Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cultura ciupercilor, o afacere de familie

Publicat: 29 ianuarie 2009 - 18:40
18 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Agricultura este o profesie complexă şi presupune chiar un mod de viaţă. Pentru a demonstra aceste aspecte, am realizat un interviu cu o familie din localitatea timişeană Bacova, care a fost interesată de iniţierea unei culturi de ciuperci comestibile, care a devenit o afacere rentabilă.

Click pe poza pentru galerie!

Mircea Selegean:  Sunteţi unul dintre numeroşii consumatori de ciuperci. Consideraţi această cultură o afacere de viitor?

Corin Jula: Încă din copilărie am apreciat valoarea nutritivă deosebită a ciupercilor, când împreună cu tatăl meu, cutreieram, în timpul vacanţelor, minunatele noastre păduri pline de bogăţii din zona localităţii Beliu. Atunci am aflat despre cântecul păsărilor, am simţit parfumul florilor şi am împărtăşit din tradiţia locală cunoştinţe despre ciuperci.

Am avut şansa de a cunoaşte care sunt ciupercile comestibile din flora noastră spontană, care sunt cele necomestibile şi chiar cele toxice. Sunt un mare consumator de ciuperci, dar al celor din cultură, deoarece potenţialul lor nutritiv este mult superior. Sunt multiple motivele pentru care consumăm ciuperci de cultură: ele se află sub un controlul nostru strict, nu sunt contaminate cu pesticide şi, aspectul cel mai important, am oprit depopularea cu ciupercile din flora spontană.

Consider, fără nici un echivoc, că ciupercile reprezintă o cultură şi o afacere de viitor deosebit de rentabilă, cu atât mai mult cu cât, prin tradiţia noastră, am aprovizionat, şi o facem şi acum, piaţa europeană cu ciuperci din flora spontană, cum sunt gălbiorii şi hribii.

M.S.:  Cum aţi început această afacere în familie?

C.J.: Sunt inginer mecanic şi în timpul meu liber, în urmă cu trei ani, mi-am preparat, destul de sumar, un substrat nutritiv pentru ciuperca Pleurotus ostreatus, iar rezultatele au fost, spre bucuria noastră, a celor din familie, deosebit de mulţumitoare.
Mi-am chemat prietenii şi vecinii la o masă copioasă cu ciuperci crescute de către familia mea. Spre surprinderea mea, din produsele noastre, cei apropiaţi au solicitat 1-2 kg ciuperci spre cumpărare.

Analizând situaţia pieţei din Timişoara, şi nu numai, privind consumul deosebit de mare al acestor ciuperci, am decis să valorific această oportunitate, mărindu-mi capacitatea de producţie. }inând seama de faptul că te poţi menţine într-o afacere doar prin profesionalism, am contactat o firmă de specialitate, şi împreună am elaborat un plan de afaceri care a cuprins planul de producţie şi planul de marketing specific acestui sector de activitate.

Astfel, am valorificat superior resursele vegetale din perimetrul localităţii Bacova şi am aplicat informaţiile oferite de către specialişti la specificul activităţii mele. Permanent mă informez prin internet despre noile realizări în acest domeniu şi am putut constata importanţa sistemului informaţional în afaceri.

M.S.: Cum aplicaţi în practică aceste informaţii?

C.J.: Sunt două aspecte distincte. Astfel, sunt informaţii care vizează sectorul productiv, şi cele care privesc latura comercială, marketingul.

Sunt deosebit de atent cu clientul meu, îi cer părerea privind calitatea ciupercilor, raportul calitate/preţ şi, în funcţie de aceste semnale, îmi orientez din nou preocupările spre sectorul productiv, apelând la specialişti, deoarece consider că un produs de calitate se obţine doar prin munca în colectiv. În acest sens, folosim un miceliu de calitate superioară, iar pe lângă reţetele tradiţionale ale compostului apelăm şi o serie de preparate ecologice, naturiste (fitohormoni, bioregulatori de creştere), care au drept ţintă valorificarea superioară a substratului celulozic de către ciupercile noastre.

