Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Criterii decisive în alegerea solariilor

Publicat: 05 decembrie 2011 - 16:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Se pare că viitorul horticulturii aparţine în mare măsură celor care îndrăznesc să investească în solarii. De aceea, se cuvine să facem câteva recomandări pentru alegerea solarului

Click pe poza pentru galerie!

Alegerea între un tip de solar sau altul trebuie să se facă pe baza câtorva criterii foarte clare, care să asigure eficienţa în utilizare şi amortizarea investiţiei cât mai repede posibil.

Materialul din care este confecţionat scheletul este un factor decisiv în alegerea solarului, cu atât mai mult cu cât investiţia e pe termen lung.

Firma Haygrove LTD din Marea Britanie, de-a lungul celor 18 ani de activitate în domeniu, a îmbunătăţit mereu calitatea oţelului din care se confecţionează scheletul. Ţeava cu diametrul de 40 mm - din oţel special creat pentru Haygrove - cu duritatea maximă admisă de maşina de roluit, galvanizată la cald interior şi exterior, corespunde necesităţilor de exploatare pe termen lung, eliminând riscul apariţiei ruginii şi necesitatea vopsirii periodice a scheletului solarului.
Oţelul special extra dur este, deci, factorul decisiv al rezistenţei solariilor Haygrove.

Calitatea foliei pentru acoperirea solarului. Pe lângă grosimea foliei, care poate varia în funcţie de necesităţi, o altă cerinţă este şi rezistenţa acesteia la plieri repetate. Haygrove foloseşte folie laminată în 5 straturi, aerisirea fiind asigurată prin pliere sau roluire. De asemenea, folia este şi foarte transparentă, permiţând transmiterea luminii în proporţie de 92%.

Montare simplă şi rapidă. Construcţia solarului trebuie să fie o operaţiune simplă, care să nu necesite suduri sau personal specializat. Solariile concepute de Haygrove sunt uşor de asamblat şi într-un timp cât mai scurt, utilizând doar şuruburi, cleme, coliere şi alte elemente de îmbinare.

Fiecare client nou beneficiază de consultanţă la construcţia solarului. Pe lângă manualul de asamblare, beneficiarul primeşte şi un DVD în care se explică, timp 30 de minute, toate fazele de construcţie.

Să fie structuri mobile. Rotaţia culturii este un factor decisiv în eliminarea bolilor şi dăunătorilor. Or, nu putem înlocui întotdeauna cultura din solar cu una la fel de profitabilă, de aceea solarul trebuie mutat pe o altă solă unde putem face cultura de bază. Sistemul de fixare a suporţilor arcelor de cerc prin înşurubarea în pământ, utilizat de cei de la Haygrove, este unul inovativ şi deosebit de util.

Patentat internaţional, acest sistem, pe lângă faptul că elimină cheltuiala cu betonarea şi scurtează mult timpul de execuţie, ne permite să mutăm oricând solarul în cele mai bune condiţii prin deşurubarea uşoară.

Cultivarea terenurilor în pantă în sistem protejat necesită nivelarea cu utilaje grele care nu ne sunt la îndemână întotdeauna, operaţia fiind, totodată, destul de costisitoare. Datorită sistemului de fixare în sol, solariile Haygrove se pot monta pe terenuri înclinate, acestea luând forma amplasamentului.

Posibilitatea de ventilare. Solariile Haygrove - prin nefixarea foliei în pământ - ne dau posibilitatea să facem ventilaţie parţială sau totală. Prin ridicarea foliei putem să aerisim solarul indiferent de lungimea acestuia, să asigurăm mişcarea corespunzătoare a curenţilor de aer necesari bunei dezvoltări a plantelor şi să stabilim un program riguros de recoltare, indiferent de condiţiile meteo.

 

Amortizarea investiţiei

Putem vorbi de recuperarea banilor investiţi într-un singur sezon, dacă în zona noastră de cultură se produc fenomene care pot distruge total producţia în câmp, precum îngheţuri târzii de primăvară, grindină, ploi torenţiale în perioada de înflorire - recoltare.

În condiţii normale, amortizarea investiţiei în solariile Haygrove se poate realiza în două sau trei sezoane, în funcţie de cultura din solar şi de preţurile din piaţă.

Perioada de recuperare a banilor depinde şi de gradul de ocupare al solarului. De regulă, cultura roşiilor sau a ardeilor este precedată de salată sau de spanac, fiind urmată de o altă cultură de spanac, ceapă verde sau salată. La căpşuni, trebuie să alternăm cultura cu o alta sau să plantăm în vară, astfel încât să avem producţie şi de toamnă, dar şi de primăvară, crescând astfel veniturile dintr-un sezon şi pe unitatea de suprafaţă.


RECUPERAREA INVESTIŢIEI ÎN TREI SEZOANE PRIN:

Creşterea procentajului de fructe de calitatea I. Studiile realizate la cultura de căpşun de Auweiler Research Station în Germania arată o creştere a producţiei de fructe de calitatea I de la 50-60% în cultura din câmp la 85-95% pentru cele din solariilor Haygrove.

Cum o marfă de calitate se vinde singură, acest element este unul dintre cele mai importante în calculul amortizării. Vânzând o cantitate mai mare de produse la preţ bun, vom creşte veniturile cu cel puţin 35%.

Creşterea cantitativă a producţiei. Conform studiilor făcute de Haygrove, creşterea cantitativă a culturii de căpşuni în câmp ar fi de 14%. Pentru roşii, creşterea ar putea fi şi de 200%, ceea ce va conduce la amortizarea mult mai rapidă a investiţiei în solariile Haygrove.
Să presupunem că în solariile Haygrove începem recoltatul cu 2 săptămâni mai devreme decât în câmp.

Dacă vorbim de un procent de 20% din totalul recoltat în aceste două săptămâni şi vândut cu un preţ dublu faţă de media perioadei următoare, mai putem adăuga un procent de 20%. În total, vorbim de un plus venit de 69%.

Reducerea cheltuielilor cu pesticidele, în special cele destinate combaterii botritisului, făinării şi pătării negre, contribuie şi ea la obţinerea unui profit suplimentar.

Vizualizat: 732 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
In comuna DELENI se fura in draci
|
12. 08, 2011. Thursday 22:36
In comuna DELENI DE VASLUI se fura in draci... 1 ComentariiCOMENTEAZA anonim, 08-Dec-2011 19:45:14 In comuna DELENI de vaslui se fura in draci... In comuna DELENI se fura seara de seara ,banda pieile rosii,(denumirea o au dupa pieile de oaie pe care le arunca la caini cand dau spargeri)stiu ca nu pot fi prinsi.Aceasta banda de hoti a terorizat comuna DELENI.acum au iceput sa umble pe la beciurire de vin ca le este sete.Au spart locuinte au furat niste bijuterii din au si au facut si ei cadouri de mos nicolae. Un cetatean a facut pana la masina ,cand sa intors inapoi sa isi rezolve problema surpriza ,hotii l-au lasat si fara 2 roti ca asa e in deleni cine intra plateste taxa. deja am inceput sa pazim animalele dormim curandul cate trei ore ca ramanem fara nimic. E o tragedie ce se intampla in aceasta comuna . FURTURILE IAR AU INCEPUT SE VEDE CA VIN SARBATORILE si ca au nevoie de bani. se fura in draci vaci ,vitei ADAUGA COMENTARIUL TAU
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?