam la piaţa volantă înTimişoara, eram fericiţi că s-a deschis. Doi ani am mers în piaţă, a fost bine la început, eram câţiva producători. Apoi s-a umplut de intermediari...", îşi aminteşte Angelica Buză, actualul preşedinte al cooperativei din Belinţ.

 

A FOST GREU CU... UNIREA?


Greu n-a fost, dar asocierea s-a realizat după un binecunoscut... tipar autohton! Nevoia de a avea vânzarea asigurată şi constantă i-a determinat pe 38 dintre legumicultorii din zonă să ia iniţiativa de a se uni sub umbrela unei cooperative. "Din 38 au rămas 18 cu o seară înainte de a merge la notar, iar dimineaţa s-au prezentat la semnat 9 producători...", ne spune Marcel Ardelean, cel care i-a mobilizat iniţial pe oameni, primul preşedinte al Cooperativei "Legume Belinţ".

În prezent, cooperativa numără 8 membri, dar lista este deschisă celor care doresc să producă şi să vândă organizat, pe o piaţă sigură!

cooperativa belint 1_b 

LA ÎNCEPUT A FOST NEGOCIEREA


După înfiinţarea cooperativei au început negocierile cu doi retaileri. "A fost o oportunitate, un tren în care ne-am urcat şi noi. Lidl şi-a făcut depozit foarte aproape de noi, avea nevoie de contracte cu producătorii locali. Cu Profi deja lucram, atunci începuseră campania cu produsele româneşti în magazine. Carrefour a venit puţin mai târziu, cu ei nu lucrăm pe logistic, mergem direct pe magazine deocamdată, deşi ne ia mai mult timp", explică Angelica Buză.

"Negocierile au fost la început de pe poziţie de forţă, retailerii au plecat de la premisa că nu putem noi produce cât pot ei sâ vândă, realitatea a fost însă diferită. Prin cooperativă altfel negociezi preţurile şi cantităţile şi, deşi la început unii ne-au privit cu neîncredere, ulterior am dovedit că suntem serioşi, nu am avut probleme pe partea de calitate şi ambalaje şi, indiferent de situaţie, am găsit înţelegere!", ne spune Marcel Ardelean.

cooperativa belint 2_b 

CARTOFII ŞI VARZA ERAU ÎN TOP


Suprafaţa exploatată la comun este de 20 de ha în câmp şi 20 de ari de solarii. La raft puteţi cumpăra, în funcţie de sezon: cartofi, varză, dovlecei, zucchini, salată verde, salată iceberg, ridichi, ceapă verde, vinete şi pepene galben, toate sub brandul Cooperativei.

La începuturi chiar a fost o chestie amuzantă, referitor la culturi. Zona Belinţ este renumită pentru producţiile de cartofi şi varză. Odată uniţi, "toţi am vrut să punem... cartofi şi varză! Apoi ne-am dat seama că trebuie să diversificăm, iar din al doilea an ne-am reorientat spre ceea ce producem astăzi", îşi aminteşte preşedinta cooperativei belinţene.

La început de sezon, membrii Cooperativei se adună şi discută planul de culturi, să stabilească cine şi ce va pune în pământ, respectând şi rotaţia, dar şi cererea venită din partea magazinelor.

 

PLUSVALOARE PRIN PROCESARE


Din dorinţa de a nu arunca nimic din ceea ce produc, adică legumele de calitatea a II-a, producătorii belinţeni se gândesc să acceseze şi un proiect pe procesare. "Visul nostru e să nu pierdem absolut nimic, de aceea am vrea să facem o făbricuţă de procesare, să intrăm şi pe altă piaţă. Mai ales acum, în condiţiile în care toate cheltuielile cresc şi marfa noastră n-o să aibă preţul corect, va fi foarte greu să ne dezvoltăm. Deja ne-am micşorat substanţial profitul", spune Angelica Buză.

