Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Coşul cu legume bio care hrăneşte 120 de familii

Publicat: 16 iunie 2020 - 12:34
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Coşul cu legume bio s-a dovedit a fi cea mai bună iniţiativă a lui  Ioan Jivu din comuna timişeană Belinţ. 120 de familii de orăşeni sunt abonate la coşul săptămânal!

În articol veţi citi despre:

  1. Cum s-a făcut conversia la legumicultura bio?
  2. Legume bio - 120 de familii beneficiare
  3. Preţ corect, client mulţumit
  4. Cum decurge ziua de livrare de legume bio?
  5. 15 kilometri de furtunuri!
  6. Legume bio - clienţii finanţează campania!
  7. CE CONŢINE COŞUL CU LEGUMEBIO?
  8. FERMA ZOOTEHNICĂ E TOT BIO!

În gospodăria familiei Jivu din comuna Belinţ, judeţul Timiş, s-a făcut legumicultură dintotdeauna, dar într-o grădină mică, pentru consumul propriu. După Revoluţie, soţia Elena a moştenit 10 ha de teren pe care Ioan Jivu a cultivat cereale iar în anul 1994 s-a ivit oportunitatea de a produce cartof, varză şi ceapă pe bază de contract.

legume bio jivu 1_b

Legume bio. Cum s-a făcut conversia?

"În urmă cu 12 ani am fost contactat de Asociaţia Cries, dacă vreau să trec pe legumicultură bio. Deţinând utilaje, teren, tot ce aveam nevoie, am fost de acord să văd şi acest nou sistem de agricultură", spune legumicultorul timişean. Timp de două săptămâni a participat în Franţa la un congres şi a observat sistemul lor de funcţionare: un fel de parteneriat între producătorii locali şi familiile de consumatori din localităţile învecinate. I-a plăcut şi a fost de acord să pună în practică ceea ce a învăţat. Nu a beneficiat de sprijin financiar în afară de subvenţie, însă a primit suport logistic.

Acum 10 ani a decis să intre într-un program al Ministerului Agriculturii pentru certificarea bio a solului şi a legumelor; conversia a durat doi ani de zile.

legume bio solarii 2_b

Legume bio - 120 de familii beneficiare

Timp de doi ani Ioan Jivu şi-a format un grup de consumatori care cuprindea o sută de familii din Timişoara şi Lugoj cărora de livra săptămânal coşul cu legume şi fructe bio. "Am căutat consumatori care să aibă încredere în mine. I-am invitat la mine să vadă cu ochii lor ce şi cum produc. Peste 80% dintre clienţi au venit datorită familiilor mulţumite care povesteau rudelor şi cunoscuţilor de unde îşi procură necesarul săptămânal de legume. Cea mai bună reclamă o dau seriozitatea, calitatea şi preţul", spune Ioan Jivu.

În prezent 120 de familii primesc o dată pe săptămână lădiţa cu legume, fructe, ouă şi carne de pui (ultimele două fiind opţionale, la cerere).

Preţ corect, client mulţumit

Preţurile sunt stabilite în luna noiembrie, când începe contractul pentru un an de zile, şi rămân neschimbate pe toată durata derulării acestuia. "Nu am modificat deloc preţurile în ultimii 5 ani, chiar dacă de multe ori sunt sub preţul pieţei. La fiecare nouă specie pe care am introdus-o în cultură am făcut un preţ de cost şi am căutat să am un adaos mic. Să fie omul mulţumit iar eu să am stabilitate şi garanţia că vând tot ceea ce produc", spune producătorul din Belinţ.

Iar clienţii au învăţat să aprecieze o legumă 100% naturală. Chiar dacă vizual legumele bio nu îţi iau ochii precum suratele crescute cu azot şi complexuri, gustul cu siguranţă face diferenţa şi merită toţi banii!

legume bio salate 5_b

Cum decurge ziua de livrare de legume bio?

Cele 120 de familii sunt împărţite în două grupuri, pentru cele două zile de livrare din săptămână. Legumele şi fructele sunt recoltate în ziua livrării! La ora 6 dimineaţa, în fiecare marţi şi vineri din săptămână, roadele sunt culese şi aşezate frumos în lădiţe. La ora 15 acestea sunt încărcate în maşină iar când ceasul bate ora 16, Ioan Jivu este prezent în spaţiul închiriat într-o zonă din Timişoara. Acolo îşi aşteaptă clienţii, timp de trei ore.

Tot ceea ce produce comercializează prin programul demarat în urmă cu 12 ani. În 3-4 ore, de două ori pe săptămână, vinde clienţilor cât alţi producători nu reuşesc să vândă într-o săptămână, la piaţă.

 legume bio furtunuri 3_b

15 kilometri de furtunuri!

A pornit la drum cu producţia obţinută de pe 5 hectare certificate bio şi din grădina imensă din spatele casei. Pe parcurs însă, văzând că sunt cerute legume timpurii şi tardive, Ioan Jivu a construit primul solar, folosit în principal pentru producerea de răsaduri. A ajuns la 4 solarii şi mai preconizează să construiască două. "Legumele cele mai dorite de clienţi, roşiile, ardeiul, vinetele le cultiv în spaţii protejate pentru că nu vreau să lipsească de pe masa consumatorilor mei. De un an produc şi roşii pentru bulion, cam o tonă pe an", explică legumicultorul.

