Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cu mâinile crăpate de atâta muncă în solar

Publicat: 07 mai 2019 - 10:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La sfârşitul lunii martie a.c., în solariile lui Cezar Căruceru - producător agricol din comuna Cuca, judeţul Galaţi -, în suprafaţă de 800 mp, plantarea răsadurilor de castraveţi era pe terminate. Soarele se pregătea să asfinţească şi fermierul, împreună cu două dintre cele mai harnice ajutoare ale sale, grăbea operaţiunea de plantare.

„În iarnă am produs circa 3.500 de fire de castraveţi extratimpurii şi mai bine de zece mii de fire de tomate. Am plantat în jur de 550 mp, iar mâine voi finaliza lucrarea. Mă ajută la lucru două femei de la Fântânele, un sat învecinat, căci la Cuca nu găseşti braţe de muncă oricât ai căuta; aici sunt mai mult cucoane! Uitaţi-vă la mâinile mele, sunt crăpate de atâta muncă!”, ne-a declarat fermierul cu ceva obidă în glas. Nu peste mult timp, acesta trebuia să le transporte pe femei cu autoturismul propriu la casele lor în satul vecin.

 

In solar la Cezar Căruceru_b

O reţetă nouă împotriva coropişniţelor


Cezar Căruceru a învăţat singur să producă răsaduri şi legume. A căutat pe internet şi a descărcat pagini întregi cu tehnologiile de cultivare, pe care le-a studiat cu mare atenţie. Le-a ţiplat cu mare rânduială şi le-a adunat ca într-un manual de lucru. Cu sfaturi îl mai ajută şi specialiştii din Matca de la firma Marcoser, cei care-i oferă sămânţa, îngrăşămintele şi substanţele de tratament fitosanitar, însoţite de recomandările tehnologice de rigoare. „În zilele următoare (începutul lunii aprilie - n.r.) mă voi pregăti să aplic un tratament cu Actara, un insecticid sistemic de ultimă generaţie cu efect de lungă durată, ce combate un spectru larg de dăunători. Apoi administrez Sprintene, un stimulator de creştere a rădăcinilor plantelor tinere. Pe teren, am mari probleme cu coropişniţele. Imediat după ce termin de plantat răsadurile şi după ce aplic o udare, vin cu o reţetă proprie care a dat rezultate şi anul trecut: insecto-acaricidul sistemic Novadim Progress, amestecat cu ulei, cu zahăr şi cu tărâţe de grâu. În două-trei zile ies toate coropişniţele din pământ”, ne-a declarat cultivatorul gălăţean.

 

In solar la Cezar Căruceru_b

Plicul cu bani!


Producătorul agricol vrea să iasă cu castraveţi şi cu tomate pe pieţele din comună şi pe cele de en-gross din Galaţi către sfârşitul lunii aprilie. Este absolut convins că la faza de curpen va obţine o producţie de 3-4 kg de legume. La roşii, cultivă Gravitet F1, un hibrid de tomată extratimpurie cu creştere semideterminată, iar la castraveţi foloseşte un hibrid de tip cornişon, tot extratimpuriu.

Pentru legumicultor costurile ciclului de producţie au fost ridicate. Ne spune că pentru un pliculeţ cu 3.000 de seminţe a trebuit să plătească 600 de lei. Dacă mai pune la socoteală şi tratamentele fitosanitare, îngrăşămintele sau lemnele pentru sobă, care asigură căldura în solar, cheltuielile se duc undeva spre 2.500 de lei.

 

Programul Tomata, o vrăjeală de doi lei?!


Discutând cu el mai pe îndelete, m-a frapat un lucru: neîncrederea în programul guvernamental de susţinere a cultivării tomatelor în spaţii protejate! Mai întâi, fermierul spune că nu poate accesa Programul Tomata deoarece nu îndeplineşte una dintre condiţiile de eligibilitate, respectiv nu dispune de suprafaţa minimă de 1.000 mp. „Dar vă spun ceva, eu fac alergie când aud de program; este de 3.000 de euro pe an, adică 15 mii de lei. Nu merită efortul! Ca să faci focul din luna decembrie, consumi lemne sau combustibil în valoare de 3-4000 de lei pe lună şi timp de jumătate de an ieşi la 2.400 de lei. Dar nu e numai focul; sunt tratamentele, desfacerea, munca... În ciclul doi, dacă ai nişte călduri din alea care au fost în anii din urmă, nu se acoperă cheltuielile cu banii din program. De ce Ministerul Agriculturii nu dă banii înainte? E o vrăjeală de doi lei!”, a explodat fermierul.