Preţul ambalajelor a crescut de 6 ori numai anul trecut. Practic 3 kg de produs echivalează doar costul ambalajului. La fel de scumpe sunt folia de mulcire, seminţele, combustibilul. Din păcate, preţul de vânzare la poarta fermei nu a crescut iar procesarea e singura cale de a adăuga plusvaloare în viitor.

cooperativa belint 3_b 

PERFORMANŢĂ PRIN MECANIZARE!


La începuturile cooperativei, fiecare lucra cu utilajele pe care le avea în propria curte. Însă nevoia de a se dezvolta şi de a-şi eficientiza producţiile i-a determinat pe producători să acceseze anul acesta un proiect pentru achiziţia de utilaje noi şi moderne: tractoare, met-uri performante cu calculator, prăşitoare pentru varză cu freză, discuri, terradiscuri, remorci.

Anterior, în 2020, Cooperativa s-a dotat, printr-un contract de leasing, cu: maşină de semănat, bilonator cu maşină de întins folia şi picurarea, maşină de plantat pe folie.

Tot pe cooperativă au achiziţionat şi un camion pentru transport.

Angelica Buză lucrează cu soţul şi fiul, mână de lucru se găseşte foarte greu spre deloc. Tocmai de aceea investiţiile în utilaje performante sunt de strictă necesitate!

cooperativa belint 7_b 

NU ADUCE ANUL CE ADUCE VREMEA


În legumicultură treaba se termină în decembrie şi reîncepe în ianuarie, practic nu există pauză. Pe timp de iarnă în solarii se continuă producţia, cu salată şi ridichi, ceea ce înseamnă şi costuri mai mari, mai ales când e frig şi spaţiile protejate trebuie încălzite.

Anul acesta nu a început prea bine, fluctuaţiile mari de temperatură afectează tinerele plante. "Trebuie să fim cu ochii-n patru pe prognozele meteo iar dacă se va instala seceta deja anunţată va trebui să irigăm şi costurile vor creşte şi mai mult", spune Angelica Buză.

cooperativa belint 6_b

LEGUME DE BELINŢ EXTRA FRESH

Tot ce produc legumicultorii se vinde prin cooperativă, cu condiţia să fie calitatea I, singura acceptată de retaileri. "Noi nu depozităm marfa, tot ceea ce culegem seara, pleacă la magazine dimineaţa la prima oră, iar ce recoltăm dimineaţa, livrăm seara. Produsele noastre sunt extra fresh", susţine Angelica Buză. Produsele belinţenilor au certificare Global G.A.P. şi sunt supuse unor analize stricte în laboratorul Lidl care urmăresc reziduurile de pesticide şi folosirea produselor omologate de protecţia plantelor.

Iar calitatea se vede şi la raft. Atât la Lidl, cât şi la Profi găsiţi legume belinţene cu eticheta care conţine informaţii relevante. Click AICI  şi vedeţi profilul Cooperativei pe site-ul unuia dintre retaileri!

 

cooperativa belint 5_b

Maşinile membrilor Cooperativei din Belinţ, aliniate la descărcat legumele în depozitul Lidl

 

La începutul lunii aprilie, Cooperativa Agricolă Legume Belinţ s-a constituit şi în grup de producători, ceea ce le va facilita accesul şi la alte proiecte cu finanţare garantată de stat.

 Angelica Buza_fotocitat_b

Dacă nu era Cooperativa probabil că nu am fi continuat cu legumicultura. Noi doar din asta trăim, iar dacă piaţa rămânea singura variantă, ar fi trebuit să ne căutăm şi altceva de lucru. Acum suntem optimişti şi încăpăţânaţi, nu ne lăsăm. Facem totul cu multă pasiune!

ANGELICA BUZĂ

Preşedinte Cooperativa Agricolă Legume Belinţ, jud. Timiş

 

 

un articol de

NICOLETA DRAGOMIR

Vizualizat: 1497 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?