Răsadurile şi le produce singur, din seminţe bio pe care le cumpără şi le păstrează 2-3 ani în cultură, nu mai mult. "Produc de două ori mai multe răsaduri decât am nevoie pentru a putea înlocui plantele care cad şi golurile din cultură", explică fermierul.

Grădina este împânzită de o reţea de furtunuri pentru irigat care, desfăşurate în linie dreaptă, au o lungime de 15 kilometri!

Legume bio - clienţii finanţează campania!

În momentul semnării contractului, abonatul la coşul săptămânal cu legume şi fructe plăteşte un avans. Banii vin în cel mai bun moment pentru Ioan Jivu, la debutul unui sezon cu multe cheltuieli în legumicultură. "Acest avans îmi permite să fac lucrările în solarii; e ca şi când clienţii mă creditează, până le voi livra primele comenzi", spune legumicultorul din Belinţ.

Familiile abonate primesc legumele şi fructele în baza avansului, până la epuizarea sumei, după care achită o nouă sumă, în funcţie de disponibilităţi. Dacă sunt clienţi care nu au bani într-un anumit moment, ei vor beneficia oricum de coşul săptămânal, urmând să achite ulterior plăţile restante.

legume bio jivu 4_b

Ioan Jivu ţine o evidenţă exactă a fiecărui client. Sume achitate, comenzi suplimentare, vechimea în familia beneficiarilor de legume bio de la Belinţ.

În ferma legumicolă din Belinţ lucrează Ioan şi Elena Jivu, un cumnat, nepotul Claudiu, care are 24 de ani şi va moşteni afacerea de la unchiul său. Este o afacere de familie care le asigură un trai decent. Sigur că livrarea coşului săptămânal nu le permite soţilor să lipsească mai mult de două zile de acasă, dar ei nu se plâng. Clienţii îl sună de sărbători, îi trimit mesaje, îl întreabă dacă totul este în regulă atunci când aud de vreo furtună care a făcut ravagii în zonă. De multe ori primeşte borcane cu murături şi dulceaţă din legumele şi fructele pe care el le-a produs, în semn de mulţumire de la cumpărătorii lui fideli.

"Am creat o mare şi frumoasă familie", îmi spune cu emoţie Ioan Jivu. Le oferă cumpărătorilor lui nu doar legume bio, ci prin acestea un adevărat sistem de hrănire sănătos, curat şi sigur.

legume-bio-detaliu_b

CE CONŢINE COŞUL CU LEGUME BIO?

Conţinutul coşului a fost stabilit împreună cu clienţii, încă de la începutul programului, acum 10 ani, raportat la necesarul săptămânal al unei familii cu 2+1 membri. Ioan Jiva cultivă 40 de sortimente de legume şi fructe, fiecare având o cantitate maximă care poate fi găsită în coş, în funcţie de sezon şi de legumele recoltate în săptămâna respectivă. Dacă un client doreşte ceva în plus, trimite sms producătorului şi, în funcţie de disponibilitate, se face un coş suplimentar. În 90% din cazuri cererile sunt onorate. Pe pagina de facebook ASAT JIVU (n.r. ASAT - Asociaţia pentru Susţinerea Agriculturii Ţărăneşti) este postată lista cu legumele şi fructele disponibile, cantitatea săptămânală care se regăseşte în coş şi preţul. La categoria "opţionale" sunt ouăle şi puii de carne din microferma proprie, dar şi brânzeturile produse în stâna cuscrului său.

"Eu nici pe timp de iarnă nu opresc programul. Tot ce pot să păstrez - cartofi, ceapă, usturoi, fasole - le livrez o dată pe săptămână pe bază de comandă, la cerere, clienţilor fideli", spune legumicultorul.

LĂDIŢA PENTRU FIDELIZARE

Se întâmplă deseori ca Ioan Jivu să aibă excedent de producţie într-o săptămână. Le scrie clienţilor, însă dacă nu există doritori pentru un coş suplimentar, face două, trei lădiţe pe care le oferă gratuit, pentru fidelizare. Şi toată lumea e mulţumită!

FERMA ZOOTEHNICĂ E TOT BIO!

Ioan Jivu: "Ceea ce cade de la sortarea legumelor vor mânca găinile iar găinaţul este «aurul» pentru legumicultura bio. În microferma zootehnică avem 140 de găini ouătoare şi trei serii de pui pentru carne anual, cu 100 de pui pe serie".

 legume bio cu nico _b

De patru ani de zile, Marian Rotaru, administratorul Fermei Pomicole Curtici din judeţul Arad, strânge la un loc mici producători din zonă pentru a-i ajuta să îşi promoveze produsele şi meşteşugurile. Aşa a apărut ideea „Coşului cu vitamine”, lansat anul trecut. Click AICI şi află detalii despre iniţiativa de asociere a producătorilor arădeni!

 

un articol de

NICOLETA DRAGOMIR

Vizualizat: 3068 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?