Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cultura protejată a cartofului

Publicat: 14 februarie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cultura în solarii este cea mai intensivă metodă de producere a cartofului extratimpuriu

Click pe poza pentru galerie!

Efectul de seră măreşte timpurietatea cartofului, iar recoltarea se face la începutul lunii mai. Plantarea poate debuta la sfârşitul lunii februarie, cu cartofii preîncolţiţi. Recomandările pentru cultura în câmp rămân valabile. Irigarea este o măsură specifică în spaţii acoperite.

În tuneluri. O altă metodă de forţare a timpurietăţii este cultura cartofului preîncolţit în tunele de folie. Înainte de fixare, folia de 140 cm lăţime se perforează pe întreaga suprafaţă cu orificii de 1-1,5 cm distanţate la 10 cm, pentru a asigura o aeraţie bună.

Înainte de plantare, se fixează scheletul tunelului format din arcuri de fier beton, plastic sau nuiele, lungimea acestora fiind de 180-200 cm. Apoi, sub fiecare arc se plantează 2 rânduri de cartofi la distanţa de 40 cm între rânduri şi 22-25 cm pe rând sau 3 rânduri la 30 cm şi 30 cm între cuiburi.

Adâncimea de plantare în strat mărunţit şi fertilizat este determinată de mărimea colţilor de pe tuberculi, astfel încât cel mai înalt colţ să fie acoperit cu 5-10 cm de pământ mărunţit.

Apoi peste schelet se aşeză folia şi se asigură opturarea capetelor. Peste marginile exterioare ale foliei se pune pământ pentru fixare şi pentru crearea microclimatului propice din interior. Protejarea plantelor cu folie se face până trece pericolul îngheţurilor târzii, după care tunelurile se desfac.

Fără adăposturi fixe. O metodă mai uşoară dar cu efect asemănător este folosirea foliei de polietilenă, perforată, direct în câmp. Perforarea nu se face complet, astfel încât bucata de folie dislocată să rămână fixată într-o parte ca o clapetă. Plantarea se face între biloane înalte de 30 cm într-un strat bine mărunţit.

Cartoful este acoperit superficial cu pământ până la acoperirea colţilor. Apoi, folia se întinde foarte bine şi se fixează lateral pentru a păstra un spaţiu maxim între nivelul superior al bilonului şi fundul intervalului unde este plantat cartoful. În acest fel se creează un spaţiu vertical de 15-20 cm în care planta poate creşte până la trecerea pericolului de îngheţ sau brumelor târzii.

Când folia e ridicată de noile plante, aceasta se poate îndepărta. Din biloanele rămase se reface stratul de sol în jurul cuibului în formare şi se aplică celelate măsuri tehnologice: irigare, tratamente fitosanitare, fertilizare foliară.

 

ATENŢIE LA TIMPURIETATEA SEMINŢEI

Credem că e de la sine înţeles faptul că pentru obţinerea unei recolte timpurii sau extratimpurii nu sunt suficiente doar măsurile tehnologice expuse aici. Materialul de plantat trebuie să provină dintr-o sămânţă sănătoasă, certificată şi să facă parte dintr-un soi catalogat a fi de timpurietate ridicată.

Astfel de soiuri, similare cu vechiul soi Ostara, pot fi: Riviera, Arielle, Impalla, Doré, Adora, Carrera, Volumia, Liseta, Arnova, Amorosa, Zorba, sau altele, corespondente. Prin metodele prezentate, se obţine totuşi, la oricare soi, o timpurietate corespunzătoare cu perioada biologică de maturitate a fiecărui biotip.

Vizualizat: 2870 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?