Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cultivarea ciupercilor Pleurotus

Publicat: 01 noiembrie 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pregătirea substratului nutritiv

Click pe poza pentru galerie!

Ciupercile Pleurotus folosesc ca sursă nutritivă principală celuloza. Aceasta este prezentă în resturile vegetale provenite din agricultură (paie de grâu sau orz, ciocălăi de porumb, vreji de fasole sau soia) şi silvicultură (rumeguş de fag sau plop).

La aceste materiale de bază se pot adăuga şi alte componente, cum sunt: făina de lucernă sau de soia, colţii de malţ, zahărul, mălaiul, etc. Aceste materii auxiliare, prin calitatea lor, pot influenţa cantitativ şi calitativ producţia de ciuperci.

Un rol deosebit de important pentru creşterea şi dezvoltarea ciupercilor Pleurotus, este administrarea calciului sub formă de carbonat de calciu sau cretă furajeră, pentru realizarea unei reacţii chimice favorabile. În practică, de regulă, se foloseşte ipsosul (5%).

Pregătirea substratului nutritiv pentru ciupercile Pleurotus parcurge următoarele etape: tocarea materialelor de bază, omogenizarea şi umezirea substratului, dezinfectarea, răcirea şi ajustarea reacţiei chimice a substratului celulozic.

 

Tocarea materialelor de bază

Mărunţirea materialului celulozic trebuie realizată la o dimensiune de cca 2-3 cm, pentru a favoriza un contact cât mai bun cu hifele miceliene. Dacă particulele celulozice sunt mai mici, miceliul nu se dezvoltă suficient de repede, existând, chiar, posibilitatea asfixierii lui.

 

Omogenizarea şi umezirea substratului

Componentele celulozice (paiele şi ciocălăii tocaţi) şi materialele auxiliare (colţii de malţ, făina de lucernă) se omogenizează într-un vas igienizat (formaldehidă 2%), iar apoi se introduc într-un vas cu apă timp de 24 ore pentru a se îmbiba suficient.

Scopul unei astfel de operaţii prezintă multiple valenţe: se asigură un randament sporit degradării fibrelor celulozice de către hifele ciupercii, este favorizată creşterea şi dezvoltarea bacteriilor, absolut necesare convieţuirii acestora cu miceliul ciupercii, iar apa îmbibată în materialul celulozic este necesară, într-o primă fază, pentru creşterea şi dezvoltarea miceliului. Bacteriile de pe suprafaţa hifelor ciupercii au efecte antimicotice faţă de posibilele mucegaiuri care, inevitabil, se pot instala în timpul operaţiunilor pregătirii substratului nutritiv.

 

Dezinfectarea substratului celulozic

Materialul celulozic umezit este necesar să fie dezinfectat termic. Această operaţie se poate realiza prin două metode: prin scufundarea substratului celulozic în apă la o temperatură de 55°C timp de 24 ore, sau folosind dezinfectarea cu abur. În această perioadă de dezinfectare termică, cu ajutorul aburului, se execută 5-6 schimburi de aer/oră. Temperaturile mai ridicate de 70°C sunt dăunătoare florei bacteriene.


Răcirea substratului celulozic

După epuizarea acestei operaţii de igenizare termică, materialul celulozic se lasă să se răcească lent, până la temperatura de 22-24°C.

 

Ajustarea reacţiei chimice a substratului celulozic

Un rol deosebit de important, pentru bunul mers al creşterii şi dezvoltării miceliului ciupercii, este ajustarea reacţiei chimice a materialului celulozic. În urma dezinfectării termice pH-ul substratului este acid (4-5), impropriu pentru creşterea miceliului. Din acest motiv, cu ajutorul unor componente neutralizante, prezente la îndemâna oricărui gospodar, această reacţie se modifică. Astfel, admistrând carbonat de calciu, praf de var, sau ipsos (5-6%) reacţia chimică a tuturor componentelor nutritive devine optimă (pH = 6,5-6) pentru evoluţia miceliului.

Odată pregătit corect substratul nutritiv, urmează admistrarea miceliului ales în proporţie de 2,5-3%.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 3(51)/2004

Vizualizat: 813 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?