Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Conduceri joase, pentru zone răcoroase

Publicat: 30 septembrie 2009 - 21:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
În numărul din septembrie al revistei (pag. 41) vă prezentam un sistem inedit de conducere a viţei de vie, "după bunul ei plac", care se pretează la condiţiile modeste de mediu din nordul Moldovei, caracterizată drept o zonă improprie culturii viţei de vie nobile.

Click pe poza pentru galerie!

Avantajele acestei noi forme de conducere şi, desigur, şi dezavantajele (deoarece nu există perfecţiune, că altfel s-ar opri lumea la acest sistem, şi orice stagnare înseamnă regres) vi le prezint în acest articol.


Avantajele conducerii joase

Marele avantaj al acestei forme este apropierea de sol, viţa primind astfel căldură de la două surse, pământul şi soarele, ceea ce, pentru zonele de cultură a viţei de vie cu deficit termic este foarte important.

Un alt avantaj este economisirea banilor: nu mai avem nevoie de spalier şi de instalarea şi întreţinerea lui.

Trebuie să ţinem cont şi de respectul biologic al plantei: dacă o iubim, ne va iubi.

Facem economie şi la înfiinţarea plantaţiei de viţă de vie. Adică, în loc să cheltuim noi cu prea mulţi butaşi, viţa de vie, sub forma propusă, ocupă un spaţiu foarte mare, până depăşeşte suprafaţa a nouă plante din sistemul clasic de cultură.

Costul aracilor (de un metru) este foarte mic şi se procură uşor, putând fi înlocuiţi cu orice alt suport care ţine coardele suspendate la 15-20 cm deasupra nivelului solului.

Un alt avantaj ar fi utilizarea la maxim a suprafeţei pe care este plantaţia.

De asemenea, datorită faptului că viţa de vie beneficiază de mai multă căldură la bază, este impresionantă cantitatea dar şi calitatea recoltei de struguri. La asemenea plante, ţinând cont de faptul că viţele sunt plantate la 5 metri una de alta, producţia de struguri este de zeci sau sute de kilograme!

În plus, maturarea coardelor de rod este foarte bună.

Ca şi întreţinere, acest sistem de conducere nu necesită eforturi deosebite.

Trebuie să observăm doar dacă este vreo coardă aplecată şi intervenim, legând-o de aracul susţinător. La legare, nu recomand materialul plastic, ci firele din lână, astfel că nu vom avea probleme nici la dezlegare.

Toamna târziu, atât via condusă jos, cât şi cea clasică, se îngroapă acolo unde este necesar. Mai uşor, evident, se vor proteja cu pământ, coardele de la 15-20 de cm înălţime, decât cele de la 40-50 cm.


Dezavantaje

Dezavantajele acestei forme de conducere a viţei de vie sunt comune şi altor sisteme, dar care nu ne aduc beneficiile enumerate anterior. Spre exemplu, nu se poate întreţine plantaţia mecanizat.

În grădina familială, plantată cu viţă de vie în sistemul propus, nici nu este nevoie de mecanizare.

În ceea ce priveşte combaterea bolilor şi a dăunătorilor viţei de vie, care, în forma prezentată, sunt mai intense la nivelul solului, se fac stropiri, dar nu mai frecvente ca şi în sistemul clasic.


Articol publicat în revista Ferma nr. 09 (53) - octombrie 2007.
Vizualizat: 761 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?