Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cum arată solarul ridicat din bursa de student!

Publicat: 14 februarie 2022 - 21:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Această poveste este despre determinarea a doi tineri, absolvenţi ai USAMV Iaşi, care au hotărât să nu plece din ţară şi să dea un exemplu că se poate munci şi acasă în agricultură, cu bune rezultate!

În urmă cu trei ani, Anca şi Silviu Ursu s-au aşezat pe vatra strămoşească a părinţilor Ancăi, din Bogdăniţa, judeţul Vaslui, şi au transformat saivanul de capre într-un solar de 400 mp. Cu banii strânşi din bursa de la facultate au cumpărat primele pliculeţe de seminţe de legume, apoi folia de învelire.   

 Anca-Elena Ursu ok_b

În 2018, în al doilea an de master, ne-am apucat în satul natal să muncim la visul nostru: acela de a avea o fermă pentru oameni, unde să vină să își culeagă legumele, să se relaxeze, să vadă cum sunt îngrijite plantele și unde să punem în practică ce am învățat: eu, horticultura ecologică, iar Silviu, producerea de material săditor.ANCA-ELENA URSU, Horticultor Bogdăniţa, jud. Vaslui

 

Două finanţări prin PNDR


În 2019, cei doi tineri au depus primul dosar de finanţare nerambursabilă prin PNDR, în valoare de 11 mii de euro. Au cheltuit 2.000 lei la înfiinţarea întreprinderii de familie, iar bănuţii rămaşi au fost pentru solar. A urmat cel de-al doilea proiect, aflat în curs de derulare, pe Submăsura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, de 11.200 de euro. În primul an de activitate a fermei au reuşit să facă un profit de 4.000 de lei. Era un început!

 solar anca 2_b

 

Din profit, un nou solar!


„Noi vrem să promovăm tot ce-i românesc. Achiziţionăm seminţe de la SCDL Buzău şi de la alţi producători din ţară. În acest ciclu ne dorim să producem 40 de mii de fire de răsad. Anul trecut, am avut 30 mii, răsadul ne-a costat între 80 de bani şi 1,2 lei firul. În final, am rămas cu 1.000 euro câştig, adică ne-am scos banii investiţi. Anul acesta vom lucra ceva mai organizat. Ne oprim vreo 3.000 de fire pentru nevoile fermei şi restul vom vinde. Din banii pe care-i vom obţine, dar şi cu tranşa a doua de 3.750 de euro de la proiect, vrem să mai ridicăm un nou solar, unul cu schelet metalic, acoperit cu folie profesională, care costă 34.000 lei”, susţine tânăra legumicultoare Anca Ursu. 

 solar anca 7_b

 

Legumicultură ecologică


“Anul acesta, având răsadniță nouă și gata mai devreme, de pe 25 ianuarie am început să semănăm pentru solarii și aromaticele în ghivece, eșalonat. Silviu se ocupă de partea cu via și livada; la noi bate crivățul și tăierile încep mai târziu. El lucrează la un magazin fitosanitar și după servici vine să mai lucrăm la răsadniță. Eu mă ocup de partea birocratică, de comenzi, de organizarea semințelor, de mărțișoare cu semințe, de buchete comestibile, de planul culturilor pe 2022”, precizează Anca despre diviziunea muncii.

Mica fermă ecologică vasluiană este organizată pe un teren de 1,59 hectare, cultivat cu viţă de vie, livadă, grădină şi are două solarii de câte 270 mp fiecare. “În această perioadă punem salată, ridichi, ceapă, spanac, ce vor veni acoperite cu agril. Ca produs de bază folosim VermiPlant, un îngrăşământ natural pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor, în formă lichidă cât şi granule. Pe partea fitosanitară utilizăm produsele Klastrof și Norofert, atunci când vor fi anumite carențe. Avem mare grijă de rotația culturilor şi respectăm cu rigoare verigile tehnologiei de producere bio”, explică Silviu.

 rasad ferma ursu_b


Vânzarea, bat-o vina!


Marea problemă este legată de desfacere. „Ne-am făcut cunoscuţi pe paginile de socializare, facem livrări de legume cu maşina proprie săptămânal ori de câte ori este nevoie, vindem şi de acasă. Oferim pachete cu dovlecei, tomate, castraveţi, ardei, fasole păstăi, la 50 de lei, în funcţie de ce preferă cei peste 50 de clienţi pe care-i avem în portofoliu. La anul vrem să instalăm centrale termice în solarii şi să facem şi cultură de iarnă”, au susţinut Anca şi Silviu.

Deocamdată, cei doi tineri specialişti nu sunt interesaţi de Programul Tomata că nu îngrijesc 1.000 mp de solar şi nu sunt axaţi pe o singură cultură! Ei vor să înfiinţeze o asociaţie de legumicultori la nivel de judeţ. În satul Bogdăniţa mai sunt câţiva localnici care le-au urmat exemplul şi au ridicat solarii pentru a produce legume pentru propriul consum. Aşa că sunt şanse reale ca ideea să aibă succes.

 rasad ferma ursu 2_b


RĂSADURILE CER TEHNOLOGIE!


În 'Ferma Ursu VS' se află în testare hibrizi şi soiuri de specii de legume, plante aromatice şi medicinale. “Ca substrat la producerea răsadurilor folosim Plantella, pământ de calitate superioară, de culoare negru-intens care conţine fibre bio, argilă și îngrășământ bioactiv. La obținerea răsadurilor, ținem cont de temperatură, lumină şi umiditate şi aplicăm la nevoie tratamente cu aminoacizi. Repicăm când firele de răsad au 4 frunze adevărate, după care coborâm temperatura la 10-12 grade C. După o săptămână, aplicăm un biostimulator organic, iar la 14 zile mutăm răsadul în camera de aclimatizare şi folosim un îngrăşământ organic. Cu o săptămână înainte de plantat lăsăm firele să se călească“, explică Silviu Ursu.

Silviu Ursu ok_b

FERMA URSU deţine o colecţie de plante legumicole şi exotice, în care, numai anul trecut, au fost peste două sute de soiuri şi hibrizi de tomate, de culori, mărimi, forme şi gusturi diferite.

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 1274 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?