Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cultura de căpşuni: supraînflorirea, o nouă problemă

Publicat: 30 aprilie 2020 - 16:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Prea multe flori în cultura de căpşuni nu reprezintă neapărat un motiv de bucurie. Ce dezavantaje aduce supraînflorirea căpşunilor şi cum se face managementul florilor! 

 

Cauzele supraînfloririi în cultura de căpşuni


"Din cauză că am avut o iarnă cu oscilaţii de temperatură şi anumite soiuri nu au avut o perioadă optimă de vernalizare, în primăvară putem întâlni efectul de superînflorire în cultura de căpşuni: frunzele se dezvoltă puţin, sunt chircite, iar plantele înfloresc mult mai devreme decât de obicei şi au un număr exagerat de mare de flori.

Acest lucru nu este motiv de bucurie, pentru că înseamnă că vom avea foarte multe fructe, dar de calibru foarte mic, fără aspect comercial.", ne-a explicat Alexandra Orlaie-Ţăranu, inginer horticol, consultant la Pepiniera Moara din jud. Suceava.

cultura de căpşuni supraînflorire_b


Ce flori rupeţi şi ce păstraţi în cultura de căpşuni?


Managementul florilor în cultura de căpşuni se realizează manual, mai exact se rup florile, lăsând doar atâtea cât poate susţine planta, în funcţie de soi, astfel încât producţia să fie optimă şi din punct de vedere al calibrului fructelor.

De exemplu, soiul Vibrant poate să aibă puţin peste 30 de flori, dacă planta este bine dezvoltată. Unii producători lasă mai puţine flori, pentru că îşi vând producţia în supermarketuri şi vor să aibă doar fructe foarte mari.

 

Cum alegeţi florile pe care le păstraţi? 

 

  • În zonele mai calde, dacă sunt flori care deja leagă fructul, acestea vor fi păstrate şi vor fi rupte din celelalte flori.
  • Dacă însă plantaţia este într-o zonă mai rece şi producătorul este conştient că plantele nu o să poată lega fructele, atunci va rupe florile care au început deja să lege şi le va păstra pe celelalte. 


În cultura de căpşuni prima inflorescenţă trebuie ruptă!


După plantarea căpşunilor, după ce aţi avut grijă să înlocuiţi plantele care nu s-au prins, cel mai important este ca prima inflorescenţă să fie ruptă. Mulţi se bucură că planta dă primele flori, şi nu le rup, dar acest lucru poate duce la epuizarea plantei, din cauză că se creează un dezechilibru între sistemul foliar şi cel radicular.

Dacă rădăcina este destul de mare şi de viguroasă şi planta are 2-3 frunzuliţe şi are deja o inflorescenţă, planta va duce toată hrana şi energia în acea inflorescenţă. Astfel, nu va mai putea folosi din capacitatea ei pentru dezvoltarea următoarelor frunze şi nu va putea susţine producţia.

Dacă lăsaţi ca planta să producă imediat după ce a fost plantată, se poate să aveţi o slabă diferenţiere de producţie în anul următor. Uneori, exact acea primă floare pe care o lăsaţi la început vă poate afecta, de fapt, producţia pe doi ani. De aceea, în cultura de căpşuni nou înfiinţată, trebuie rupte primele flori pentru toate plantele, indiferent dacă plantaţia a fost înfiinţată toamna, cu plante verzi, sau primăvara, cu stoloni frigo.

Mai multe despre întreţinerea culturilor de căpşuni primăvara în VIDEO!

Vizualizat: 458 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?