Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cultura protejată asigură cele mai mari venituri

Publicat: 19 mai 2010 - 14:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ca urmare a interesului manifestat de cultivatorii români, firma Haygrove Ltd a organizat în luna martie o vizită de informare în ţara vecină, Ungaria.

Click pe poza pentru galerie!

... Am avut noroc de o zi însorită, dar cu foarte mult vânt. Erau ultimele zvâcniri ale iernii. Valul de frig ce s-a abătut asupra României a distrus şi o parte din culturile aflate în solarii. Chiar dacă o parte dintre fermierii care s-au deplasat în Ungaria au avut parte o noapte rece, cu temperaturi de -12ºC, ei nu au renunţat la vizita planificată.

Din păcate, câţiva producători au fost nevoiţi să se întoarcă din drum, iar alţii să renunţe la deplasare, fiind copleşiţi de problemele apărute în ultimele zile. La întâlnire au participat legumicultori din judeţul Maramureş, Grupul de producători SC Legumicultorul SRL Dăneşti, precum şi producători individuali din zona Beiuş şi din Bucureşti.

 

Ungaria: Cerere mare pentru solarii

Gazda noastră a fost Tibor Megery, directorul firmei Britamark KFT, firmă patronată de Haygrove Ltd din Marea Britanie. Dată fiind importanţa întâlnirii, directorul pe Zona Europa de Est, Mark Woodhead, şi-a făcut timp pentru a fi prezent şi a oferi producătorilor români cât mai multe informaţii despre solariile Haygrove.

Firma Britamark KFT a fost înfiinţată în 1992 de către Haygrove, pentru a putea produce stolonii de căpşuni, foarte solicitaţi de piaţa din Ungaria. Într-un fel, în acea perioadă se manifestă un interes major pentru dezvoltarea plantaţiilor de căpşuni, similar cu ceea ce se întâmplă acum în România. Ulterior, dezvoltându-se puternic sectorul de producere a fructelor, în special zmeură şi coacăze negre, cerute şi în Marea Britanie, s-a redus mult activitatea de producere de stoloni de căpşuni.

Ca răspuns al cererii mari de solarii, firma maghiară şi-a diversificat activitatea şi a demarat construcţia de solarii. În urmă cu 5-6 ani, în Ungaria situaţia culturilor protejate era oarecum asemănătoare cu cea din România: suprafeţe relativ mici, solarii făcute în general de meseriaşi locali, care foloseau ţeavă din oţel negalvanizată.

 

Un hectar de solarii Haygrove

Domnul Zsolt este un cultivator de căpşuni din Lajosmisze. A început cu câteva solarii confecţionate de el. În prezent are peste un hectar de solarii Haygrove, în care cultivă căpşuni.

Pentru a-şi putea eşalona cât mai bine producţia, foloseşte două tipuri de solarii Haygrove. Solarul Super Solo îi asigură producţiile timpurii. Acest tip de solar are câteva particularităţi, care îl fac diferit de solariile des întâlnite şi pe la noi:

• volum mare de aer, asigurat de înălţimea de 3,5 m la centru şi de înălţimea peretelui lateral, de 1 metru;
• închidere perfectă, care asigură o temperatură ridicată în interiorul solarului, fiind factorul hotărâtor în obţinerea unor recolte timpurii;

• sistemul de uşi rulante asigură accesul uşor dar şi o închidere foarte bună;
• sistemul de frânghii, perfecţionat de către specialiştii de la Haygrove, asigură o ventilaţie laterală rapidă şi eficace, folia nefiind îngropată în pământ;

• mobilitatea foarte mare: fermierul a mutat uşor solariile de pe o parcelă pe alta.
Pentru a asigura continuitatea şi siguranţa producţiei, agricultorul a optat pentru folosirea pe o parcelă a solariilor multiple din seria 4. Acestea îi conferă timpurietate şi asigură protecţia culturilor chiar şi în timpul verii, prin faptul că volumul de aer este mult mai mare în aceste solarii.


Legumicultură în solarii monobloc

Având în vedere faptul că majoritatea celor din grup erau interesaţi de legumicultură, am mai vizitat o Cooperativă de lângă localitatea Kecsemet. La momentul vizitei noastre, în solarii era o cultură de varză chinezească. Inginera care răspundea de solarii a fost foarte amabilă şi a răspuns tuturor întrebărilor celor din grup, legate atât de cultură, dar mai ales de calitatea şi utilitatea solariilor Haygrove.

Solariile folosite aici sunt cele din seria 4, de tip monobloc, compuse din mai multe solarii multiple, care acoperă o suprafaţă de jumătate de hectar.

