Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

COOPERATIVA - o formă funcţională de asociere pentru MICII PRODUCĂTORI

Publicat: 29 noiembrie 2017 - 03:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăști, operațională din luna aprilie a acestui an, pare să fie soluția ideală pentru micii producători din Giurgiu. 

De când au început să colaboreze cu marile magazine, totul s-a îndreptat spre bine. Își văd munca valorificată și, cel mai important lucru, au obținut… liniștea financiară.

Nicolae Mihail, unul dintre membrii acestei cooperative, este cultivator de legume și se ocupă cu asta încă de copil, când își ajuta părinții. E ceea ce știe să facă cel mai bine, mărturisește fermierul. Crește legume de soi bun, gustoase, cultivate cu drag și pricepere. Fermierul confirmă că această asociere îi aduce liniște, nu mai duce grija vânzării legumelor și se poate concentra mai mult pe calitatea producției.

Fiecare ciclu de producție are un plan bine stabilit

Cultiv conopidă, dovlecei și morcovi în spațiu liber și protejat. Am 500 mp de solarii și un hectar în câmp. Această colaborare îmi asigură liniște, asta spune tot! Producătorul nu are liniște niciodată, pentru că noi știm doar să producem și după o perioadă de 2-6 luni trebuie să ducem marfa la piață. Niciodată nu esti sigur dacă o vinzi, dacă o să-ți ajungă marfa sau dacă îți scoți investiția. Acum avem această siguranță sută la sută. Acum știu ce să plantez în iarnă ca să pot să livrez în martie, chiar și în luna august. Avem planuri bine stabilite din timp. Am livrat salată în jur de 60-70 de mii (bucăți - n.r.), dovlecei - 50-60 de tone, conopidă - 20 de tone, destul de mult pentru o familie“, a menționat Nicolae Mihail.

mihail-nicolae_b

Început greu, dar convingător

Un exemplu asemănător este cel al lui Dorel Buturugă. Fermierul este cunoscut în mod deosebit în Vărăști pentru soiurile sale de roșii deosebite, românești sută la sută și cu gustul tomatelor de odinioară. “Am livrat la Carrefour printr-un intermediar, după care am ajuns la oamenii din conducere, niște români adevărați. Au văzut că muncim și ne zbatem și au vrut să facă ceva pentru producătorul român. Acesta a fost începutul. Ne-au luat lângă ei și ne-au sprijinit tot timpul. Este foarte greu ca producător să ajungi să livrezi în supermarket, ei ne-au ajutat și am reușit. Colaborarea a început pe 15 octombrie 2015. Această asociere înseamnă foarte mult pentru noi. Liniște finaciară și timp mai mult să producem. Avem un hectar în câmp în care punem conopidă, varză, gogoșari și ridichi. În spațiile protejate cultivăm roșii, ardei gras, castraveți și ardei kapia”, ne-a declarat membrul fondator al cooperativei Carrefour Vărăști.

dorel-buturuga_b

Pe larg despre acest subiect citiţi în revista Ferma nr. 20/203 (ediția 15-30 noiembrie)

Un articol semnat de RUXANDRA ILIE

Vizualizat: 957 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Pariul unui tânăr fermier, Cătălin Alb

Pariul unui tânăr fermier, Cătălin Alb

Deşi are numai 24 de ani, Cătălin Alb a acumulat destulă experienţă la ferma pe care o administrează împreună cu tatăl său, în localitatea Şeitin din judeţul Arad. Lucrează 90 de hectare, marea majoritate luate în arendă, şi creşte 40 de vaci pentru lapte. La vârsta de 11 ani a urcat pentru prima oară într-un tractor, dar marea sa pasiune este zootehnia.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sub media europeană la consumul cărnii de porc Intermediarii fac legea şi peste Prut
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?