Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cum ar putea fi anul agricol 2022? Ce spun cifrele?

Publicat: 01 februarie 2022 - 16:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

De stabilitatea coaliției de guvernare în cursul acestui an va depinde și bunul mers al sectorului agroalimentar. Deocamdată, proiectul politic pus în mișcare la sfârșitul lui 2021 pare să funcționeze.

Noul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a făcut câteva anunțuri, unele concretizate în proiecte de HG, care prefigurează câteva linii directoare ale noului an.

 

Ajutoarele de minimis


Promis chiar din primele zile de mandat ale ministrului, ajutorul de minimis pentru sectorul legumelor a fost deja formulat în cadrul unei Hotărâri de Guvern aflată încă în dezbatere publică pe siteul instituției, la data redactării acestui articol. Potrivit proiectului, ceapa verde, spanacul, salata și fasolea păstăi sunt noile specii de legume eligibile, numai pentru ciclul II. Tomata a rămas în program, atât pentru ciclul I, cât și ciclul II. Vânăta a fost scoasă din lista legumelor eligibile.

Prin urmare, fermierii care doresc să intre în program vor avea de întocmit dosarul, de primit în solar/seră inspectorii DAJ și APIA și vor trebui, desigur, să producă și să vândă cantitățile minime prevăzute pentru fiecare specie în parte. Aici vor avea bătaie de cap, după cum au comentat membrii grupurilor de legumicultori de pe rețelele de socializare. Vânzarea este una dintre cele mai mari probleme ale legumicultorilor. Ministerul a anunțat că și programul ”Usturoi românesc” va fi derulat în continuare.

perspective 2022_b 

 

Fonduri europene de tranziţie


2022 este ultimul an din perioada de tranziție către noua Politică Agricolă Comună. Majoritatea submăsurilor au fost accesibile în toamna anului trecut, dar unele dintre acestea, cum este sM 6.4 „Investiții în crearea şi dezvoltarea de activități neagricole”, acoperă și începutul acestui an.

Un lucru este clar. Fermierii ale căror proiecte au fost selectate pentru finanțare au de lucru în cursul anului 2022 să le implementeze, iar provocările nu vor fi puține: pandemia încă nu a trecut și poate perturba activitatea instituțiilor publice, prețurile la inputuri sunt în creștere, livrarea utilajelor și a echipamentelor agricole înregistrează întârzieri, din cauza crizei semiconductorilor. Aceste neajunsuri se vor adăuga tradiționalei birocrații românești, cu o mulțime de legi și ordine care suprapun și complică enorm activitatea agricolă în sine.

 

Sprijin pentru agricultura eco


De la 1 ianuarie 2022 a intrat în vigoare Regulamentul european 848/2018, care oferă statelor membre posibilitatea să acorde micilor fermieri angajați în agricultura ecologică și care vând direct consumatorului final anumite scutiri, ca să cheltuiască mai puțini bani și să evite birocrația.

Totodată, legislația europeană stimulează formarea unor grupuri de operatori de către micii fermieri, pentru a suporta mai ușor cheltuielile presupuse de agricultura în sistem ecologic. Ei se vor putea bucura de aceste facilități numai dacă autoritățile de la București vor decide să le acorde. În acest caz, agricultura ecologică din România ar putea să se dezvolte, micii fermieri să vândă mai bine, iar consumatorii români să se bucure de produse agricole de calitate.

Suprafața cultivată cu legume legume proaspete (inclusiv pepeni) și căpșuni în sistem ecologic a scăzut de la 1.928,36 ha, cât am avut la nivel național în 2014, la 847,79 ha, în 2020. Per total, însă, anul trecut am avut o suprafață certificată de 468.887 ha, cea mai mare din ultimii zece ani. Este de așteptat ca anul acesta suprafața la nivel național să crească.

scroafa cu purcei 2022_b 

Mai creştem porci în gospodării?


Adrian Chesnoiu a transmis public că nu agreează ideea ca micilor gospodari să le fie impuse restricții severe privind creșterea porcilor, așa cum au tot prevăzut proiectele de ordin ale președintelui ANSVSA în ultimii ani, pe fondul epidemiei PPA. Noul ministru a declarat că va continua să încurajeze creșterea porcului în gospodăria țărănească, dar va căuta să deruleze și un program de susținere a reproducției în fermele de suine, cu bani de la bugetul de stat.

Prin urmare, dacă pesta porcină africană nu va continua să facă ravagii prin fermele comerciale și prin gospodării deopotrivă, lăsându-i pe fermieri fără animale, adică fără obiectul muncii, ei au deja motive să răsufle ușurați. Vor continua și anul acesta să își îngrașe porcii și să caute să-i vândă în preajma Crăciunului, cu un preț bun.

 

Prețurile care au luat-o razna


Un val neașteptat de scumpiri a lovit în cea de-a doua jumătate a anului trecut pe mai toată lumea, inclusiv pe fermieri, care s-au văzut nevoiți să cumpere inputurile cu un preț mult mai mare. Totodată, a sărit în sus și prețul gazelor, al electricității și al combustibililor. Este de așteptat ca și anul acesta criza prețurilor să persiste și, mai grav, să întâmpinăm o criză a inputurilor și a energiei. Chiar dacă ar fi bani pentru achiziționarea acestora, ar putea surveni situația în care producătorii agricoli să nu găsească ce să cumpere, ținând cont că unele unități de producție și-au suspendat activitatea, afectate la rândul lor de criza prețurilor.

Un lanț de cauze și efecte care va complica activitatea agricolă. Fermierii, mai ales cei vulnerabili, văzându-se la ananghie, vor ajunge să ceară, tot mai presant, sprijinul autorităților. Din această perspectivă, anul 2022 ar putea să nu fie unul prea liniștit.

 

Starea vremii şi agricultura


Sectorul agricol este dependent și de starea vremii, mai ales acolo unde nu este activ Sistemul Național de Irigații. Anul trecut a fost unul excelent în ceea ce privește producțiile agricole. Ținând cont că seceta puternică sau extremă este un fenomen cu o ciclicitate de 7-8 ani, este de așteptat să nu lovească anul acesta și fermierii din sectorul vegetal să repete experiența fericită de anul trecut. Cu o singură precizare: creșterile de prețuri la inputuri și energie să nu le diminueze câștigurile.

farm to fork_b

PNS, TOT ÎN CHINURILE FACERII

Până la sfârșitul lunii ianuarie, MADR trebuie să trimită la Bruxelles Planul Național Strategic, document de mare angajament pentru accesarea banilor alocați prin Politica Agricolă Comună, ținând cont de cele două strategii, ”Biodiversitate” și ”De la fermă la furculiță”. AcestPNS, în ciuda sau poate tocmai datorită marii sale importanțe, a fost și este învăluit în mister, cei mai mulți fermieri români neștiind ce li se pregătește şi ce măsuri se vor aplica în sectorul agroalimentar în următorii șapte ani.

 

un articol de

STELIAN RĂDESCU

Vizualizat: 1340 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?