Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cultura de căpşuni: supraînflorirea, o nouă problemă

Publicat: 30 aprilie 2020 - 16:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Prea multe flori în cultura de căpşuni nu reprezintă neapărat un motiv de bucurie. Ce dezavantaje aduce supraînflorirea căpşunilor şi cum se face managementul florilor! 

 

Cauzele supraînfloririi în cultura de căpşuni


"Din cauză că am avut o iarnă cu oscilaţii de temperatură şi anumite soiuri nu au avut o perioadă optimă de vernalizare, în primăvară putem întâlni efectul de superînflorire în cultura de căpşuni: frunzele se dezvoltă puţin, sunt chircite, iar plantele înfloresc mult mai devreme decât de obicei şi au un număr exagerat de mare de flori.

Acest lucru nu este motiv de bucurie, pentru că înseamnă că vom avea foarte multe fructe, dar de calibru foarte mic, fără aspect comercial.", ne-a explicat Alexandra Orlaie-Ţăranu, inginer horticol, consultant la Pepiniera Moara din jud. Suceava.

cultura de căpşuni supraînflorire_b


Ce flori rupeţi şi ce păstraţi în cultura de căpşuni?


Managementul florilor în cultura de căpşuni se realizează manual, mai exact se rup florile, lăsând doar atâtea cât poate susţine planta, în funcţie de soi, astfel încât producţia să fie optimă şi din punct de vedere al calibrului fructelor.

De exemplu, soiul Vibrant poate să aibă puţin peste 30 de flori, dacă planta este bine dezvoltată. Unii producători lasă mai puţine flori, pentru că îşi vând producţia în supermarketuri şi vor să aibă doar fructe foarte mari.

 

Cum alegeţi florile pe care le păstraţi? 

 

  • În zonele mai calde, dacă sunt flori care deja leagă fructul, acestea vor fi păstrate şi vor fi rupte din celelalte flori.
  • Dacă însă plantaţia este într-o zonă mai rece şi producătorul este conştient că plantele nu o să poată lega fructele, atunci va rupe florile care au început deja să lege şi le va păstra pe celelalte. 


În cultura de căpşuni prima inflorescenţă trebuie ruptă!


După plantarea căpşunilor, după ce aţi avut grijă să înlocuiţi plantele care nu s-au prins, cel mai important este ca prima inflorescenţă să fie ruptă. Mulţi se bucură că planta dă primele flori, şi nu le rup, dar acest lucru poate duce la epuizarea plantei, din cauză că se creează un dezechilibru între sistemul foliar şi cel radicular.

Dacă rădăcina este destul de mare şi de viguroasă şi planta are 2-3 frunzuliţe şi are deja o inflorescenţă, planta va duce toată hrana şi energia în acea inflorescenţă. Astfel, nu va mai putea folosi din capacitatea ei pentru dezvoltarea următoarelor frunze şi nu va putea susţine producţia.

Dacă lăsaţi ca planta să producă imediat după ce a fost plantată, se poate să aveţi o slabă diferenţiere de producţie în anul următor. Uneori, exact acea primă floare pe care o lăsaţi la început vă poate afecta, de fapt, producţia pe doi ani. De aceea, în cultura de căpşuni nou înfiinţată, trebuie rupte primele flori pentru toate plantele, indiferent dacă plantaţia a fost înfiinţată toamna, cu plante verzi, sau primăvara, cu stoloni frigo.

Mai multe despre întreţinerea culturilor de căpşuni primăvara în VIDEO!

Vizualizat: 299 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!