Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

COOPERATIVA - o formă funcţională de asociere pentru MICII PRODUCĂTORI

Publicat: 29 noiembrie 2017 - 03:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăști, operațională din luna aprilie a acestui an, pare să fie soluția ideală pentru micii producători din Giurgiu. 

De când au început să colaboreze cu marile magazine, totul s-a îndreptat spre bine. Își văd munca valorificată și, cel mai important lucru, au obținut… liniștea financiară.

Nicolae Mihail, unul dintre membrii acestei cooperative, este cultivator de legume și se ocupă cu asta încă de copil, când își ajuta părinții. E ceea ce știe să facă cel mai bine, mărturisește fermierul. Crește legume de soi bun, gustoase, cultivate cu drag și pricepere. Fermierul confirmă că această asociere îi aduce liniște, nu mai duce grija vânzării legumelor și se poate concentra mai mult pe calitatea producției.

Fiecare ciclu de producție are un plan bine stabilit

Cultiv conopidă, dovlecei și morcovi în spațiu liber și protejat. Am 500 mp de solarii și un hectar în câmp. Această colaborare îmi asigură liniște, asta spune tot! Producătorul nu are liniște niciodată, pentru că noi știm doar să producem și după o perioadă de 2-6 luni trebuie să ducem marfa la piață. Niciodată nu esti sigur dacă o vinzi, dacă o să-ți ajungă marfa sau dacă îți scoți investiția. Acum avem această siguranță sută la sută. Acum știu ce să plantez în iarnă ca să pot să livrez în martie, chiar și în luna august. Avem planuri bine stabilite din timp. Am livrat salată în jur de 60-70 de mii (bucăți - n.r.), dovlecei - 50-60 de tone, conopidă - 20 de tone, destul de mult pentru o familie“, a menționat Nicolae Mihail.

mihail-nicolae_b

Început greu, dar convingător

Un exemplu asemănător este cel al lui Dorel Buturugă. Fermierul este cunoscut în mod deosebit în Vărăști pentru soiurile sale de roșii deosebite, românești sută la sută și cu gustul tomatelor de odinioară. “Am livrat la Carrefour printr-un intermediar, după care am ajuns la oamenii din conducere, niște români adevărați. Au văzut că muncim și ne zbatem și au vrut să facă ceva pentru producătorul român. Acesta a fost începutul. Ne-au luat lângă ei și ne-au sprijinit tot timpul. Este foarte greu ca producător să ajungi să livrezi în supermarket, ei ne-au ajutat și am reușit. Colaborarea a început pe 15 octombrie 2015. Această asociere înseamnă foarte mult pentru noi. Liniște finaciară și timp mai mult să producem. Avem un hectar în câmp în care punem conopidă, varză, gogoșari și ridichi. În spațiile protejate cultivăm roșii, ardei gras, castraveți și ardei kapia”, ne-a declarat membrul fondator al cooperativei Carrefour Vărăști.

dorel-buturuga_b

Pe larg despre acest subiect citiţi în revista Ferma nr. 20/203 (ediția 15-30 noiembrie)

Un articol semnat de RUXANDRA ILIE

Vizualizat: 1902 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?