Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Combaterea integrată a dăunătorilor din livadă

Publicat: 16 aprilie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Affirm şi Voliam Targo - două noi soluţii pentru combaterea dăunătorilordin livadă, lansate de Syngenta la Forumul OptiTech 2012

Click pe poza pentru galerie!

Ediţia a treia a Forumului OptiTech pentru pomicultură, eveniment anual organizat de compania Syngenta la începutul lunii martie, în localitatea Covasna, a făcut cunoscut celor aproape 150 de fermieri prezenţi noile tehnologii de combatere a dăunătorilor din livezi.

Cu această ocazie, Riccardo Liguori, director de Dezvoltare Insecticide la Centrul de Dezvoltare din Milano, a vorbit despre insecticidele Affirm şi Voliam Targo, produse anunţate să apară pe piaţa românească încă de acum un an.

 

Voliam Targo: acţiune ovi-larvicidă

Voliam Targo este un produs de ultimă generaţie, cu acţiune ovi-larvicidă, ce conţine două ingrediente active: clorantraniliprol şi abamectin. Această combinaţie acoperă un spectru foarte larg de dăunători (acarieni, lepidoptere, minatori, psylla, trips), specifici pomilor fructiferi, dar şi în legumicultură.

„Substanţa aderă parţial la suprafaţa foliară a frunzelor sau pe suprafaţa fructelor şi pătrunde în plante formând un rezervor ce asigură un control de lungă durată, rezistenţă la ploaie şi combaterea dăunătorilor aflaţi pe faţa inferioară a frunzelor.

Voliam Targo este foarte activ asupra larvelor neonate, în faza de pre-ecloziune sau în timpul eclozării dar şi asupra ouălor, prin contact direct. Această activitate ovi-larvicidă vizează în principal lepidopterele. În acelaşi timp, Voliam Targo are şi efect larvicid, fie prin contact direct în timpul deplasării pe suprafaţa tratată, fie prin ingestie în timpul iniţierii pătrunderii în fructe sau în frunze.

Acţiunea rapidă a produsului opreşte hrănirea în doar câteva ore şi reduce foarte mult pierderile, păstrând astfel calitatea fructelor. De asemenea, este eficient asupra tuturor stadiilor larvare”, a explicat specialistul Syngenta.

 

Mod de aplicare

Sigur pentru om şi mediul înconjurător, protejând entomofauna utilă, Voliam Targo se încadrează perfect în programele de combatere integrată (IPM - Integrated Pest Management). O singură aplicare poate rezolva mai multe probleme care apar în livadă. Spre exemplu, la cultura de măr dacă în luna mai se acţionează împotriva primei generaţii a viermelui merelor (Cydia pomonella), se obţine un efect de protecţie şi împotriva moliei cojii/pieliţei fructelor, minatorilor şi a acarienilor, care ar urma să se dezvolte mai târziu. Doza recomandată este de 50-75 ml/hl (aprox. 1,1 litru/hectar).

Dacă din experienţă se ştie că atacurile de acarieni sunt mai puternice în anumite livezi, se poate prelungi perioada de protecţie prin utilizarea uleiului mineral sau a unui adjuvant organosiliconic penetrant, pe lângă Voliam Targo. La cultura de păr, important este controlul celei de-a doua generaţii de Psylla pyri, care apare în primele două săptămâni după scuturarea petalelor (începutul lunii mai).


Affirm combate peste 40 de specii de dăunători

Un alt produs care completează programul de combatere a lepidopterelor în horticultură lansat la Covasna de Syngenta este Affirm, un insecticid pe bază de benzoat de emamectin. Prin acţiunea lui ovi-larvicidă sunt combătute peste 40 de specii de dăunători (viermi şi molii ale fructelor, molii ale pieliţei fructelor, minatori, omizi, sfredelitori de tulpină) specifici pomilor fructiferi, legumelor şi viţei-de-vie.

„Affirm acţionează asupra larvelor în momentul în care acestea ies din ouă, fiind activ încă din faza de pre-ecloziune, când larva neonată este în interiorul oului. Îşi menţine însă constantă eficacitatea larvicidă indiferent de vârsta/stadiul larvelor, spre deosebire de produsele pe bază de spinosad, care nu sunt atât de eficiente în cazul larvelor adulte.

Dăunătorii sunt stârpiţi atât prin contact, dar mai ales prin ingestie. După aplicare, în cel mult patru ore Affirm acţionează asupra sistemului nervos al larvelor, oprind hrănirea, iar în două până la patru zile acestea sunt distruse definitiv. În toate studiile efectuate până acum nu au fost identificate cazuri de rezistenţă încrucişată cu alte insecticide care prezintă un mod de acţiune diferit”, a precizat Riccardo Liguori.

Affirm este un produs translaminar, rezistent la ploaie şi cu o protecţie foarte bună împotriva razelor solare. Substanţa pătrunde în profunzime în frunze şi în muguri, aderând totodată la suprafaţa fructelor. Entomofauna utilă (prădătorii de acarieni şi minatori, paraziţii de afide) nu este afectată de aplicarea acestui produs în vegetaţie, motiv pentru care este recomandat pentru folosirea în programele de combatere integrată (IPM).

 

Recomandări de aplicare

Preferat de lanţurile alimentare, datorită profilului scăzut de reziduuri, Affirm se aplică pe prima generaţie de dăunători (mai-iunie), dar şi mai târziu, la generaţiile a doua şi a treia. Spre exemplu, pentru combaterea lui Adoxophyes şi Cydia la măr, doza de aplicare este de 3-4 kg la hectar. În funcţie de seriozitatea atacului, se pot efectua până la trei aplicări, la intervale de 7-10 zile.

Vizualizat: 1399 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?