Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum a crescut CoVid cererea de legume?

Publicat: 30 aprilie 2020 - 10:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În contextul evoluției dramatice a virusului COVID 19, în activitatea multor legumicultori s-au produs schimbări semnificative. Două elemente noi au intervenit în valorificarea producției.

Cristian Eugen Carâmb, tânăr legumicultor din satul Cristești, comuna ieşeană Holboca, produce legume pe aproximativ un hectar, în câmp și în spații protejate, solariile ocupând jumătate din suprafață. De când a venit pandemia, în activitatea fermei s-au produs două schimbări majore:
1. Pe de o parte au crescut solicitările de la beneficiari pentru livrarea la domiciliu, în sensul înmulțirii numărului celor care adresează cereri ritmice. Totuși, cantitățile nu sunt dictate de contextul de creare a proviziilor.
2. Pe de altă parte, reprezentanți ai marilor lanțuri de magazine au mers în ferme pentru a conveni la fața locului colectarea viitoarelor recolte.
”De curând am renunțat să merg în piețe cu legumele. Dar am multe cerințe pentru livrarea la domiciliu. Chiar au crescut semnificativ comenzile. În relația directă cu clienții, noi, producătorii putem controla mai bine prețurile și, bineînțeles, calitatea mărfii”, spunea tânărul.

Cum a crescut CoVid cererea de legume?Click pe poza pentru galerie!

Vizită neaşteptată în fermă

La începutul lunii martie 2020, legumicultorul ieșean a fost vizitat chiar la fermă de către un reprezentant Carrefour România. Pe lângă coordonatele colaborării pe linia achiziției recoltei, în discuție au fost și viitoarele planuri de producție, inclusiv solicitări adresate fermierului în ceea ce privește dimensionarea suprafețelor destinate anumitor culturi legumicole. ”Dacă anul trecut doar am predat la Carrefour producție de ardei, acum, iată, am primit și vizita la fermă a reprezentantului comerciantului. Am convenit să produc varză extratimpurie și ridiche pe 3000 mp. Trebuie să înființez culturile eșalonat, astfel încât să asigur o producție constantă. Acesta a fost unul dintre aspectele importante, alături de cel financiar” menționa legumicultorul ieșean.

Prima recoltă

În paralel cu recoltarea și livrarea produselor, se pregăteșete terenul și se înființează următoarele culturi. ”Avem enorm de lucru. În toiul epidemiei de coronavirus, cu toată presiunea psihologică, parcă mai periculoasă decât boala însăși, am luat măsuri de protecție a oamenilor și am înființat culturi. Am sporit ritmul de lucru și, de exemplu la varza extratimpurie pentru salate, am reușit să plantăm vreo 3500 de fire, în trei oameni, în trei ore. Sperăm ca în judrul datei de 20 aprilie 2020 să recoltăm și să livrăm marfa”, explica tânărul fermier.

Încredere în viitor

Cu toate greutăţile momentului, Cristian Carâmb crede în continuitatea activității sale. ”Împreună cu soția mea, Tania, mi-am început activitatea în urmă cu zece ani, cu 1500 mp de solar. Cu forțe proprii, ne-am extins la 0,5 ha de solar și în câmp la o 1500 mp. Producem în special ardei, ardei capia și roșii. Planul meu este de a extinde suprafața, dar nu mai mult decât pot să susțin cu forța de muncă de acum, de fapt, familia mea”, mărturisea Cristian Carâmb.

Cristian Carâmb_b
Cristian Carâmb: “La începutul pandemiei, la tarabă, prețul la ridiche, de exemplu, era de 12 lei/kg, în timp ce la producători valora doar 5 lei/kg. În condiții normale, prețul era 8-9 lei/kg”.

 

LEGUME ECOLOGICE

“Noutatea mai importantă pentru mine este aceea că doresc să trec la legumicultură ecologică, în solar. Am început să studiez tehnologii, dar și normele legislative. Noile condiții sociale au determinat o anumită îngrijorare, dar ne-am revenit repede în fire și ne-am continuat treaba”, spunea încrezător Cristian Carâmb.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)

Vizualizat: 285 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!