Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CONCORDIA Agricultură - tineri meseriaşi în cultura plantelor

Publicat: 01 mai 2018 - 10:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe 29 ianuarie a.c., la Ploieşti, în Centrul austriac pentru educaţie şi formare profesională (fostă casă de copii), s-a desfăşurat conferinţa de presă care a marcat finalizarea proiectului de oferire de servicii integrate gratuite pentru tineri care au urmat cursurile de lucrători în cultura plantelor. 

Tinerii absolvenţi vor putea rămâne angajaţi o perioadă la CONCORDIA Agricultură. Aceasta este o fermă legumicolă (o întreprindere economică socială) aflată în Ariceştii Rahtivani, pe o suprafaţă de trei hectare, cu şase solarii şi o seră. Chiar şi în centrul din Ploieşti sunt două mici solarii în care se poate demonstra, pe viu, la cursurile practice, cum se desfăşoară diverse activităţi de plantare şi de întreţinere a culturilor. Unul dintre cele două solarii era ocupat, la data desfăşurării evenimentului, cu o cultură cu vreo cinci tipuri de salată rezistentă la frig.

CONCORDIA AgriculturăClick pe poza pentru galerie!

Iniţiativă socială pentru inserţie profesională
Proiectul a fost co-finanţat de statul elveţian printr-un grant oferit prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român (64.723,77 CHF, reprezentând 67,99% din valoarea integrală a proiectului). Valoarea totală s-a ridicat la 95.190,77 CHF (franci elveţieni). Prin proiect s-au informat 50 de tineri, posibili candidaţi, din care 13 s-au înscris la cursul de lucrător în cultura plantelor din cadrul {colii de Meserii Concordia.
Intalnirea marcheaza finalizarea proiectului de oferire de servicii integrate gratuite pentru tineri care finalizeaza cursurile pentru lucratori in cultura plantelor, care pot ramane angajatii nostri la CONCORDIA Agricultura. Proiectul a fost co-finantat prin Programul de Cooperare Elvetiano-Roman. proiect co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei
proiect co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei
Dincolo de prezentările făcute cu timiditate şi suflet, specifice unor oameni angrenaţi în proiecte sociale prin care se încearcă ancorarea în societate a unor copii cu probleme deosebite din punct de vedere social, evenimentul a creat o punte între lumea mult prea ocupată cu viaţa de zi de zi şi astfel de realităţi, cel puţin dureroase. Aşa am aflat că la Centrul austriac pentru educaţie şi formare profesională Concordia din Ploieşti, devenit în ultimii ani o adevărată şcoală de meserii, unde circa 60 de tineri (40 de tineri sunt şi cazaţi în cadrul acestui centru) cu probleme sociale învaţă o meserie pe care au ocazia să o şi practice, pentru o perioadă, în cadrul întreprinderilor sociale dezvoltate de Concordia. Unităţi menite să asigure şi o palidă refinanţare a proiectelor derulate de Concordia România. O iniţiativă care a împlinit anul trecut un sfert de veac în ţara noastră.

“Paşaport” spre Vest?
Ce m-a frapat, cu adevărat, a fost faptul că doi dintre cei 13 tineri care se pregătesc să devină lucrători în agricultură (mai precis, horticultori), care ne-au şi ajutat la faţa locului să ne plantăm o floare pentru acasă, mi-au spus că vor să plece afară şi că aceste certificate de calificare îi vor ajuta. Ceilalţi tineri vor să se dezvolte aici, în cadrul oferit de Concordia, poate pentru că aici se simt în siguranţă. La un moment dat, managerul acestui proiect, Ramona Vasiloae Năstăsache (foto), povestea cât de greu se adaptează aceştia realităţilor. Deschiderea unui cont bancar, unde aceştia urmau să-şi primească bănuţii oferiţi ca recompensă pentru implicarea în dezvoltarea lor, era privită cu teamă. Recompensele săptămânale au fost menite să dezvolte un oarece mecanism de competiţie. ~n aşa fel încât să simtă că implicarea în muncă şi învăţare vor aduce şi rezultate în buzunarele lor. Din prima serie de absolvenţi, unii deja şi-au închiriat propriul lor apartament şi, încetul cu încetul, se adaptează realităţilor sociale, devenind independenţi.
Din păcate, reprezentantul DAJ Prahova (consilier ing. Viorel Simion), nu a catadicsit să se deplaseze la eveniment, deşi era trecut în program. Aş fi continuat maliţios, dar oricum faptul s-a consumat. Deşi nu am să înţeleg niciodată cum nu şi-a găsit timp un oficial din structura MADR să participe timp de o oră la un asemenea eveniment!
Dacă în prima promoţie au fost doar patru absolvenţi în meseria de cultivator de plante, iată că acum sunt 13. Sper ca ghinionul să nu împiedice inserţia lor socială!

Un articol publicat în revista Ferma nr. 3/208 (ediţia 15-28 februarie 2018)

Vizualizat: 647 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?