Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cum efectuăm tăierile pomilor pentru formarea coroanei şi echilibrarea producţiei!

Publicat: 25 ianuarie 2022 - 13:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Alături de știința de a norma producția anului în curs, printr-o reglare echilibrată a încărcăturii pe pom, este deosebit de important să fie stăpânit modul în care se urmărește formarea coroanei pomului.

Aceasta trebuie să echilibreze elementele de schelet, astfel încât întreaga suprafață a coroanei să beneficieze de lumină și de aerisire.

• Prin tăieri trebuie să creăm condițiile cele mai bune de ventilare a coroanei, pentru a crește vigurozitatea și rezistența pomului la boli și pentru a asigura pătrunderea luminii pe toată suprafața coroanei, ceea ce va asigura uniformitatea colorării fructelor.

• Pe de altă parte, trebuie să avem în vedere faptul că pomii prezintă tendința de a crește pe verticală, degarnisindu-se pe partea inferioară. Știind acest lucru, pomicultorul trebuie să respecte acele principii de tăiere care să mențină creșterea ramurilor și la nivelul de jos al coroanei. Acest aspect este deosebit de important, deoarece printr-o tăiere echilibrată și care să asigure dezvoltarea armonioasă a întregii coroane, pot fi realizate însemnate sporuri de producție. Altfel, în partea de jos a coroanei, fie fructele vor rămâne mici, fie vor fi total absente.

• De asemenea trebuie să se urmărească încadrarea pomului în spațiul alocat. Mai exact, tăierile se vor efectua astfel încât să se evite ca pomul să se suprapună peste cel vecin și să nu crească mult în înălțime, spre a putea fi executate ușor și fără riscuri tratamentele și recoltarea.

 taieri de iarna 03_b

 

PRODUCŢIE MARE, SPAŢIU REDUS

 

În condițiile în care proprietarii de livezi semi-intensive sau intensive ori gospodarii din țară urmăresc tot mai mult creșterea volumului de producție și utilizarea la maximum a teritoriului alocat pomiculturii, specialistul băcăuan subliniază faptul că sunt utilizate tot mai mult formele de coroană cu ax central și de volum mic. Această coroană este denumită de către pomicultori ca o coroană cu formă de fus subțire.

• Practic, se urmărește schema după care crește un brad în mod natural, în care singura creștere pe verticală este axul pomului, iar creșterile de schelet și semischelet sunt la orizontală. Pe aceste elemente de schele, pomicultorul trebuie să își așeze, prin tăieri, ramurile de rod. Aceasta este o formă de coroană care se pretează pentru aproape toate speciile pomicole.

Excepția o face cireșul, îndeosebi cel altoit pe portaltoi de vigoare mare, dar și în acest caz se poate alege o coroană cu ax central de 2 m și cu mai multe șarpante orientate la orizontală.

taieri de iarna 05_b

GREŞEALĂ DE EVITAT LA TĂIERE

ATENŢIE! Un număr mai mare de ramuri de rod lăsate pe pom va conduce la o rodire în exces, fructele vor fi prea mici și pomul va fi epuizat, ceea ce îi va scădea rezistența la îngheț, în iarna următoare. Ulterior, pomul va intra într-o așa-numită periodicitate de rodire și, chiar în următorul an, nu va mai produce fructe!

 

Află Povestea mărului din Vancouver care a trăit 194 de ani!

Cum îngrijim pomii la desprimăvărare? Vezi recomandările specialiştilor!

Plantarea pomilor este o activitate riguroasă. Vezi care sunt cele mai frecvente greşeli la plantare!

 

PETRONELA COTEA MIHAI

redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 7539 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?