Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CONTROVERSE în LEGUMICULTURĂ. Ce spun specialiştii despre PROGRAMUL “Pătlăgica roşie”?

Publicat: 04 aprilie 2017 - 14:40
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

CE-I MULT NU-I BUN, CE-I PUŢIN NU AJUNGE! Cam aşa stau lucrurile şi cu schema de ajutor de minimis pentru tomatele produse în spaţiile protejate în extrasezon, aprobată de Guvernul României. Programul ministerial a atras o serie de critici.

Iată ce ne-au declarat renumiţi specialişti ai sectorului legumicol!

Frigul va întârzia recoltatul
Aurel Tănase, preşedintele OIPA Legume Fructe: „Intenţia este bună, în actul normativ este precizată producţia făcută în spaţii încălzite timp de 15-20 de zile; condiţii pe care nu le au producătorii. Temperaturile scăzute vor întârzia recoltarea! De aceea, ar fi trebuit ca programul să se prelungească până la 30 iunie”.

Un ajutor restrictiv
Gheorghe Vlad, liderul Confederaţiei Asociaţiilor Ţărăneşti din România (CATAR): „Eu nu văd să ia amploare dezvoltarea sectorului legumicol prin acest program, întrucât este restrictiv. În comuna Vidra, spre exemplu, sunt trei legumicultori care pot să planteze în preajma lui 15 martie pentru a putea recolta şi vinde în mai, iar în Izbiceni cam tot atâţia cultivatori au suprafeţe de solarii încălzite”.

Nu încurajează performanţa!
Laurenţiu Baciu, Liderul LAPAR: „Această măsură nu este viabilă, nu încurajează performanţa, ci din contră, platfonează performanţa pentru că ai acolo o sumă pentru o cantitate derizorie şi nu-i găsesc eficienţa. România importă tomate de 35 milioane euro pe an, iar eu, stat român, vin cu subvenţie de 40 milioane euro. Unde e performanţa? Ar fi trebuit introdus un plafon de performanţă care să ducă la producerea a 100-150 tone (hectare de tomate, nu 20 t/ha!
Subvenţia s-o ia numai cei care se înhamă la aşa ceva! Să se respecte condiţiile de eligibilitate şi banii se vor lua! Dacă vor fi puţini beneficiari, înseamnă că nu sunt nici roşii! Se vor aduce din import, că oricum sunt mai ieftine!”.

Un program inechitabil
Costel Vînătoru, şefului Laboratorului de genetică şi ameliorare al SCDL Buzău: „În primul rând nu este un program corect pentru că dacă un legumicultor are 1000 mp şi un altul un hectar, ajutorul îl dă pentru 1000 mp şi ne duce cu gândul la vechiul regim, adică să fie toţi la fel. Dacă unul are un hectar de solar, dă-i ajutorul pentru această suprafaţă! Asta este o problemă.
A doua e că timpul pentru livrare este foarte devreme, adică, până în 20 mai nu se pot livra aceste cantităţi. Ar trebui decalat cel puţin până în 15 iunie, pentru că toate spaţiile protejate sunt nemodernizate şi nu atât de performante, iar cheltuielile cu căldura, cu iluminatul ar fi mai mari decât ajutorul primit”.

Foarte greu de realizat
Marian Bogoescu, directorul Institutului "Horting”: „3.000 euro este o sumă importantă pentru micii producători. Va stimula în perspectivă preocuparea de a pune timpuriu roşiile, însă este foarte greu de realizat. Să scoţi roşia până în 31 mai înseamnă s-o plantezi pe 10 martie (şi mai devreme dacă e) şi abia apuci prima recoltare! Sunt absolut necesare 70 de zile de la plantare, oricât ar fi hibridul de performant. Şi trebuie să ai o sobiţă, o instalaţie de încălzit. Pentru toamnă, problema este mai lejeră; clima s-a schimbat un pic, frigul vine din decembrie. Şi atunci poţi să te duci cu nişte roşii plantate pe 15-20 iulie”.

Să triplăm suprafaţa de solarii
Victor Lăcătuş, unul dintre specialiştii de marcă ai legumiculturii româneşti, i-a explicat şefului Agriculturii: „Domnule ministru, se numără pe degete cei care vor beneficia de ajutorul de minimis şi care la ora asta au suprafeţe de solar încălzite, au răsadul făcut şi se pregătesc de plantare!” După care Petre Daea... „mi-a înmânat nişte devize de calcul pentru producerea de tomate în solarii, făcute de Institutul de Economie Agrară prin 2013 -2014, să mă uit peste ele şi să le corectez pe unde este cazul. Suntem în 2017! Nu au fost în stare să le actualizeze! Dacă vrem să facem ceva în domeniul legumiculturii sunt două lucruri: să triplăm suprafaţa de solarii şi să încercăm să revigorăm cercetarea agricolă românească pentru a crea soiuri şi hibrizi cu anumite particularităţi specifice”.

Vizualizat: 1954 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
raileanu marcel
|
04. 04, 2017. Tuesday 21:27

la 1000 mp in solar se planteaza cca 5000 plante , rosii extratimpurii,. la prima recolta cate un fruct de cca 200 grame reprezinta jumatete din norma de 2tone . deci se culege pana la 3,4 fructe dintr.o tufa de tomata sa se realizeze cele 2 tone fiind constient faptul ca tomatele in regim termic neadecvat vor fi mai mici. se poate realiza acest barem cu solarii neincalzite.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?