Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cultura mare în toiul primăverii

Publicat: 27 aprilie 2009 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Volumul lucrărilor pe care trebuie să le efectuăm în luna aprilie a acestui an este deosebit de mare, din cauza prelungirii iernii, fapt care a dus la suprapunerea unor activităţi specifice lunii martie cu cele care se efectuează în această lună.

Click pe poza pentru galerie!

Prognoza vremii pentru intervalul următor ne atenţionează că vor mai cădea precipitaţii însemnate care vor îngreuna desfăşurarea lucrărilor în câmp. De aceea, trebuie să folosim ferestrele bune de lucru cât mai chibzuit cu putinţă.
Întrucât vara se anunţă fierbinte şi secetoasă trebuie să înmagazinăm în sol apa acumulată în urma precipitaţiilor, pentru ca plantele să o găsească mai târziu.


Fertilizarea cerealelor de toamnă

Lucrarea începută la sfârşitul lunii februarie trebuie finalizată în această lună. Efortul necesar atât sub aspect financiar, pentru procurarea îngrăşămintelor, cât şi organizatoric, pentru aplicarea lor, este motivat nu doar prin sporul de recoltă de 10-20 kg boabe pentru fiecare kilogram de azot substanţă activă aplicat, ci şi prin calitatea recoltei viitoare privind conţinutul de proteină şi gluten.

Problemele legate de doze au fost prezentate în numărul anterior al revistei. În acest articol pornim de la premiza că o recoltă bună de grâu se poate obţine numai dacă vom avea 500-700 spice normale/mp la recoltare, ori acest fapt nu se poate realiza în culturi „flămânde”, adică nefertilizate.


Înfiinţarea culturilor de primăvară

Floarea soarelui este principala plantă care se cultivă în ţara noastră pentru producerea de ulei.

Dacă îngrăşămintele cu fosfor şi potasiu nu s-au aplicat în toamnă, înainte de semănat trebuie să administrăm îngrăşăminte complexe, cu rapoartele N:P:K de 1:2:2 şi chiar de 1:3:3, în cazul fertilizării. Cei care au încorporat în sol gunoi de grajd nu vor mai aplica îngrăşăminte cu azot.

În continuare, se va face semănatul, dar în decada a doua a lunii, pentru ca plantele să răsară în timp scurt şi să fie viguroase.

Densitatea culturii este bine să nu depăşească 40-50.000 plante/hectar, iar distanţa între rânduri să fie de 70 cm, cu adâncimea de semănat de 4-6 cm.

Soia, denumită şi „planta de aur a omenirii”, revine în actualitate datorită importanţei deosebite a boabelor sale. Rezultate bune se pot obţine respectând următoarele reguli:

- nu semănaţi soia în arătură de primăvară;

- patul germinativ trebuie să fie foarte bine nivelat, deoarece păstăile au inserţie joasă, ceea ce îngreunează recoltarea;

- semănatul se face când în sol avem 7-8oC, cu o densitate de 45-50 seminţe germinabile/mp, revenind o cantitate de 70-100 kg sămânţă în rânduri simple de 45-50 cm, sau în benzi de 45 cm cu 60 cm pe urmele roţilor tractorului. Nu semănaţi mai adânc de 4 cm, deoarece soia are putere mică de străbatere a solului;

- tratarea seminţei cu preparatul bacterian Nitragin, folosind 4 doze pentru cantitatea de sămânţă necesară unui hectar, va reduce cheltuielile, fertilizarea cu azot fiind inutilă.

Porumbul deţine cea mai mare suprafaţă în structura culturilor din ţara noastră.

La cumpărarea seminţei trebuie să aflaţi ce tratamente s-au aplicat anterior, astfel încât să ştiţi împotriva căror atacuri este protejată. Această măsură este necesară, deoarece în ultimii ani s-au înmulţit foarte mult viermii sârmă şi în anumite situaţii este posibil ca, pe lângă tratamentul de bază, să asiguraţi şi un tratament suplimentar împotriva acestui dăunător. În zonele în care şi-a făcut prezenţa viermele vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica virgifera virgifera) este interzisă cultivarea porumbului în monocultură.

Densitatea care trebuie urmărită la recoltare este de 50-70 mii de plante/ha pentru hibrizii timpurii, 50-60 mii de plante/ha pentru hibrizii mijlocii şi 40-50 mii de plante/ha pentru hibrizii târzii.

Distanţa între rânduri este de 70 cm, iar adâncimea de semănat, 5-7 cm.

Cânepa pentru fuior este posibil să revină în actualitate, dată fiind importanţa fibrelor textile care se obţin. Semănatul se realizează cu 400-450 seminţe germinabile/mp, revenind 80-90 kg/ha. Distanţa între rânduri este de 12,5 cm, iar adâncimea de semănat, 3-5 cm.

