Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

COOPERATIVELE AGRICOLE răzbesc cu greu pe PIAŢĂ!

Publicat: 09 mai 2017 - 11:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

TREI COOPERATIVE LA UN LOC. În localitatea Gheorghe Doja, din Ialomiţa, pepenarii şi legumicultorii s-au unit în trei cooperative. 

În Gheorghe Doja, din fântâna lui Ceauşescu, acum sunt udaţi pepenii cooperativelor capitaliste. Localnicii spun că Nicolae Ceauşescu a făcut prima lui vizită de lucru din cariera sa de şef al statului tocmai aici. În Gheorghe Doja - loc binecuvântat cu pământ roditor şi oameni harnici. Dar tot aici a făcut-o şi pe ultima, cel puţin în ţară.
Dacă atunci cooperativele deveniseră un bau-bau pentru ţăranii români, iată că nevoia de a vinde împreună i-a unit pe pepenarii din localitatea ialomiţeană din nou în cooperative.

Acum sunt trei cooperative închegate. Una are şi depozit cu atmosferă controlată şi terminale pentru camioane. E vorba de Cooperativa Gheorghe Doja. Celelalte au demarate planuri pentru construirea depozitelor. Fără accesarea de fonduri europene. Asta pentru că legea mai mult încurcă asocierea cooperatistă. „Ar fi trebuit o măsură în PNDR dedicată special cooperativelor. Fără a le pune în concurenţă cu alte entităţi”, spune Nicu Paraschiv, preşedintele cooperativei. 

Cooperativa Legume Ialomiţa are contract cu retailerii Carrefour, Auchan, Lidl şi Metro.

altoire-rasaduri_b

Cooperativa a demarat altoirea răsadurilor în regie proprie
Pentru că o parte din pepenii pe care îi cultivă nu prea sunt produşi de firmele de profil. Cum ar fi răsadurile de pepeni verzi fără seminţe. Un răsad care se dezvoltă greu, aproape chinuit, dar produsele obţinute sunt vândute bine. Apoi au extins şi altoiesc cam tot ceea ce pun în câmp. Circa 50.000 de fire care vor face pepeni roşii, pepeni roşii cu miez galben. Şi chiar pepenii roşii fără seminţe în pulpă sunt altoiţi de familia Cicerone Posea (pun pepeni pe 18,5 ha).

Ce alte soiuri minune cultivă şi cum se descurcă cu desfacerea, aflaţi din revista Ferma, ediţia 1-14 mai 2017!

Vizualizat: 1732 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!