Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum deguşti o roşie fără să o distrugi?

Publicat: 07 martie 2020 - 18:14
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Una dintre cele mai importante proprietăţi ale roşiilor proaspete este gustul. Dar cum cuantificăm acest gust? Cultivatorii sunt foarte interesaţi să afle asta, iar răspunsul l-ar putea da cercetătorii Universităţii Wageningen (WUR).

Unitatea de cercetare din domeniul horticol şi al serelor din cadrul prestigioasei instituţii de învăţămând superior olandeze investighează dacă este cu adevărat posibilă cartografierea gustului la tomate de la distanţă, utilizând un aşa-numit "panou gustativ" şi bazându-se pe o cameră foto specială.

Rosii_bProiectul 'Fresh on Demand' (Proaspăt la cerere) lucrează la îmbunătăţirea calităţii lanţului de aprovizionare cu fructe şi legume, pentru a satisface mai bine cerinţele consumatorilor. Iar gustul este o variabilă importantă în această ecuaţie. Pentru a analiza gustul unei tomate de obicei e nevoie de senzori, care pot măsura, printre altele, conţinutul de brix (cantitatea de zaharuri dizolvate) şi conţinutul de acid dintr-o roşie. Problema cu această tehnică este că roşia trebuie zdrobită pentru ca senzorii să proceseze datele.

WUR încearcă să afle dacă este posibilă măsurarea gustului unei roşii cu senzori nedistructivi. Sunt cercetate două metode: camerele hiperspectrale (care fac fotografii) şi spectrofotometre (care fac măsurători în punct). Rezultatele ambelor metode sunt comparate apoi cu rezultatele senzorilor distructivi (care măsoară roşiile zdrobite) şi cu cele ale panoului gustativ. Acest lucru arată ceea ce spectrul uşor al roşiei poate spune despre gust. Informaţiile obţinute pot fi apoi introduse în modelul gustului WUR pentru a putea măsura cu uşurinţă gustul tomatelor în viitor. Cel puţin în teorie sună bine, să vedem care vor fi rezultatele.

Vizualizat: 1033 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?