Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cultura fasolei în sere şi în solariile calde

Publicat: 25 ianuarie 2010 - 16:00
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Fasolea de grădină se cultivă în sere de multă vreme, în principal de legumicultorii olandezi, englezi şi de cei francezi. La noi în ţară, aceasta se cultivă încă din anul 1973.

Click pe poza pentru galerie!

Pregătirea serei pentru cultură. Întrucât perioada de înfiinţare a culturii este cuprinsă între 15 şi 25 ianuarie, putem începe deja pregătirile pentru plantări. Lucrările constau în:

- curăţirea solului de resturile vegetale rămase de la cultura anterioară;
- dezinfecţia solului şi a construcţiei serei;
- administrarea îngrăşămintelor chimice complexe;
- săpatul solului;
- mărunţirea solului cu freza;
- deschiderea rigolelor pentru plantare (semănare).

Pregătirea răsadurilor. Acestea se produc în sere, în ghivece cu diametrul de 8-10 cm. Amestecul nutritiv va conţine: 40% mraniţă, 30% turbă şi 30% pământ de ţelină. În fiecare ghiveci se pun câte două seminţe, pentru  înfiinţarea unui hectar cultură fiind necesară 80-100 kg/ha.

Soiul recomandat este Auria Bacăului, soi cu păstaia galbenă, lată, lungă de 18-20 cm, foarte productiv (25 t/ha păstăi).

Lucrările de întreţinere se fac imediat după semănat şi constau în:

- reglarea factorilor de microclimat (temperatura până la răsărire 22-24oC, umiditatea 70-75%);
- ciupitul deasupra a 2 frunze adevărate;
- defoliatul (înlăturarea frunzelor îngălbenite şi îmbătrânite).

Înfiinţarea culturii. Într-o travee se plantează două benzi cu câte două rânduri, după schema 40+30+180+30+40 cm, iar între cuiburi, pe rând, 25 cm.

Plantarea se face manual, fiecărui cuib revenindu-i câte 2 plante. Vârsta răsadului la plantare trebuie să fie de 18-25 zile.

Cultura se poate înfiinţa şi prin semănat direct la cuib, cu câte 2-3 boabe.

Lucrările de îngrijire constau în completarea golurilor; reglarea regimului de microclimat (asigurarea luminii, a temperaturii şi a umidităţii optime); fertilizarea suplimentară.

O altă lucrare este palisatul, care constă în conducerea plantelor pe verticală cu ajutorul sforilor (o sfoară la 4 plante) care se leagă cu un capăt de sârma de sus, iar jos se lasă liber în apropierea plantelor, care având tulpina volubilă se răsucesc în jurul sforilor, fără intervenţia deosebită a muncitorilor;

În continuare se efectuează ciupitul, de cel puţin 2 ori, la 60-70 cm şi apoi când ajunge la sârma de sus, precum şi defoliatul (eliminarea frunzelor îngălbenite şi îmbătrânite).

Combaterea bolilor şi a dăunătorilor, prin efectuarea tratamentelor, astfel:

- pentru Antragnoza fasolei se fac tratamente cu: Orthocid, Merpan, Dithane M45 în concentraţie de 0,2%;
- pentru Arsura comună se fac tratamente cu: Oxiclorură de cupru 0,5%.

Dăunătorii întâlniţi în cultura fasolei cultivate în spaţii protejate sunt:

- musculiţa albă de seră, care se combate cu unul din produsele Lanate 0,03%, Aplaud 0,02%;
- păianjenul roşu se combate cu unul din produsele Omite 0,1%, Nisorun 0,03%, Plictran 0,1%.

Recoltarea se execută manual, când păstăile au ajuns la maturitatea de consum şi când sunt încă fragede. Păstăile se strâng de două ori pe săptămână, pentru a stimula astfel formarea unor noi păstăi, obţinându-se producţii de peste 25-40 t/ha.

Vizualizat: 9275 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
patrone gheorghe
|
10. 01, 2017. Sunday 21:46

Buna seara. Va rog sa imi raspundeti daca fasole urcatoare de gradina, din imaginea din partea stinga a acestei pagini se poate semana si in gradina,pentru ca se specifica langa imagine in sere si solarii. Daca merge semanatul si in gradina ? Doresc sa stiu cum pon cumpara si pretul de cumparare.
Va multumesc.

2.
arsura fasolei
|
06. 18, 2013. Tuesday 14:35
doamna silvica ambrarus as dori mai multe detalii despre arsura fasolei id mes.lazar_lazar79@yahoo.com
1.
de ce nu leaga
|
06. 02, 2013. Sunday 10:18
am cultivat anul asta 2013 iar acum in 31 mai fasolea este foarte bine dezvoltata ARE FRUNZE FOARTE MARI DAR FARA PIC DE FLOARE
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?