Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ciuperci şi plante medicinale pentru sănătate

Publicat: 29 ianuarie 2009 - 16:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Lista combinaţiilor dintre plante şi ciuperci pentru sănătatea noastră este nelimitată. Experienţa milenară în acest sens îşi spune cuvântul. Numai consumând alimente sănătoase, într-un regim echilibrat vom face faţă noilor schimbări ale societăţii şi vom avea o minte sănătoasă într-un corp sănătos.

Click pe poza pentru galerie!

Trăim într-o societate în plină schimbare. Ne-am construit o scenă a vieţii în care evenimentele sale sociale, economice sau politice se succed cu repeziciune, aproape, imperceptibile.

Nu reuşim să savurăm frumuseţea spectacolului acestei vieţi. Nu este un mesaj pesimist. Este o realitate. Suntem antrenaţi în vârtejul tehnologic al societăţii, ne-am rupt de trecut, de simţire, de adaptare.

Permanent suntem înconjuraţi de capcane (de stres, supraalimentaţie, subnutriţie), în care, în orice moment, suntem pasibili să fim prinşi. Oare capacitatea omului de adapatare este pusă sub semnul întrebării? Eu zic, nu! Cum am putea  să ne adaptăm la această nouă societate, în permenentă schimbare, unde lupta pentru existenţă se conturează, şi la noi, pe viaţă şi pe moarte.

Românul a avut permanent soluţii, este inteligent, au recunoscut-o şi alţii. “Sănătate să avem, pentru că celelalte se rezolvă”. Prin urmare, să fim sănătoşi, dar cum? Simplu, să nu uităm trecutul. Să ne hrănim sănătos, corect şi echilibrat. Ce înseamnă acest lucru? Ziua bună începe  de dimineaţă cu un mic dejun sănătos, care este masa cea mai importantă pe parcursul zilei.

O cafea sau ţigară nu este un mic dejun. De aceea masa de dimineaţă este foarte importantă, ea trebuie să fie bogată în vitamine, săruri minerale, substanţe energetice cu un minim de calorii. Mesele copioase, bagate în glucide, lipide au efecte dezastruoase asupra sănătăţii noastre.

Statisticile sunt îngrijorătoare

Astăzi, la nivel mondial, numărul persoanelor suprapoderale este de circa 1,5 miliarde de persoane. Şi în România situaţia este alarmantă, 30% din populaţie suferă de obezitate, iar 20% este supraponderală. Doi români din trei mor din cauza bolilor de inimă. Cauza, sărăcia.

Alimentaţia de bază este excesul de pâine şi cartofi. Alimentaţia fără fructe şi legume, fumatul şi alcoolul generează probleme circulatorii şi induc apariţia afecţiunilor cardiovasculare sau a cancerului, sub diferitele sale forme de manifestare.

Natura ne oferă soluţia, să consumăm cât mai multe fructe, legume şi… ciuperci. Acestea din urmă în combinaţii alese, bine echilibrate, au efecte sinergice, benefice, de neimaginat pentru sănătatea noastră.

Astfel, la un mic dejun echilibrat şi corect, alimentele noastre trebuie să conţină, carbohidraţi, proteine şi foarte puţine lipide. Nu trebuie uitate vitaminele din complexul B, C, E, sărurile minerale de Ca, Fe, Cr. La acestea se pot adăuga extratele din diferite plante medicianle, cum sunt păpădia, pătrunjelul, florile de soc. Aceşti suplimenţi alimentari (vitamine, săruri, extracte din plante) au rolul de a asigura necesarul nutritiv sistemului nervos şi o bună digestibilitate a alimentelor.

Suntem 20% supraponderali. Ce să facem? Să consumăm mai puţine lipide, glucide, în special amidon. Să consumăm vitamine, magneziu, bor, vanadiu, L-glutamină, Ginkgo biloba, ciuperci din genurile Lentinus edodes, Pleurotus, Grifola, Trametes, varză chinezească, ardei iute, Ligustrum lucidum, Smilax ornata şi extract de coaja de salcie.

Efectele acestor combinaţii sunt resimţite prin menţinerea unui control al greutăţii, participând în acelaşi timp şi la metabolizarea optimă a elementelor nutritive. Să nu uităm nici extractul din ovăz, bogat în fibre  vegetale cu efecte majore asupra detoxificmrii corpului. Excesul hidric din corp se elimină prin consumul de rădăcini de hortensie, oţet de mere, extract din fructe de ienupăr, extract de mătase de porumb. Cu aceste produse se elimnă celulita.

Articol publicat în revista Ferma, 2009

Vizualizat: 675 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere!
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?