Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cultura anuală de căpșun

Publicat: 10 mai 2017 - 15:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Chiar dacă cei mai mulți dintre căpșunarii din țara noastră au auzit de posibilitatea cultivării căpșunilor doar pentru un an, foarte puțini au încercat această tehnologie. Motivul principal este, probabil, investiția inițială care, trebuie să recunoaștem, este destul de mare.

Totuși, dacă până acum aveam forță de muncă suficientă iar costul acesteia era suportabil pentru fermieri, an de an tot mai mulți dintre compatrioții noștri preferă să plece în țări străine să lucreze, iar cei care rămân disponibili ridică prețul pentru munca lor, fiind conștienți că fermierul este obligat să accepte.

Capsun soi San AndreasCapsun soi Portola

Tehnici noi de cultivare a căpșunilor
Luând în considerare acest aspect, va trebui să ne gândim să eliminăm cât de mult se poate unele operațiuni din procesul de producție, fără a afecta veniturile fermei. În acest context, am putea să luăm în considerare cultura de un an a căpșunului. Pentru a fi eficienți, este important să știm că acest sistem necesită în primul rând o densitate mai mare a plantelor, aceasta putând ajunge la 80-90.000 de plante la hectar. Această densitate nu este permisă în cultura multianulă, ci doar în cea anuală, plantele nedezvoltând un foliaj așa de mare în primul an.
Pentru realizarea acestei culturi, putem opta să plantăm fie soiuri remontante, fie soiuri cu fructificare în primăvară.
• Varianta cu soiuri remontante: plantarea de primăvară devreme, de plante frigo, minim clasa A, ne va asigura o producție foarte bună. Recomandăm cu încredere varietățile Harmony, San Andreas, Portola sau Albion, care se comportă foarte bine atât în sistem protejat, cât și în câmp. Despre Harmony și Albion am scris în alte ediții ale revistei Ferma, așadar nu ne vom mai opri asupra lor.
- San Andreas este un soi american foarte productiv, chiar mai productiv decât Albion, însă nu poate să atingă producția lui Harmony. Plantele au o creștere moderată în primul an, ceea ce ne permite o densitate mare de plantare. Fructele sunt mari, au formă conică, de culoare roșu-aprins la coacere. Se păstrează foarte bine timp de câteva zile. Au rezistență bună la boli.
Plantate primăvara, vor intra în producție în cel mult 60 de zile, asigurând recolte până la sfârșitul lunii octombrie, în funcție de condițiile meteorologice.
- Portola, marcă înregistrată UC Davis USA, este un soi remontant cu înflorire puternică. Producția este mai mare decât la Albion, cu fructe mari, de un roșu mai deschis decât la Albion, dar mai sensibile la ploaie. Fructul se păstrează bine și este rezistent la transport.
Solul trebuie să fie bine drenat, cu textură ușoară, având în vedere sensibilitatea acestei varietăți la Phytophthora (mană).
• În varianta în care dorim să avem producție doar primăvara, ar fi potrivit să plantăm stoloni frigo categoria A+. Aceștia vor produce rezonabil la 60 de zile de la plantare, asigurând recuperarea unei părți din investiție. Începând de la jumătatea lui septembrie se vor ramifica și vor forma mugurii de rod pentru anul următor. Acela va fi de fapt primul an de rod în care planta va fructifica cel mai puternic și cu fructe de calitate.
Ca alternativă pentru care ce nu pot planta în luna iunie, întrucât au terenul ocupat cu cereale sau cu alte culturi care eliberează terenul numai la începutul lui august, recomand plantele care, sădite până la sfârșitul lui august, vor asigura condițiile necesare prinderii, ramificării și diferențierii la fel ca și planta frigo plantată în luna iunie. Varietățile potrivite sunt Elianny, Kimberly, Albă, Darselect, Malling Centenary, Asia și altele.
Dezavantajele unei astfel de tehnologii ar putea fi: investiția inițială mare; obligatoriu un preț mare de desfacere, pentru a asigura amortizarea și obținerea unui profit rezonabil; plantele nu consumă tot potențialul de producție, ele putând fi lăsate să mai fructifice un an, cu riscurile aferente, respectiv costuri mai mari, producție mai slabă calitiv etc.
Desigur, în cazul alegerii culturii de un an, recomand plantele frigo de calitate, marca Vissers.

Vasile FONOAGE
Reprezentant Vissers BV Olanda
Tel. 0722373105

 

DE CE SĂ ALEGI CULTURA ANUALĂ:
- producții mari și de calitate, fiind cunoscut faptul că în primul an căpșunul produce cel mai bine, dar și datorită densității mari la hectar;
- desfacere asigurată pentru toată producția datorită calității bune a fructelor;
- cheltuieli mai mici cu îngrășămintele, tratamentele fitosanitare și cu combaterea buruienilor;
- riscuri mai mici sau deloc în timpul iernii
- eliminarea cheltuielilor de cosire a culturii și de protecție a plantației pe timp de vară;
- de asemenea, în cazul în care vrem să avem fructe doar primăvara, există avantajul că fructele plantelor tinere se maturează mai repede cu 3-5 zile decât cele de pe plantele bătrâne;
- nu este de neglijat nici faptul că putem avea o cultură premergătoare până în iunie și una după recoltare, folosind la maxim potențialul parcelei.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (191) din 1-14 mai 2017

Vizualizat: 1172 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?