Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cooperativa Legume de Vidra, regină la Mega Image

Publicat: 12 noiembrie 2014 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De Ziua Unirii - 24 ianuarie 2013, câțiva legumicultori mai răsăriți din comuna ilfoveană Vidra și-au unit eforturile într-o cooperativă. „Începutul a fost destul de anevoios - își amintește Victor Lăcătuș, membru în Consiliul de Administrație al cooperativei - Ne-au trebuit șase luni până am reușit să lămurim, cu chiu cu vai, 11 legumicultori dintr-o comună cu peste 700 de familii cu tradiție în cultivarea legumelor de solar să pornească împreună la drum!”

Click pe poza pentru galerie!

Pentru a face primii pași, Cooperativa Legume de Vidra a beneficiat de un sprijin de la Fundația Româno-Americană, care a acordat un capital de lucru în valoare de 100 mii de euro, eșalonat pe trei ani. “Asistența pentru dezvoltarea Cooperativei Legume de Vidra” este titlul proiectului prin care se acordă consultanță de business. „Proiectul este finanțat de Fundația Româno Americană (RAF) și este implementat în perioada 2012-2015 de către Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC). Consultanții FDSC ne ajută să identificăm soluții pentru problemele cele mai importante cu care ne confruntăm în procesul de producție și de comercializare a produselor, pentru a dezvolta soluții viabile economic. Suntem, de asemenea, ajutați să funcționăm ca un grup de producători, să edificăm relații de încredere între noi și să ne construim proiecte pentru comunitatea noastră”, ne-a declarat Victor Lăcătuș. 

La această dată, Cooperativa Legume de Vidra are 18 membri, iar trendul este ascendent. „Am sperat ca la sfârșitul acestui an să ajungem la 50 de membri, probabil o să mai vină câțiva, dar am constatat că cu cât sunt mai mulți, cu atât treaba pare să meargă mai greu”, a adăugat Lăcătuș. Însă mai sunt înregistrate încă 18 cereri, dar acestea vor fi studiate foarte bine, pentru că „e foarte greu să ai pe cineva care vine cu alte gânduri în cooperativă; e ca un elev slab care vine într-o clasă bună și o ține pe loc, elevul slab câștigă, ceilalți nu! Așa și aici, vrem oameni deschiși la minte, care să se sacrifice și care să aibă cât de cât un cheag; dacă nu are, însemnă că nu muncește și nu are ce căuta în cooperativă”, a continuat interlocutorul meu. 

 

Consumatori de nișă

Anul trecut, legumele de Vidra s-au vândut on-line. Fiecare fruct a fost livrat cu mare grijă, trecând prin mai multe mâini. Marfa trebuie să fie proaspătă și fără cursur; nu scăpă nini o tomată ciupită, crăpată sau vreun ardei cu punct cu putregai apicat. Acest sistem modern de vânzare se adresează unor clienți de nișă, elitiști, pentru că nu oricine se încumetă să comande on-line. În portofoliu sunt personalități, directori de bănci, personal din ambasade, persoane publice și toți vor legume crescute în mediu sănătos.

Să trecem în revistă câteva din produsele oferite de cooperativă prin sistemul de vânzare on-line: ardei capia Cosmin - 5 lei/kg; ardei Potop Verde - 3 lei/kg; castraveți cornichon - 3,5 lei/kg; conopidă - 4 lei/kg; dovlecei - 3,5 lei/kg; fasole păstăi galbenă sau verde - 5 lei/kg; gogonele - 3 lei/kg; verdețuri - mărar, pătrunjel și leuștean - 1 leu/legătura; roșii de Vidra - 5 lei/kg; țelină - 2 lei/kg; varză albă - 2 lei/kg; vinete Lucia - 4 lei/kg. Comenzile sunt onorate bisăptămânal, miercurea și vinerea; iar la livrare se face plata și se eliberează bonul fiscal. 

 

Profitul reinvestit

Prima investiție mai serioasă făcută de cooperatorii din Vidra a fost achiziționarea unei autoutilitare cu instalație frigorifică. Dar cea mai puternică lovitură de imagine este perfectarea încă de anul trecut a unui contract de livrare cu Mega Image, rețeaua bucureșteană care la sfârșitul acestui an își va dubla numărul magazinelor la 200.

În această toamnă, când au tras linie, cooperatorii din Vidra au obținut un profit net de 57 mii de euro, suma nu este foarte mare, însă aduce speranță, legumicultorii sunt foarte hotărâți să reinvestească profitul în cumpărarea celui de-al doilea autovehicul pentru transportul mărfii.

 

Legume cultivate tradițional

Câțiva membri cooperatori mi-au spus la unison că se adresează în primul rând celor cărora le este dor de gustul legumelor de altă dată, celor care pun preț pe calitatea legumelor și știu să aprecieze savoarea unei salate gustoase. De asemenea, produsele muncii lor ajung la cei pasionați de gătit, dar și la cei care sunt deseori în criză de timp și nu ajung la cumpărături, preocupați de alimentația sănătoasă a lor și a familiilor lor. Pentru solariștii din Vidra sunt mai importante calitatea și gustul decât timpurietatea sau cantitatea produselor propuse spre comercializare. Trebuie precizat că legumele sunt cultivate în solarii după tehnologii tradiționale, prin care se urmărește folosirea la maximum a avantajelor climatice și agropedologice, principalul îngrășământ utilizat fiind gunoiul de grajd.

Cooperatorii din Vidra își propun să valorifice producția de legume a membrilor prin contracte ferme de distribuție și prin deschiderea de magazine proprii în marile zone comerciale din București. Apoi, să dezvolte legumicultura pe baze științifice, în deplin acord cu principiile de agro-mediu care protejează terenul agricol - principalul mijloc de producție al comunității locale. Stă în puterea lor să înfăptuiască ce și-au propus. Concluzia este una singură: Legume de Vidra reprezintă un model de succes care poate fi urmat și de alți cultivatori din întreaga țară.

 

 


LANSARE DE CARTE LA INDAGRA

“Grădina de legume. Ghid pentru combaterea bolilor și dăunătorilor”, o apariție editorială așteptată de foarte mult timp de cultivatorii de legume din România, va fi lansată la Indagra. Autorii - Costel Pohrib și Marius Petrache - sunt doi tineri ingineri de perspectivă care au mai colaborat la elaborarea lucrării „Tehnologii moderne de cultură a legumelor timpurii în sere și solarii: tomate, ardei, castraveți”. 

Autorii prezintă simptomele, ciclul biologic și mecanismele de infectare specifice fiecărei boli, cu informații aduse la zi și ilustrate prin fotografii reprezentative.

Vizualizat: 1198 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?