Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cultura căpşunilor

Publicat: 15 martie 2010 - 15:00
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Spre deosebire de alte specii pomicole, la care prima recoltă economică se obţine în anul al III-lea sau al IV-lea de la plantare, căpşunul produce economic de la prima fructificare, când are vârsta de un an sau cel mult doi ani.

Click pe poza pentru galerie!

Precocitatea accentuată permite înfiinţarea de plantaţii anuale şi multianuale, introducerea căpşunului în asolamentele de legume şi flori în câmp sau protejat şi solarii şi recuperarea rapidă a cheltuielilor făcute cu înfiinţarea plantaţiilor.

Căpşunii ajung la maturitate la sfârşitul lunii mai, odată cu cireşele cele mai timpurii, iar în cazul culturilor protejate, cu 2-3 săptămâni mai repede, producţia fiind valorificată avantajos, relizându-se venituri înaintea celor obţinute de la alte specii pomicole.

Căpşunul este singura specie pomicolă cultivată în sere şi solarii. Această particularitate biologică, precum şi alt caracter genetic specific căpşunului, remontanţa şi indiferenţa la fotoperioadă a unor soiuri, creează posibilitatea ca acest fruct să poată fi consumat proaspăt tot timpul anului.

Căpşunul este specia pomicolă capabilă să dea peste 25 tone la hectar (în California, peste 70 to/ha), chiar în primul an după plantare. Căpşunul poate să contribuie la valorificarea eficientă a condiţiilor pedoclimatice din zona colinară, precum şi a celor oferite de mica proprietate privată, specifică în prezent agriculturii din România.

Speciile de Fragaria din flora spontană, dar şi soiurile cultivate, au o arie de răspândire largă, cuprinsă între 15o şi 55o latitudine. Nici altitudinea nu este un factor limitativ. În Elveţia, căpşunul se cultivă la peste 1500 metri. Plasticitatea ecologică face ca numeroase soiuri de căpşun să producă bine atât în nodrul îndepărtat din Alaska cât şi la ecuator.

 

Soiuri

Soiurile de căpşun cunoscute până în prezent pot fi clasificate după tipul de fructificare în trei grupe:
•    tipul de zi scurtă, cu o singură fructificare în timpul perioadei de vegetaţie;
•    tipul remontant, cu o fructificare secundară în timpul toamnei;
•    tipul indiferent la fotoperioadă (day-neutral), care fructifică în tot cursul perioadei de vegetaţie, până toamna târziu, când temperaturile scăzute determină plantele să treacă în perioada de repaus vegetativ.

O durată mai lungă a sezonului de producţie este benefică pentru cultivatori, asigurând o rentabilitate ridicată la hectar, mai ales prin preţurile practicate în extrasezon. Consumatorii beneficiază de acest lucru prin faptul că fructele proaspete sunt superioare calitativ şi nutritiv celor congelate sau conservate.

Acum puteţi găsi şi detalii legate de comercializarea stolonilor de căpşuni.

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(45)/2007

Vizualizat: 1557 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
stoloni de capsuni
|
09. 18, 2011. Sunday 18:17
Va putem oferii stoloni certificati de capsuni, plante proaspete, in septembrie si aprilie in fiecare an sau plante frigo din aprilie pana in iulie. pepinierehida@yahoo.com sau tel.0723260107
2.
capsuni
|
04. 19, 2011. Tuesday 03:21
In toamna te-as putea ajuta eu cu ceva stoloni!este un soi foarte bun,creste mare si inchis la culoare..iti las o adresa de mail dj_xtreme2000@yahoo.com
1.
de unde pot cumpara stoloni refrigerati?
|
03. 16, 2010. Tuesday 15:44
De unde pot face rost de stoloni refrigerati remontati ? Si care ar fi soiul care se preteaza la zona noastra – jud Neamt, intre Piatra Neamt si Bacau
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?