Fasolea pentru boabe se seamănă în intervalul 10-30 aprilie, cu o densitate de 50-55 boabe germinabile/mp. Distanţa între rânduri este de 50 cm la semănatul în rânduri simple şi de trei rânduri la 45 cm şi 60-70 cm pe urmele roţilor tractorului, când semănatul se realizează în benzi. Adâncimea de semănat este de 3-6 cm.


ŞTIAŢI CĂ...

• Pe întreg cuprinsul zonei de vest a ţării, în anii cu precipitaţii intense, floarea soarelui este predispusă atacului bolii Phomopsis, care se instalează la baza plantei, pe care o usucă. De aceea, nu recomandăm cultivarea florii soarelui în această zonă, în special în apropierea cursurilor de apă şi a lizierelor de pădure, iar fertilizarea culturii înainte de semănat trebuie să vizeze un raport N:P:K de 1:2:2 şi chiar 1:3:3;

• La nici un hibrid de porumb nu se poate folosi sămânţă proprie, din recolta anului trecut, oricât de frumoşi ar fi ştiuleţii puşi deoparte, deoarece în al doilea an de cultivare, indiferent de efortul tehnologic, vom pierde 30-40 la sută din recoltă. Având în vedere că pentru un hectar sunt necesare circa 20 kg sămânţă, chiar dacă preţurile sunt ridicate, merită să investim şă investim în sămânţă de calitate;


RECOMANDARE

Numărul mare de soiuri şi de hibrizi care se comercializează în prezent în ţară, dar şi numărul mare de produse pentru erbicidarea preemergentă a culturilor care se seamănă în această perioadă, nu ne-a permis să le prezentăm în spaţiul alocat acestui articol. De aceea, vă sfătuim să vă consultaţi cu inginerii agronomi din zonă, pentru a efectua lucrările în conformitate cu specificul local, deoarece greşelile făcute la aceste verigi tehnologice nu mai pot fi corectate.


Floarea soarelui în rotaţia culturilor

Floarea soarelui nu se poate cultiva după următoarele culturi:

- cânepă şi tutun, din cauza atacului buruienii parazite, denumită lupoaia;

- soia, rapiţă, fasole şi porumb cu fasole intercalată, din cauza atacului putregaiului alb;

- cartofi şi in, din cauza atacului putregaiului cenuşiu;

- după plante mari consumatoare de apă cum sunt lucerna, sfecla, sorgul sau iarba de Sudan;

- nu poate reveni pe acelaşi teren decât după 4-6 ani.


Alegerea hibrizilor de porumb

În prezent, în România se comercializează peste o sută de hibrizi pentru această cultură. Fiecare cultivator, mic sau mare, pentru a avea stabilitate şi, deci, pentru a preveni efectul abaterilor climatice, trebuie să cultive cel puţin 2-3 hibrizi de porumb, cu perioade diferite de vegetaţie. La alegerea acestora vom urmări:

- lungimea perioadei de vegetaţie, astfel ca să ajungă la coacere înainte de venirea primelor brume;

- să fie rezistenţi la secetă, mai cu seamă hibrizii ce vor fi cultivaţi în zona de câmpie;

- să facă faţă vremii mai răcoroase care poate să apară în intervalul dintre semănat şi răsărit şi chiar după răsărit (în special cei cultivaţi în zona de deal) şi, desigur, să fie rezistenţi la cădere, frângere, boli şi dăunători.

În luarea deciziilor trebuie să vă consultaţi cu inginerii agronomi din teritoriu.


Erbicidarea cerealelor păioase

Este o lucrare deosebit de importantă, deoarece buruienile pot să dijmuiască cu mai mult de jumătate recoltele care s-ar putea obţine. Pentru reuşita acestei lucrări trebuie să ţinem seama de următoarele elemente: care sunt buruienile din cultură, sensibilitatea acestor buruieni la diferite erbicide, momentul optim de aplicare, echipamentele întrebuinţate, cantitatea de apă folosită la hectar, sensibilitatea soiurilor de grâu la erbicidele administrate şi sensibilitatea culturilor vecine la substanţa aplicată pentru erbicidare, mai cu seamă când aceasta se face cu aviaţia. Trebuie să prevenim suprapunerilor, dar şi ca unele zone să rămână neerbicidate.

Pe toată durata efecturării tratamentelor nu uitaţi că respectarea normelor de protecţie a muncii este obligatorie.


Controlul stării de vegetaţie

Verificarea stării de vegetaţie a culturilor trebuie intensificată odată cu creşterea temperaturii, când se accentuează atacul dăunătorilor şi când există condiţiile favorabile apariţiei bolilor foliare.

Un control eficient se realizează parcurgând fiecare parcelă pe diagonala acesteia şi nu prin efectuarea de observaţii de la marginea parcelei.

De asemenea, o atenţie deosebită vom acorda răsăririi culturilor semănate în primăvară şi remedierea imediată a eventualelor greşeli efectuate la semănat.


Vizualizat: 765 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?