Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Controlul cercosporiozei la sfecla de zahăr

Publicat: 15 iulie 2022 - 20:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Prin daunele pe care le produce, cercosporioza este în topul bolilor cu impact economic la sfecla de zahăr. Vestea bună este că există o soluție pe măsură: noul fungicid SEKVENCA® EC, intrat anul acesta în portofoliul Kwizda Agro Romania.

În plus față de tratamentele recomandate cu SEKVENCA® EC, pot fi luate și măsuri suplimentare prin lucrări agrotehnice și efectuarea rotației culturilor.

 Foto 1 - Frunza atacata de cercosporioza_b

Foto 1: Frunză atacată de cercosporioză

 

MOD DE DĂUNARE


Cercosporioza (Cercospora beticola) se manifestă la nivel foliar prin prezența a numeroase pete circulare, de culoare maro și margini purpurii. În timp, aceste pete se unesc, iar frunzele se usucă. Odată cu evoluția bolii, scade capacitatea de fotosinteză a frunzelor, vigoarea plantelor și capacitatea acestora de acumulare a substanțelor utile. Apariția bolii este favorizată, ca și în cazul altor ciuperci dăunătoare, de umiditatea atmosferică și temperaturi ridicate (18-28°C). Sporii sunt răspândiți de vânt sau cu ajutorul sistemelor de irigație, pătrunzând în suprafața foliară prin stomatele frunzei.

 

ALIAT DE ÎNCREDERE ÎMPOTRIVA CERCOSPORIOZEI


Substanța activă din SEKVENCA® EC este difenoconazolul, în cantitate de 250 g/l, substanță din grupa triazolilor, care stopează dezvoltarea fungilor. Modul de acțiune al produsului este foarte eficient, acesta fiind absorbit rapid de către plante, unde oprește dezvoltarea fungilor. Substanța activă interferează cu biosinteza ergosterolului, o componentă de bază a membranelor celulare. Prin urmare, mecanismele ciupercii sunt perturbate, înmulțirea și germinarea sporilor nu se mai produc, stopând astfel infecția și limitând pagubele.

 Foto 2 - Infectie cu cercosporioza la nivel foliar_b

Foto 2: Infecție cu cercosporioză la nivel foliar (detaliu)

 

FUNGICIDUL SEKVENCA® EC: CARACTERISTICI DE BAZĂ


Difenoconazolul este recunoscut pentru calitățile antifungice, potențate de alte caracteristici:

• Efect sistemic și translaminar;

• Translocare acropetală;

• Acțiune antisporulantă foarte bună.

 

PACHET DE BENEFICII

 

Datorită formulării de înaltă calitate, SEKVENCA® EC oferă culturii de sfeclă de zahăr și alte beneficii importante:

Produsul este translocat rapid acropetal prin vasele lemnoase către toate organele verzi ale plantei, protejându-le de atacuri ulterioare.

SEKVENCA® EC are cea mai lungă acțiune după aplicare, comparativ cu alte produse pe bază de triazoli (până la 72 de ore după realizarea infecției)

Are un efect preventiv excelent, dar este și un fungicid curativ și chiar eradicativ, mai ales când tratamentul are loc în primele faze ale bolii. Aplicat imediat după germinarea sporilor pe suprafața plantei, stopează infecția, cu limitarea daunelor.

Prezintă o compatibilitate ridicată cu alte fungicide.

 Foto 3 - Cultura afectata de cercosporioza_b

Foto 3: Cultură de sfeclă de zahăr infectată cu cercosporioză


MODALITATE DE APLICARE

 

La sfecla de zahăr, pentru combaterea cercosporiozei, se pot efectua două tratamente în doză de 0,4 l/ha la interval de 10-28 de zile, cu timp de pauză de 28 zile. Utilizarea produsului împreună cu adjuvantul DESIGNER® sporește persistența substanței active pe frunză și mărește gradul de absorbție al acesteia la nivel foliar.

 

un articol de

KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Vizualizat: 1061 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?