Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cultivatorii de căpşuni strâng rândurile

Publicat: 18 iunie 2010 - 11:00
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Conştienţi de beneficiile, dar şi de riscurile care decurg din activitatea de cultivare a căpşunului, un grup de producători din judeţul Sălaj, printre care şi subsemnatul, au ajuns la concluzia că înainte de a fi competitori, căpşunarii români trebuie să fie aliaţi. Prin urmare, am înfiinţat Asociaţia Cultivatorilor de Căpşuni din România.

Click pe poza pentru galerie!

Ideea asocierii a persistat mulţi ani în mintea multora dintre cultivatorii de căpşuni, dar abia acum a prins contur. Anul acesta, forma asociativă a fost înregistrată la Judecătoria Jibou, judeţul Sălaj.

Căpşunul este una din cele mai dinamice culturi din România, alături de arbuştii fructiferi. Este o cultură intensivă, care necesită investiţii mari. Beneficiile pe care le aduce cultivatorilor sunt importante, dar şi riscurile la care se exepun aceştia atunci când investesc în înfiinţarea unei plantaţii de căpşuni sunt mari. Aceste lucruri ne-a determinat să fim, înainte de toate, aliaţi.

Puţini, dar cu gânduri mari

Nu dorim să fim o Asociaţie cu mulţi membri, care să colecteze cotizaţia şi să organizeze Adunarea Generală, ci mai degrabă una în care să ne sprijinim unul pe celălalt, să împărtăşim experienţe şi cunoştinţe acumulate, să comunicăm uşor şi să ne informăm unii pe alţii în ceea ce priveşte valorificarea avantajoasă a producţiei, precum şi să achiziţionăm împreună, la preţuri mai bune, îngrăşăminte, pesticide şi materialele necesare.

De la bun început am stabilit clar că Asociaţia Cultivatorilor de Căpşuni din România nu se angajează să vândă producţia niciunui membru, dar în cadrul ei se pot schimba informaţii despre potenţialii beneficiari ai producţiei noastre.

Preocupările membrilor se vor concentra pe obţinerea unor producţii de calitate, care să se poată valorifica avantajos, pe folosirea unor soiuri de cea mai mare poductivitate, cu o bună aromă, fermitate, culoare atrăgătoare.

De real folos ar fi acordarea unui sprijin de către autorităţile locale şi centrale, pentru a înfiinţa sau moderniza o exploataţie, care să asigure, pe lângă profit, şi locuri de muncă, în special pentru tinerii care preferă să culeagă căpşuni Spania, când de fapt pot avea propria lor afacere în România.

Dorim, de asemenea, să organizăm simpozioane, mese rotunde şi cursuri, dezbateri pentru promovarea cunoştinţelor privind tehnologia de cultură a căpşunului. Chiar şi înainte de constituirea Asociaţiei am organizat numeroase manifestări pentru cultivatorii de căpşuni.

Astfel, în aprilie-mai, căpşunarii se reunesc la Şinteu, în judeţul Bihor, iar în iunie, probabil, la sediul Asociaţiei din localitatea Hida, judeţul Sălaj.

Mai multe detalii despre Asociaţie puteţi obţine, apelând numerele de telefon/fax: 0260628330, sau de mobil: 0723260107, precum şi prin e-mail: capsunihida@yahoo.com.


PRIMUL „BULETIN INFORMATIV”

Una dintre sarcinile Asociaţiei este ca, de două-trei ori pe an, să editeze Buletinul Informativ, care să cuprindă informaţii utile membrilor, dar şi potenţialilor aderanţi la această structură. Buletinul cuprinde materiale scrise de colegi de breaslă, care-şi prezintă exeperienţa, problemele cu care s-au confruntat şi alte subiecte de interes în domeniu. De asemenea, este prevăzută şi o rubrică de mică publicitate pentru membrii.

Primul număr al acestui Buletin Informativ a apăut în luna ianuarie a.c., în patru sute de exemplare, iar al doilea urmează să apară într-un tiraj mult mai mare.

Asociaţia şi-a propus şi editarea unei reviste, care să apară în toamna acestui an, precum şi crearea unei pagini web, pentru a prezenta aspecte ale activităţii de cultivare a căpşunului, dar şi un profil al fiecăruia dintre membrii asociaţiei, în scopul promovării.

TABEL: OFERTĂ DE MATERIAL SĂDITOR

Tabel pomiClick pe poza pentru galerie!

 

Notă: pentru cantităţi de peste 200 pomi sau arbuşti fructiferi, preţurile sunt negociabile.
Contact pentru comenzi
Tel. 0723260107; Tel./Fax: 0260628330

Vizualizat: 1065 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Stoloni de capsuni
|
02. 03, 2013. Sunday 16:51
Referitor la oferta din tabel, articolul a fost publicat in iunie 2010. Pretul la stoloni de calitate este de 0,55-0,60 lei. Nelu Orlaie www.pepinierelehida.ro
1.
oferte stoloni
|
10. 19, 2012. Friday 08:36
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!