„Inima lui Stalin” a bătut în solar!


Cezar Căruceru are ambiţie în el şi o voinţă de fier, aşa cum au mai toţi sătenii care se trag din neam de răzeşi, stăpâni în devălmăşie ai pământului moştenit. În urmă cu câţiva ani, el singur şi-a ridicat solarul de la A la Z, cum îi place să spună! Îşi aminteşte că a adus cu TIR-ul mai bine de 500 mc de pământ de pădure şi tot singur, cu.. „inima lui Stalin”, adică celebra lopată din anii comunismului, l-a împrăştiat în solar cum s-a priceput el mai bine. În mai puţ in de o săptămână, slăbise câteva kilograme bune. Şi acum “inima lui Stalin” bate… bate... bate... în micul solar al lui Cezar Căruceru din comuna gălăţeană Cuca!

Cezar Căruceru_b
PENSIE DE 4 LEI PE LUNĂ!!!


„Nu te ajută statul! Pe mine nu m-a ajutat statul român cu un capăt de aţă! Am viu exemplul mamei mele, care s-a îmbolnăvit de la vârsta de 40 de ani. A avut o boală rară şi grea, pe fond reumatic, şi nu mai putea să muncească la câmp. Pensia ei de la CAP a fost de - atenţie! - 4 lei pe lună! Când s-a prăpădit, în anul 1994, avea 77 de ani! Înainte de a se urca la Cer, m-am dus să-i fac dosar de handicap şi când am venit acasă s-o iau la comisie, ştiţi ce mi-a spus bătrâna: «Mamă, eu nu vreau bani nemunciţi de la statul român!»”, îşi aminteşte Cezar Căruceru.

 

NOUA INTERFAŢĂ A MAGAZINULUI ONLINE AL MARCOSER


Din data de 20 martie a.c., a devenit disponibilă noua variantă a site-ului www.marcoser.ro, care aduce foarte multe plusuri, atât din punct de vedere estetic, cât şi funcţional. Designul noului site este mult mai aerisit, tocmai pentru ca utilizatorii să beneficieze de o experienţă plăcută atunci când fac cumpărături online. “Noua interfaţă a magazinului nostru online este una intuitivă, adaptabilă pentru orice tip de device (telefon, tabletă, desktop), răspunzând astfel nevoilor clienţilor noştri. De asemenea, acum cumpărătorii pot comanda mult mai uşor, utilizând un sistem de finalizare a comenzii simplificat, având şi posibilitatea de a achiziţiona produse fără a se înregistra pe site.

Produsele se găsesc acum mult mai uşor datorită funcţiei de căutare rapidă, care a fost revizuită şi updatată. În plus, au fost aplicate filtre pentru majoritatea categoriilor de produse, pentru ca potenţialii clienţi să poată găsi în timp util informaţiile şi, totodată, produsele de care au nevoie”, ne-a declarat Marius Petrache, administratorul companiei Marcoser din Matca.


In solar la Cezar Căruceru_b

Două unelte de lucru utile


Tot în noua variantă a site-ului, utilizatorii au acces rapid la două unelte care le oferă răspunsuri rapide cu privire la necesarul de produse. Prima este calculatorul de folie, care ajută utilizatorii să îşi calculeze necesarul de folie profesională de acoperire sau de pereţi, în funcţie de tipul de seră sau de solar construit, iar cea de a doua este calculatorul de instalaţie de irigare prin picurare, cu care se poate calcula exact câtă instalaţie este necesară în funcţie de cultură, de specificul ei şi de dimensiunile terenului cultivat.

În noua versiune a site-ului, paginile produselor sunt optimizate pentru a se încărca în timp scurt, fiind prezentate într-un mod cât mai atractiv şi detaliat.

În designul noului site, clienţii îşi pot salva opţiunile într-o listă de produse favorite, acest instrument fiind menit să îi ajute la păstrarea, organizarea şi urmărirea produselor dorite, dar pe care, din diverse motive, nu le achiziţionează imediat.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/234 (ediţia 15-30 aprilie 2019)

Vizualizat: 1061 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?