Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

COŞUL arădean cu VITAMINE

Publicat: 07 octombrie 2019 - 10:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

De trei ani de zile, Marian Rotaru, administratorul Fermei Pomicole Curtici din judeţul Arad, strânge la un loc mici producători din zonă pentru a-i ajuta să îşi promoveze produsele şi meşteşugurile.

Ediţia din acest an a evenimentului „Ziua Gospodarului” a avut loc la sfârşitul lunii iulie şi a reunit peste 40 de producători din Curtici şi din comunele învecinate. Participarea la eveniment este liberă pentru toată lumea, pentru că singurul scop este de a oferi micilor producători ocazia de a-şi face cunoscute produsele.

Ziua Gospodarului Curtici_b
Exact acesta a fost „motorul” care a născut ideea „Coşului cu vitamine”, lansată la „Ziua Gospodarului” 2019. Coşul arădean cu vitamine va conţine fructe proaspete şi procesate, cum ar fi fructe uscate, sucuri naturale, dulceţuri şi compoturi, dar şi legume şi miere de albine.
Marinela Petran, director executiv al Grupului de Acţiune Locală Lunca Mureşului de Jos, care include 20 de localităţi din judeţele Arad şi Timiş, ne-a explicat despre ce este vorba:
„Ideea a venit din nevoia de a scoate în evidenţă produsele locale ale micilor producători. Micul producător nu ştie şi nu mai are timp să îşi promoveze produsele. Avem produse gustoase, care necesită această finalitate, de a le transforma în produse atractive pentru consumatori. Am discutat cu domnul Rotaru să vedem cum putem pune în evidenţă produsele ecologice.
Coşul va conţine în primul rând fructe, dar vom crea o formă asociativă cu mici producători de legume din zona Nădlac şi vom include şi legume. Aceşti mici producători vor fi beneficiarii GAL-ului Lunca Mureşului de Jos. Avem o măsură destinată asocierii, prin articolul 35 din Regulamentul UE 305/2013, care va fi deschisă la sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie 2019.
Formele de asociere nu înseamnă doar grup de producători, ci orice formă de asociere permisă de legislaţia românească. Vom vedea cum îşi doresc aceşti mici producători să se asocieze, sub formă de cooperativă, ONG sau asociaţie profesională. În plus, există o măsură complementară pe scheme de calitate, prin care îşi vor putea autoriza produsele ecologice cei care nu au deja această certificare.
În prima fază, producătorii care se asociază îşi vor putea achiziţiona un utilaj de care au nevoie, apoi vom vedea ce alte măsuri mai pot accesa. Putem elabora, eventual, în viitoarea strategie, un proiect pe marketing şi promovare.
Avem nevoie să învăţăm tânăra generaţie să mănânce sănătos, iar pentru aceasta ne adresăm, în primul rând, părinţilor care sunt conştienţi deja că trebuie să îşi hrănească copiii cu produse sănătoase şi, în acest fel, putem promova şi produsele locale.
Coşul cu vitamine poate să fie şi un coş fizic, realizat de meşteşugari, dar şi un coş virtual, pentru consumatorii care doresc să comande de pe internet.”

Ziua Gospodarului Curtici_b

Ferma Pomicolă Curtici vinde, în prezent, mere pentru procesare - cam 15 tone, de pe 1,5 ha de livadă superintensivă - suc de mere, magiun de prune, prune uscate. Mai are şi ceapă şi 1 ha cu roşii pentru procesare, pe care le-a transformat în bulion, prin metoda tradiţională. Până acum, şi-a vândut produsele doar pe bază de comandă sau în pieţele locale. Anul acesta a cultivat şi 2,7 ha cu porumb zaharat. De pe un hectar ies cam 26.000 - 27.000 de ştiuleţi, care au fost congelaţi. Anul viitor, Marian Rotaru vrea să îşi construiască o cameră frigorifică proprie, precum şi o hală de procesare a roşiilor şi a fructelor, pentru a obţine bulion şi dulceaţă.

Ziua Gospodarului Curtici_b

Violeta MÂŢ
Foto: Daniel FAUR

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 16/243 (ediţia 15-30 septembrie 2019)

Vizualizat: 1189 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?