M.S.: De ce aţi ales ciuperca Pleurotus ostreatus ?

C.J.: Această ciupercă este xilofagă, adică trăieşte şi se înmulţeşte pe lemn, pe suport celulozic.

În Banat există foarte multe surse de material celulozic (resturi vegetale, paie, rumeguş) care sunt valorificate doar parţial. Se ştie că în România, de pe urma debitării materialului forestier, rezultă cca. 50 de mii tone de rumeguş. Acesta, în mare parte nu este valorificat la întreaga lui capacitate. Iată un prim motiv al deciziei mele. Iar dacă fiecare familie ar proceda ca atare, am avea un mediu curat şi nu poluat şi ne-ar aduce şi un ban în plus în casă.

Ciuperca Pleurotus ostreatus este o ciupercă “curată”, în procesul tehnologic nu se folosesc pesticide, lucru care se întâmplă la ciuperca de bălegar (Agaricus bisporus), ori în momentul de faţă, când aspectele legate de protecţia consumatorului şi siguranţa alimentaţiei sunt prioritare, alegerea mea este binevenită.

Tehnologia acestei ciuperci este simplă şi randamentul productiv este net superior faţă de Agaricus bisporus, el fiind de 40-50%, în condiţiile în care se respectă o înaltă tehnologie, şi când spun acest lucru mă refer la calitate substratului celulozic, sterilizarea corectă, adiţia de fitohormoni, bioregulatori de creştere etc. Dar nu numai această ciupercă este xilofagă. Aşa sunt Lentinus edodes, Ganoderma, Grifola, Trametes, care sunt apreciate atât culinar, dar şi terapeutic. Tot în faza de pilot se află şi dorinţa noastră de a cultiva ciuperca parfumată, Lentinus edodes, pentru început cu un număr redus de brichete.

M.S.: Este profitabilă cultura de ciuperci ?

C.J.: Da, şi spun acest lucru din mai multe motive. Investiţiile sunt mici şi se pot amortiza într-un timp scurt, prin respectarea planului de afacere specific activităţii. Profitul la tona de substrat nutritiv este de cca. 1700 euro/ciclu de producţie. La patru cicluri pe an, profitul general este deloc neglijabil.

M.S.: Ce aţi recomanda celor care ar dori să devină cultivatori de ciuperci?

C.J.: În primul, în orice afacere, cel care doreşte să îşi iniţeze o astfel de cultură, trebuie să aibă încredere maximă în forţele proprii. În al doilea rând, să înceapă cu o suprafaţă mică, 25-30 mp, să îşi pregătească foarte bine un plan de afaceri, să apeleze la sprijinul specialiştilor în acest domeniu, să se informeze permanent despre noile reglementări legislative care privesc producţia de material vegetal precum şi aspectele care vizează siguranţa alimentelor. Respectând aceste norme elementare, succesul este garantat. La acestea se mai adaugă tenacitatea, răbdarea şi un risc redus, dacă se colaborează cu un specialist.

