Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cultura de căpşun la start - în curând vom planta soiurile remontante

Publicat: 12 februarie 2018 - 15:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ştim că soiurile remontante au o perioadă lungă de fructificare. Această caracteristică le deosebeşte de soiurile de zi scurtă nu doar ca proces tehnologic de creştere şi de întreţinere a plantelor, ci şi ca perioadă de plantare.

Un exemplu concludent este perioada de plantare în solarii. Dacă pentru plantele frigo din soiurile de zi scurtă, cu o singură fructificare în primăvară, este recomandată plantarea în lunile iunie - iulie, la soiurile remontante plantarea se face după data de 15 februarie, cel târziu în prima săptămână din luna martie, în funcţie de temperatura solului şi a mediului ambiant. Explicaţia este foarte simplă: planta din soiurile cu o singură producţie în primăvară are nevoie să diferenţieze mugurii de rod în toamnă şi ajunge la potenţialul maxim de producţie în primăvara anului următor, solarul asigurând timpurietate şi deci un profit mai mare producătorului.

Capsuni_b
Soiurile remontante intră în producţie la 60 de zile de la plantare, iar primul an este foarte productiv; ele nu au nevoie de perioadă de diferenţiere în toamnă pentru a produce. ~n anul al doilea se va obţine o producţie asemănătoare celei din anul I, posibil la unele soiuri cu timpurietate mai mare decât a varietăţilor de primăvară. Se recomandă plante frigo A sau A+ sau minimodule.
Practic, perioadele de plantare la soiurile remontante sunt diferenţiate doar de locul culturii: în câmp sau în spaţiu protejat.

Cultura în câmp
Având în vedere factorii pedoclimatici din ţara noastră, plantarea în câmp este recomandată după data de 10 aprilie, respectând condiţia ca temperatura solului şi a aerului să fie optime. De asemenea, este bine să ne asigurăm că nu vor veni temperaturi negative sau, în cazul în care acestea apar, să avem pregătită folia microporoasă pentru a proteja plantele.
Dat fiind potenţialul soiului, încă din primul an vom obţine maximum de producţie specific varietăţii respective, cu posibilităţi de recoltare la capacitate maximă şi în al doilea an.

Capsuni_b
Nu se recomandă plantarea de toamnă a acestei varietăţi în câmp, deoarece se vor pierde două producţii iar în anul 3 planta nu are potenţial de producţie rentabil. Pentru culturile anuale se vor folosi plante frigo din categoria A+, iar pentru culturile bianuale - plante frigo A sau A-.

Plantarea în sere
Aici putem avea două epoci de cultivare, în funcţie de perioada în care dorim să avem primele fructe. Dacă vom fi interesaţi să avem producţie în timpul iernii, le vom planta în octombrie, urmând să le lăsăm un ciclu complet, după care plantele se vor schimba. Dacă nu dorim producţie în iarnă, le vom planta la sfârşit de ianuarie, pentru a asigura o timpurietate maximă şi o valorificare la un preţ mare, pentru rentabilizarea culturii.
Se recomandă sistemul anual de cultură, cu folosirea de plante frigo A+ sau în cuburi nutritive.

Vasile FONOAGE
Reprezentant Vissers Plant Innovators
Tel. 0722373105

Logo Vissers_b
MATERIAL DE PLANTAT VISSERS
Vissers pune la dispoziţia cultivatorilor cele mai cunoscute şi productive soiuri de căpşun, cele proprii, precum deja consacratul Harmony sau Everly - nou intrat în portofoliu, precum şi soiurile americane Albion, Portola, San Andreas, Diamante sau Monterey.
Alegerea este a cultivatorului, în funcţie de teren sau de piaţa de desfacere şi, de ce să nu o recunoaştem, şi în funcţie de posibilităţile fiecăruia de investiţie.
Firma Vissers preia comenzile prin reprezentantul său Vasile Fonoage, produsele comandate sunt păstrate în condiţii optime în congelatoarele din Olanda, urmând să le ridicaţi în momentul în care terenul dvs. este pregătit de plantare.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 2/207 (ediţia 1-14 februarie 2018)

Vizualizat: 668 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?