Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ciclu de producţie pe final - mătcaşii aşteaptă minimisul pentru tomate

Publicat: 04 februarie 2018 - 23:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Producătorii agricoli gălăţeni care s-au înscris în Programul de Tomate culeg ultimele cantităţi de roşii din solarii. Astfel, mulţi dintre aceştia au îndeplinit condiţiile de eligibilitate pentru a primi contravaloarea în lei a sprijinului anual în valoare de 3.000 euro/beneficiar.

La mijlocul lunii noiembrie am vizitat solariile a doi legumicultori din comuna Matca, ambii înscrişi în programul guvernamental.

Mătcaşii aşteaptă minimisul pentru tomate_b

Samsarii nu vor să factureze marfa!
Lilieana Nela Radu are în gospodărie un solar în suprafaţă de aproape 4.000 mp. A intrat în programul de tomate pentru ciclul al doilea de producţie. “Am muncit cot la cot cu soţul meu pentru a realiza programul guvernamental. Până acum am vândut mai mult de două tone de roşii în piaţa en gros din Matca şi în pieţele din Suceava. Preţul a fost mulţumitor, dar nu trebuie să ne plângem. Acum mai avem de recoltat mai mult de două tone de roşii; va fi cam ultimul cules din acest an. Piaţa a căzut, preţul este mic, puţin peste un leu kilogramul. Acum aşteptăm să primim banii cuveniţi prin schema de ajutor de minimis. Dar nu pot să nu subliniez sprijinul de specialitate din partea d-nei Tanţa Tăbăcaru, de la Direcţia Agricolă, cea care ne-a instruit să ajungem cu bine la capăt”, ne-a declarat producătorul agricol din Matca.
Lilieana Nela Radu s-a declarat bucuroasă şi dintr-un alt motiv. A accesat Submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, una dintre cele mai solicitate măsuri de finanţare cu fonduri europene din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Cu banii primiţi şi-a ridicat un nou solar în care a produs primul ciclu de castraveţi, ardei şi acum roşii. “Am avut serioase probleme la realizarea programului de tomate pentru că le-am vândut samsarilor care nu voiau să ne dea factură pentru marfa cumpărată. Or, noi nu puteam justifica la Direcţia Agricolă că am comercializat producţia de roşii obţinută”, ne-a precizat fermiera.

Mătcaşii aşteaptă minimisul pentru tomate_b

Cu banii de pe tomate cumpără rumeguş
Şi Maricel Istrate a îndeplinit condiţiile de eligibilitate pentru a primi cei 3.000 euro ce constituie sprijinul financiar pentru producătorii de tomate. “Pentru mine nu a fost o problemă, că de mic copil lucrez în solar şi am căpătat atâta experienţă în producerea legumelor. Am un spaţiu protejat de producţie suficient de mare, de peste 30 de ari, din care am obţinut aproape trei kilograme la metrul pătrat. Toată cantitatea de roşii am vândut-o în piaţă. Am depus la Direcţia Agricolă dosarul cu documentele justificative din care să rezulte că am îndeplinit cerinţele din Programul de susţinere pentru tomate în 2017. Aştept cu nerăbdare banii, pentru că trebuie să cumpăr rumeguşul pentru sobele care încălzesc solarul şi răsadniţa”, ne-a declarat fermierul.

Mătcaşii aşteaptă minimisul pentru tomate_b

Ziua de muncă - 100 lei, başca două mese şi „spaima gâtului”!
Acesta a inventariat câteva dintre greutăţile pe care le întâmpină el şi toţi ceilalţi legumicultori din Matca. În primul rând sunt probleme legate de forţa de muncă. Un om luat cu ziua a ajuns să coste 100 lei, plus două mese şi „udătură”. Dar nu totdeauna se găsesc amatori cu chef de lucru. Apoi, s-au scumpit toate cele trebuincioase pentru a realiza un ciclu de producţie legumicolă: începând de la seminţe, îngrăşăminte, substanţe de combatere fitosanitară şi până la motorină, lemn, folie şi rumeguş pentru sobele de încălzit solarul. În piaţa din Matca, samsarii fac legea, vor să cumpere pe te miri ce şi să vândă de două-trei ori mai scump! De fapt, ei fixează preţul legumelor!
Din datele centralizate la Direcţia pentru Agricultură a judeţului Galaţi rezultă că aproximativ 1.300 de producători agricoli s-au înscris în programul de tomate, din care peste 700 pentru ciclul al doilea de producţie. După analizarea dosarelor, a actelor justificative, a condiţiilor de eligibilitate, legumicultorii vor primi valoarea sprijinului financiar - 13.481,4 lei/beneficiar, contravaloarea în lei a 3.000 euro/an.
Totuşi, se impune o primă observaţie: se puteau înscrie mai mulţi producători de legume în programul de tomate. Dar fie nu au ştiut, fie nu au fost încrezători în program, căci nu se pune problema să nu se îndeplinească cerinţa de a obţine cele două tone de recoltă, cantitatea minimă de tomate ca să realizeze condiţia de bază a programului.


„ORĂŞELUL DE POLIETILENĂ” - 1.000 HA DE SPAŢII PROTEJATE
Comuna Matca numără puţin peste 12.000 de locuitori, majoritatea producători agricoli. Cel mai întins bazin legumicol din ţară are o suprafaţă de circa 1.000 de hectare de spaţii protejate (circa o şesime din solariile ţării) şi peste 2.000 ha ocupate de culturi în câmp. Ca structură de producţie solaristă, castraveţii ocupă cam jumătate, fiind urmaţi în ordine de tomate, ardei, varză, vinete, salată, ridichi…
De asemenea, anual în comuna Matca se produc mai bine de 80.000 tone legume de solar şi peste 120.000 tone legume de câmp, din care o bună parte ia drumul exportului european.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/204 (ediţia 1-14 decembrie)

Vizualizat: 850 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?