BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Condiţii pentru reuşita culturii de lucernă

Publicat: 09 iulie 2010 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

O CULTURĂ REUŞITĂ

Investiţia în lucrările de tehnologie, aplicate în primul an de vegetaţie, garantează realizarea unei culturi de lucernă uniformă, de mare productivitate şi de folosinţă îndelungată.

Click pe poza pentru galerie!

 

Lucerna, în cultură pură sau în asociaţie cu graminee?

Modul de cultivare a lucernei este condiţionat de doi factori: condiţiile pedoclimatice şi necesităţile de alimentaţie ale animalelor. În condiţiile optime de cultivare (soluri fertile, permeabile, neutre) şi pentru asigurarea unui furaj de foarte bună calitate, cu un conţinut mai ridicat în proteine (vaci de lapte cu producţie ridicată, tineret femel sau la îngrăşat), se recomandă semănatul lucernei în cultură pură.

În cazul animalelor cu producţie mai scăzută, care nu necesită un furaj cu o valoare alimentară foarte ridicată, şi în condiţiile unor soluri cu grad mai scăzut de fertilitate, semănatul lucernei în asociaţie cu o graminee este soluşia cea mai bună. În acest sens, se recomandă amestectul de lucernă (15 kg/ha) cu golomăţ (20 kg/ha).

 

Este sau nu necesară fertilizarea lucernei?

Aplicarea îngrăşămintelor cu azot are efecte negative asupra lucernei, prin: inhibarea procesului de simbioză cu bacteriile fixatoare de azot, reducerea sau stoparea formării de nodozităţi pe rădăcini, dispariţia plantelor de lucernă şi scăderea duratei de folosinţă, îmburuienarea puternică a culturii.

Pentru evitarea acestor aspecte, se recomandă:

• fertilizarea la semănat cu îngrăşăminte complexe (raport 1:1:1), în doză de 200 kg/ha, iar în anii următori numai primăvara devreme;
• pe terenurile fertilizate cu gunoi de grajd nu se mai aplică îngrăşăminte chimice.

 

Semănatul, condiţie de bază în reuşita culturii de lucernă

• Alegeţi un teren arat din toamnă, pentru ca patul germinativ ce va fi pregătit înainte de semănat să asigure seminţei umiditatea, căldura şi aerul necesar unei bune germinări şi răsăririi plantelor.

• Lucrarea de tăvălugire a terenului, înainte de semănat, devine obligatorie numai în primăverile secetoase şi pe solurile mai uşoare, când apa existentă în sol, la adâncimea de încorporare a seminţei, nu poate asigura o răsărire normală a plantelor.

• Semănatul devreme, când temperatura solului la adâncimea de încorporare a seminţelor este de 3-4oC, asigură o răsărire uniformă a plantelor şi o reducere a gradului de îmburuienare.

• Pentru semănat se recomandă o normă de 20-22 kg/ha, care asigură o densitate la răsărire de 1000 plante/m2.

• Pe solurile mai argiloase, predispuse la formarea crustei, norma de semănat recomandată se măreşte cu 4-5 kg/ha.

• Adâncimea optimă de încorporare a seminţelor este de 2-3 cm; în cazul unei adâncimi mai mari (4-5 cm), se va efectua şi o uşoară tăvălugire a terenului, imediat după semănat.

 

Cum se realizează o lucernieră curată de buruieni?

În primul rând, alegeţi alegerea unui teren curat de buruieni, mai ales cu cele agresive (pir, ştevie, Setaria spp., Cirsium arvense etc.). De asemenea, folosirea la semănat a seminţelor certificate, lipsite de seminţe de buruieni, de cuscută, insecte patogene previne semnificativ apariţia buruienilor.

În primul an de vegetaţie, distrugerea unor specii de buruieni se efectuează prin prima cosire, când lucerna este în faza de îmbobocire, iar buruienile au 25-30 cm înălţime.

Într-o cultură de lucernă infestată cu buruieni perene (pir, ştevie), distrugerea prin cosire are un efect foarte scăzut.

În cazul unui grad de îmburuienare foarte ridicat, măsura cea mai eficientă de combatere o reprezintă aplicarea unor erbicide, în următoarele variante:

• pentru combaterea unui spectru larg de buruieni se vor folosi atât erbicide preemergente, încorporate în sol înainte de semănat, împotriva speciilor monocotiledonate (Eradicane 4 l/ha, Diizocab 6 l/ha), cât şi erbicide postemergente, aplicate în timpul vegetaţiei, când plantele de lucernă au 2-3 frunze (Pivot 100 LC 0,8 l/ha), pentru distrugerea buruienilor dicotiledonate (buruieni cu frunza lată);

• pentru culturile de lucernă infestate cu pir, se recomandă aplicarea unor erbicide în timpul vegetaţiei, când plantele de pir sunt bine dezvoltate (Fusilade 2-3 l/ha, Gallant 3-4 l/ha);

• ştevia (Rumex Crispus), o buruiană ce poate compromite cultura de lucernă, se poate distruge prin aplicarea erbicidului sistemic Asulox (4 l/ha), când această plantă se găseşte în faza de rozetă;

• pentru combaterea cuscutei se recomandă erbicidul Pivot (1 l/ha), aplicat la două săptămâni după răsărirea lucernei.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(39)/2006 

 

Vizualizat: 11692 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?