Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cererea şi preţurile practicate la pomii fructiferi sunt în scădere

Publicat: 17 ianuarie 2011 - 13:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Solicitările pentru materialul săditor furnizat de staţiunile de cercetare pomicolă sunt în continuă scădere

Click pe poza pentru galerie!

Efectul imediat este reducerea vânzărilor de pomi fructiferi din pepiniere, cu efecte financiare importante asupra activităţii acestor staţiuni. Pentru a nu rămâne cu pomii pe stoc, se acceptă scăderea preţurilor.

„Faţă de anul trecut, preţurile practicate la pomii fructiferi şi la materialul săditor au scăzut. Am preferat să scădem preţul de vânzare din cauză că aveam puieţi foarte mulţi pe stoc. Pomii sunt certificaţi şi adaptaţi la condiţiile climaterice din România”, ne-a declarat Eugenia Hârşa, directorul Staţiunii de Cercetare pentru Pomicultură Cluj.

La scăderea preţurilor practicate la puieţi au „contribuit” şi societăţile de comercializare private care au importat diferite soiuri de pomi fructiferi din străinătate, la preţuri mult mai mici. „Este o concurenţă neloială, sunt vândute soiuri care nu au fost testate pentru condiţiile din România.

Cei care au achiziţionat aceşti pomi, necertificaţi, vor vedea abia peste un an sau doi dacă aceştia fac faţă condiţiilor climaterice. Este obligaţia Direcţiilor Agricole să supravegheze ce fel de material săditor este vândut pe piaţă”, a adăugat Eugenia Hârşa.

Evoluţie preţuri puieţi pomi fructiferi la Staţiunea Pomicolă Cluj

Legume şi fructe


Tabel preţ legume fructeClick pe poza pentru galerie!


Cantităţi mai mici, preţuri mai bune

Legumicultorii apreciază că în acest an producţia realizată a fost mai mică decât în anii trecuţi. Salvarea a venit de la preţurile mai bune obţinute pentru marfa vândută. „Din fericire, în acest an preţurile la legume au crescut şi astfel am obţinut cam aceleaşi venituri ca şi în 2009”, ne-a declarat Vasile Tinc, preşedintele Grupului de producători din Dăneştii Chiuarului, Maramureş.

Colaborare transfrontalieră

Camera de Comerţ Timiş a lansat, la sfârşitul lunii noiembrie, proiectul „Bio-agricultura, păstrarea culturilor în comunităţile din zonele specializate în obţinerea de produse agricole, zootehnie şi pomicultură”.

Finanţarea este asigurată prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, alături de Asociaţia Camerelor de Comerţ si Industrie din Regiunea Vest şi de Camera Agricolă şi Societatea de Utilitate Publică Csongrád (Ungaria).

Preţuri reduse, în Bucureşti

La jumătatea lunii noiembrie, în Piaţa Obor din Bucureşti, în cadrul unui eveniment promoţional, mai mulţi producători independenţi de legume şi-au oferit produsele la preţuri reduse faţă de cele aplicate în mod curent: cartofi 1 leu/kg, ceapă 1 leu/kg, gogoşari 2 lei/kg, gogonele 1,5 lei/kg, varză 0,8 lei/kg, mere 1,2 lei/kg etc.

Tabel preţuri puieţiClick pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 969 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?