Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăști, operațională din luna aprilie a acestui an, pare să fie soluția ideală pentru micii producători din Giurgiu.
De când au început să colaboreze cu marile magazine, totul s-a îndreptat spre bine. Își văd munca valorificată și, cel mai important lucru, au obținut… liniștea financiară.
Nicolae Mihail, unul dintre membrii acestei cooperative, este cultivator de legume și se ocupă cu asta încă de copil, când își ajuta părinții. E ceea ce știe să facă cel mai bine, mărturisește fermierul. Crește legume de soi bun, gustoase, cultivate cu drag și pricepere. Fermierul confirmă că această asociere îi aduce liniște, nu mai duce grija vânzării legumelor și se poate concentra mai mult pe calitatea producției.
Fiecare ciclu de producție are un plan bine stabilit
“Cultiv conopidă, dovlecei și morcovi în spațiu liber și protejat. Am 500 mp de solarii și un hectar în câmp. Această colaborare îmi asigură liniște, asta spune tot! Producătorul nu are liniște niciodată, pentru că noi știm doar să producem și după o perioadă de 2-6 luni trebuie să ducem marfa la piață. Niciodată nu esti sigur dacă o vinzi, dacă o să-ți ajungă marfa sau dacă îți scoți investiția. Acum avem această siguranță sută la sută. Acum știu ce să plantez în iarnă ca să pot să livrez în martie, chiar și în luna august. Avem planuri bine stabilite din timp. Am livrat salată în jur de 60-70 de mii (bucăți - n.r.), dovlecei - 50-60 de tone, conopidă - 20 de tone, destul de mult pentru o familie“, a menționat Nicolae Mihail.
Început greu, dar convingător
Un exemplu asemănător este cel al lui Dorel Buturugă. Fermierul este cunoscut în mod deosebit în Vărăști pentru soiurile sale de roșii deosebite, românești sută la sută și cu gustul tomatelor de odinioară. “Am livrat la Carrefour printr-un intermediar, după care am ajuns la oamenii din conducere, niște români adevărați. Au văzut că muncim și ne zbatem și au vrut să facă ceva pentru producătorul român. Acesta a fost începutul. Ne-au luat lângă ei și ne-au sprijinit tot timpul. Este foarte greu ca producător să ajungi să livrezi în supermarket, ei ne-au ajutat și am reușit. Colaborarea a început pe 15 octombrie 2015. Această asociere înseamnă foarte mult pentru noi. Liniște finaciară și timp mai mult să producem. Avem un hectar în câmp în care punem conopidă, varză, gogoșari și ridichi. În spațiile protejate cultivăm roșii, ardei gras, castraveți și ardei kapia”, ne-a declarat membrul fondator al cooperativei Carrefour Vărăști.
Pe larg despre acest subiect citiţi în revista Ferma nr. 20/203 (ediția 15-30 noiembrie)
Un articol semnat de RUXANDRA ILIE