Articol publicat în revista Ferma, 2009

Vizualizat: 3599 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [18]  
Pagini: [1]  1   
18.
afacerea viitorului
|
04. 26, 2015. Sunday 14:37
Atât timp cât vei continua să susţii în mintea ta imaginea schimbărilor pozitive pe care ţi le doreşti, acestea vor continua să se petreacă în viaţa ta. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email : valericapirvu75@yahoo.com
17.
Ciuperci
|
12. 01, 2013. Sunday 19:58
De ceva vreme ma tot gandesc la cresterea ciupercilor,as dorii sa discut cu d-voastra legat de aceasta crestere a ciupercilor. tel:0729802425 email kapa_cristi@yahoo.com Multumesc.
16.
Ciuperca Pleurotus
|
08. 13, 2013. Tuesday 13:25
As vrea si eu sa ma ocup de cresterea ciupercilor, am spatiu intr-un grajd amenajat.Vreau sa stiu cat costa saci gata insamintati cu miceliu, si de ce as avea nevoie pt inceput. adresa de e-mail: adyrian22@yahoo.com
15.
oau
|
04. 04, 2013. Thursday 11:47
Spuneti va rog si mie care e secretul pentru a scoate 50% productie ca asta n-o mai cred(sa nu ne aburiti si sa ziceti ca 50% din substratul uscat)spuneti realitatea
14.
garaj
|
02. 23, 2013. Saturday 20:08
Se poate face ciupercarie intr-un garaj de 80mp . Astept raspuns!
13.
vreau sa incep sa cultiv ciuperci
|
02. 13, 2013. Wednesday 16:14
va rog sa mi spuneti daca pot cultiva ciuperci intr un garaj de beton de 20mp cu geam si dublat cu polistier si cu ce sa incep va multumesc eugeniamosescu@gmail.com
12.
anonim
|
01. 26, 2013. Saturday 15:33
de unde pot cumara miceliu
11.
sunt vovice
|
01. 22, 2013. Tuesday 16:25
am un spatiu de 40m si vreau sa cultiv champinion.vreu sa cumpar compost la saci cu miceliu insamantat si vrea sa angajez un specialist.nr tel 0745572779sau VasileLixandruBoroghina@yahoo.com
10.
vreau sa incep sa cultiv ciuperci
|
01. 15, 2013. Tuesday 12:05
Buna ziua,vreau sa incep sa cultiv ciuperci,locuiesc,la Cornetu,langa Bucuresti. Va rog daca ma poate ajuta cineva,va multumesc !
9.
vreau sa cultiv hribi
|
10. 20, 2012. Saturday 13:32
vreau sa cultiv hribi..are cineva experienta in acest domeniu?
8.
pleurotus
|
10. 08, 2012. Monday 12:52
am un spatiu de cca 60 mp si sint interesat sa cumpar saci gata insamintati cu miceliu, pr ca sint novice si vreau sa invat muncind. 0766569050 e nr meu sau gexy.sultanul@yahoo.com.
7.
Nevoie de informatie
|
08. 18, 2012. Saturday 17:53
Sunt un novice in cultura ciupercilor>Daca cineva are bunavointa de am da cateva sfaturi as fi ff recunoscator.As vrea sa incep pe o supr de 10 mp.nu stiu care ar fi mai rentabile din soiuri.e-mailul meu :amamihai2006@yahoo.com cu mutumiri Mihai
6.
cultura ciupercilor
|
07. 09, 2012. Monday 14:49
daca poate cineva sa ma ajute sa incep cultura ciupercilor,astept un mail.multumesc mult.
5.
cultivarea ciupercilor
|
05. 18, 2012. Friday 16:06
as dori si eu sa aflu mai multe informatii in legaturo cu cresterea ciupercilor lolu.vladimir@gmail.com
4.
oferta
|
05. 14, 2012. Monday 12:32
daca cineva doreste sa-mi furnizeze(invete)ceva detalii despre cresterea ciupercilor(ca afacere_astept raspuns pe e-mail:havrincealucian@yahoo.com ,ajutorul nu va fi nerasplatit
3.
cultivarea ciupercilor
|
03. 02, 2012. Friday 20:36
as dori sa stiu si eu mai multe despre aceasata afacere adresa mea este:flr_laura@yahoo.com va multumesc..
2.
cultura ciuperci
|
02. 15, 2012. Wednesday 23:30
sunt si eu interesat de acesata cultura,daca cineva doreste sa-mi trimita si mie cateva date tehnice si preturi.Multumesc vasilica1953@live.com
1.
pleurotus
|
02. 10, 2012. Friday 18:48
buna ziua as dori sa stiu daca este o afacere profitabila, daca este cineva care are ferma de pleurotus as dori sa intre pe id-ul meu de messenger...multumesc byghi_byghi@yahoo.com
Rezultate: [18]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?