Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Controlul acarienilor: zis și făcut

Publicat: 15 iunie 2022 - 11:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Știm cu toții că acarienii dăunători prezenți în culturile de legume afectează sănătatea plantelor, diminuează recolta și scad calitatea producției. Dar cum acționează și de ce trebuie combătuți?

Specia de acarieni cu impact economic major la legumele din spațiile protejate este păianjenul roșu comun (Tetranychus urticae), o specie polifagă, întâlnită și la tomate, ardei, castraveți și vinete. O atenție specială este necesară în perioadele cu temperaturi ridicate și fără precipitații, condiții care le favorizează dezvoltarea.

 

Cum se produce atacul?


Măsurile de combatere trebuie să fie ferme, deoarece capacitatea de reproducere este foarte ridicată: se pot înregistra până la 10 generații pe an. Atacul are loc atât în stadiul de adult, cât și în cel de larvă, ambele forme atacând țesuturile plantelor, din care extrag seva și afectează astfel sănătatea frunzelor. Acest atac afectează planta, care își pierde florile și fructele; capacitatea de asimilare a substanțelor este diminuată, conducând la obținerea unor legume cu gust fad. 

Controlul acarienilor KWIZDA AGRO ROMANIA1_b

Foto: Tetranychus urticae la castraveți, Sursa foto: AdobeStock


Dificil de observat


În general, acești dăunători pot fi întâlniți pe partea inferioară a frunzelor, unde creează o rețea albicioasă. Formele mobile (adulți și larve), mai dificil de observat cu ochiul liber, din cauza dimensiunilor foarte reduse (0,4 - 0,6 mm lungime), înțeapă frunzele și se hrănesc cu sucul celular. Foliajul capătă un aspect pergamentos de culoare gălbui-ruginie, semn că i-a fost afectată fotosinteza. Totodată, se constată avortarea florilor, iar, în cazul unui atac intens, planta stagnează în dezvoltare.

 

Acaricidul ORTUS® 5 SC

 

Produsul conține substanța activă fenpiroximat 51,2 g/l, cu acțiune de contact și ingestie, ce inhibă complexul mitocondrial 1 de transport al electronilor. Astfel, este inhibată respirația celulară și producerea de energie, ceea ce conduce la moartea acarienilor într-un timp foarte scurt. Acești dăunători încetează să mai producă pagube la o zi după aplicare. Datorită modului de acțiune, Ortus® 5 SC stopează acarienii în toate etapele de dezvoltare (ou, larvă, adult).

 Controlul acarienilor KWIZDA AGRO ROMANIA2_b

Foto: Tetranychus urticae la tomate, Sursa foto: Alamy


Stop atacului de acarieni în spații protejate


Ortus® 5 SC nu are doar beneficiul efectului de șoc, ci și pe cel al persistenței, efectul său fiind de durată. Acest aspect este important deoarece „schimbul de generații” al păianjenului roșu este foarte intens. Persistența produsului pe frunze îl face potrivit și pentru aplicarea preventivă, când indivizii nu sunt încă vizibili pe frunze.

Se recomandă ca tratamentul cu Ortus® 5 SC să fie efectuat în doză de 1 l/ha la avertizare, când se constată o creștere a populației de acarieni, mai exact când se atinge pragul economic de dăunare de 3-5 forme mobile pe o frunză.

 Controlul acarienilor KWIZDA AGRO ROMANIA3_b

Foto: Tetranychus urticae la vinete, Sursa foto: AdobeStock


DESIGNER® SPOREȘTE EFECTUL


Pentru că păianjenul roșu se găsește, în general, pe partea inferioară a frunzei, iar produsul este unul de contact, planta trebuie acoperită în totalitate cu soluția de tratare - Ortus® 5 SC. Astfel, calibrarea echipamentului de stropit trebuie să se efectueze cu atenție, iar, pentru un efect mai bun, se poate utiliza și un adjuvant (DESIGNER®).

 

un articol de

KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Vizualizat: 2557 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?