BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cu ochii pe vița-de-vie!

Publicat: 22 aprilie 2021 - 15:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ca să ne bucurăm de struguri mulți și buni, trebuie ca acarienii periculoși să nu vadă cultura. Iar aceasta se poate doar cu un acaricid eficient în toate stadiile: ORTUS® 5 SC.

Acarieni vita-de vie (1)_b

Se spune că cine nu ajunge la struguri, zice că sunt acri. O zicală care nu se aplică și în cazul dăunătorilor polifagi din clasa arahnidelor, cum este păianjenul roșu comun (Tetranychus urticae), deoarece ei se pot sătura doar cu aparatul foliar al acestei plantații prețuite de întreaga lume.

Efectul direct? Vom avea parte, cel mult, de o recoltă slabă calitativ, care, în caz de atac masiv, poate fi diminuată și cu 65%. Ceea ce, evident, niciun viticultor nu își dorește.

 

65% pierdere de producție


Recunoscut ca una dintre cele mai dăunătoare specii la vița-de-vie, păianjenul sau acarianul roșu comun dezvoltă chiar și 10 generații pe an. Specie versatilă, rezistă peste iarnă hibernând în resturile vegetale din apropiere sau chiar sub scoarța butucilor. Adulții revin la viață în aprilie - mai, când încep să depună ouăle pe frunzele tinere. La început, colonizează partea inferioară a frunzelor, însă, după înmulțire, acaparează și partea superioară. În zona infestată este vizibilă o pânză fină, albicioasă, care le asigură și suportul contra unor factori externi perturbatori: vânt, ploaie.

Acarieni vita de vie 3_b

Frunzele colonizate formează mai întâi negi punctiformi de-a lungul nervurilor și pe margini, apoi se decolorează, devin rigide și casante, iar la final se usucă. În urma acestui proces, planta stagnează în evoluție, florile avortează, fructele nu se mai dezvoltă, ca urmare rezultatul de producție este unul foarte slab.

 

Remediul pentru o viță-de-vie fără acarieni: ORTUS® 5 SC


Soluția este simplă și nu necesită decât atenție la momentul de apariție, un produs cu substanță activă eficientă și câteva referințe privind semnele atacului, care poate surveni masiv, mai ales în condiții de secetă. Datorită evoluției rapide (o generație se dezvoltă în 15-28 de zile), este necesară aplicarea unei doze cu efect acaricid imediat, cu eficacitate în toate stadiile de dezvoltare: ou, larvă, adult. Acaricidul ORTUS® 5 SC, pe bază de fenpiroximat 5%, inhibă complexul mitocondrial 1 de transport al electronilor (METI), mai exact afectează respirația celulară și producția de energie a acarienilor.

acarieni vita de vie 2 (1)_b

ORTUS® 5 SC acționează prin contact și ingestie, având acțiune șoc, cu eficiență de lungă durată. Produsul nu emite vapori, iar momentul de aplicare este foarte flexibil. Cel mai indicat este atunci când populația de acarieni începe să crească, însă tratamentul preventiv cu o doză de 0,5 l/ha acționează cu succes pe o perioadă de 21-28 de zile, adică exact pe durata de dezvoltare a unei generații de acarieni.Fiind acaricid METI, se aplică o dată pe sezon, pentru evitarea apariției rezistenței.

Pentru restul tratamentelor de control împotriva acarienilor la vița-de-vie, vă recomandăm LIMOCIDE®, un produs trei în unu, fungicid și insecto-acaricid pe bază de ulei de portocal, 100% natural, pentru un efect mai benefic asupra mediului și solului.

 

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Vizualizat: 1824 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?