Confecţionate din ţeavă cu diametrul de 40 mm, galvanizată interior şi exterior, cu o grosime a peretelui de 2 mm, acest tip de solar se diferenţiază de cel din seria Solo prin următoarele:

• înălţime la centru de 4 m (poate ajunge şi la 5,5 m dacă este necesar);
• înălţime laterală 2 m (maxim 2,75 m);
• sistemul multiplu asigură o folosire integrală a spaţiului din interiorul tunelului;
• volum de aer mult mai mare, solarul putând rămâne acoperit chiar şi în timpul verii.

Toţi cei prezenţi au apreciat calitatea materialelor folosite la construcţia solarului.
Cu toate că sunt amplasate într-o zonă expusă la vânt şi legumicultorii maghiari au avut parte de multă zăpadă anul acesta, solariile arătau impecabil, inclusiv folia, care de trei ani de zile este întinsă pe solarii.

În aceste solarii, la sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai, se vor planta ardei, asigurându-se astfel folosirea continuă a spaţiului protejat.


Avantajele solariilor din seria Greenhouse

Folosind din plin oportunitatea de a accesa fondurile europene, în ultimul an în Ungaria s-au construit peste 17 hectare de solarii Haygrove.

În partea de sud-est a Ungariei, nu departe de graniţa cu România, un fermier ambiţios a realizat un proiect care i-a asigurat fondurile necesare construcţiei de solarii din seria Greenhouse pe o suprafaţă de 4,5 hectare. Acestea urmează a fi folosite în special pentru producerea de ardei destinaţi în cea mai mare parte exportului.

Acest fermier a optat pentru beneficiile solariilor din seria Greenhouse, dintre care:
• volum mare de aer;
• uşurinţa ventilaţiei laterale;
• sistem de jgheaburi pentru colectarea apei;
• structură superioară întărită, capabilă să suporte cărucioare suspendate pentru transportul recoltei dar şi utilă, pentru sistemul de udare prin aspersare sau tratamente;
• o construcţie solidă, puternic ancorată.

În momentul în care grupul nostru se afla acolo, echipa de lucru încerca să întindă folia peste structura metalică. Din cauza vântului puternic, au fost nevoiţi să amâne această operaţiune.

 

SE POATE ŞI LA NOI...

Încercând să-şi imagineze aceste structuri pe terenurile lor, fermierii români prezenţi au făcut un pas hotărâtor pentru modernizarea propriilor exploataţii.

Pornind de la cele văzute sunt sigur că cei ce au participat la această vizită, dar şi cei care vor citi aceste rânduri, se vor înarma cu ambiţie şi răbdare şi vor porni pe drumul accesării fondurilor europene.

Desigur, se vor lovi de multe greutăţi şi de multe piedici. Dar dacă finalul se va concretiza într-o asemenea exploataţie modernă, care să ofere siguranţa producţiei, a livrărilor şi, implicit, siguranţa veniturilor, atunci eu zic că merită efortul.

Ar fi păcat să îi lăsăm doar pe alţii să fructifice oportunităţile oferite de apartenenţa la Uniunea Europeană. Măsura 121 - Modernizarea exploataţiilor agricole, ne permite să accesăm fonduri pentru construcţia de solarii. Şi, pentru că am înţeles că acesta este viitorul în horticultură trebuie doar să vrem să reuşim.

Cultura protejată este sectorul care generează cele mai mari şi mai sigure venituri şi tocmai de aceea nu ar trebui să lipsească din nici o exploataţie agricolă, indiferent de mărimea ei.

Vizualizat: 1389 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Culturile protejate (cp) si asigururarile...
|
09. 19, 2012. Wednesday 10:53
1.Sunt si situatii in care cp, indiferent veniturile, nu asigura profitul corespunzator; aceasta nu numai datorita cheltuielilor f mari, ca urmare si a unor preturi care cresc incontuu, ci si a productiilor mediocre; mai adaug si faptul ca producatorul nu se recompenseaza pe masura muncii lui; casele sau masinile din Matca, ca si din alte zone legumicole, Vidra, Izbiceni, s.a., sunt facute cu mari sacrificii! 2.Cp reprezinta insa cea mai buna asigurare impotriva prejudiciilor climatice; 3.Din pacate, marea majoritate a societatilor de asigurari, refuza contracte oneste cu cei care produc legume in solarii; de obicei se asigura ceea ce ... este SIGUR, FARA RISCURI! Mi se pare ca PATRIA CREDIT ar dori sa asigure astfel de culturi dar cu conditia practicarii unor tehnologii cat de cat performante; ceea ce este normal. Dr. Victor Lacatus
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?