Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cultivă salată non-stop

Publicat: 03 octombrie 2019 - 22:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Constantin Gâjga, din satul Creţeşti, al comunei ilfovene Vidra, este unul dintre producătorii agricoli cunoscuţi în bazinul legumicol de lângă Bucureşti.

În urmă cu cinci ani s-a înscris în Cooperativa Agricolă „Legume de Vidra”, la acea vreme abia înfiinţată, pentru a vinde mai bine rodul muncii sale. De câtva timp s-a specializat pe producerea de salată.

Victor Lacatus_b

Constantin Gâjga deţine peste 2.000 mp de suprafaţă protejată şi 1000 mp în câmp deschis. În anii trecuţi a cultivat mai toate speciile de legume, în special tomate şi ardeioase. Acuma în solar face numai cultură de salată, non-stop!

Valorificare numai prin cooperativă

Într-un ciclu de producţie, cultivatorul realizează în jur de 20.000 de bucăţi de salată. La nivelul Cooperativei Agricole „Legume de Vidra”, se adună aproximativ 120.000 de fire, întreaga cantitate mergând, în exclusivitate, pe reţeaua comercială a supermarketului cu care colaborează. „În câmp, am varză roşie, care se livrează tot pentru acelaşi beneficiar, un cunoscut supermarket. Pentru legumele produse în spaţiile neprotejate nu avem contract, dar există cerere din partea partenerului nostru comercial. De când sunt înscris în Cooperativă, eu nu am mai ieşit cu marfă proaspătă pe piaţa liberă. La sediul structurii cooperatiste, avem maşini dotate cu echipament pentru frig. Recoltăm legumele, le paletăm, le etichetăm şi le ducem la depozitul cu atmosferă controlată. De aici pleacă spre marile magazine şi, în final, legumele ajung pe masa cumpărătorului”, a explicat legumicultorul.
Constantin Gâjga are ridicată în gospodărie o baterie de trei solarii, în suprafaţă de 800, 700 şi 600 mp. Ca să nu se aglomereze cu munca şi să recolteze eşalonat, plantează răsadurile pe etape. „La mine, peste vreo zece zile urmează plantatul. Când se va termina, vom planta din nou, astfel că avem tot timpul marfă proaspătă. Astăzi (19 august n.n.) am recoltat şi au plecat din fermă circa 3.200 bucăţi de salată. De regulă, lucrez împreună cu soţia mea, Constantina, cu cumnaţii şi ne mai dă o mână de ajutor o vecină, care vine doar când este nevoie”, ne spune cultivatorul.
Salata verde, curăţată, spălată şi ambalată costă 1 leu bucata, iar răsadul - 50 de bani firul. La Vidra, mai bine preţuită este salata verde creaţă, la 1,5 lei/bucata.

O prosperă afacere de familie

Comuna Vidra este un faimos bazin legumicol, iar locuitorii sunt vrednici şi vestiţi legumicultori. Constantin Gâjga a dezvoltat aici o afacere de familie. Produce legume de când era mic copil, când îşi ajuta părinţii la grădină. „Copiii mei încă nu au intrat «în brazdă», cum se spune; sunt cu şcoala. Am două fete. Ele sunt implicate mai mult în logistica fermei, concep etichete la calculator”, a încheiat discuţia producătorul agricol.

Constantin Gajga_b
Constantin Gâjga: „Salata este un segment de nişă. Pe timp de vară nu o cultivă multă lume, pentru că nu e simplu de făcut. Noi suntem pe contract cu un mare lanţ de magazine şi livrăm toată producţia în baza unui grafic. Preţul, stabilit cu un an înainte, este unul acceptabil, în situaţia în care ne scoatem cheltuielile de producţie şi ne mai rămâne ceva profit”.


DEZINFECŢIA SOLULUI - O DATĂ LA 3-4 ANI

Constantin Gâjga a ţinut să precizeze că anul acesta nu a avut probleme cu bolile şi dăunătorii în grădina de legume. Dar în cadrul cooperativei din Vidra unii cultivatori de legume s-au confruntat cu o serie de aspecte nefaste din cauza nerealizării unui bun asolament. „Astfel, apar boli specifice care sunt tot mai greu de combătut. Au mai făcut tratamente cu Basamid Granule, un nematocid pentru sterilizarea solului”, a susţinut cultivatorul.
Pentru mai multă rigoare, am consultat şi sfatul specialitului.“Basamid Granule este singurul fumigant granular care sterilizează şi dezinfectează solul, eliminând, totodată, dăunătorii (insecte, nematozi), bolile, precum şi buruienile. Se recomandă acoperirea cu folie a solului tratat sau compactarea şi inundarea acestuia, pentru a reţine gazul sterilizant o perioadă cât mai lungă. După ce se realizează dezinfecţia şi dezinsecţia solului, se face testul Creson (germinarea seminţelor de salată) pentru verificarea ventilarii corespunzătoare a solului. Se iau probe de sol din zona tratată cu Basamid şi se pun la germinat câteva seminţe de salată. Dacă acestea răsar, solul este bun pentru semănat. De asemenea, se pot planta 10-15 răsaduri de salată şi se vede dacă s-a dus efectul nematocidului. Salata este o plantă sensibilă şi lesne se pot observa efectele pe ea. Dacă dă semne că nu-i prieşte, atunci se aşteaptă 3-6 zile până la plantarea răsadurilor de legume. Este recomandat ca dezinfecţia şi dezinsecţia solului în spaţiile de producere a legumelor să se facă o dată la 3-4 ani”, a precizat Victor Lăcătuş, fost director al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură şi Floricultură Vidra.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 16/243 (ediţia 15-30 septembrie 2019)

Vizualizat: 118 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?