Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cercetătorul Costel Vînătoru sau „Duhovnicul” plantelor

Publicat: 12 februarie 2016 - 18:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

De câte ori am ocazia să pătrund în Laboratorul de Genetică și Ameliorare și în câmpurile experimentale ale Stațiunii de Cercetare - Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău îmi pare că intru într-un spațiu sacru, într-un un orizont de cunoaștere fără frontiere. Impresia este cu atât mai acută mai ales când gazdă este șeful laboratorului, Costel Vînătoru, „părintele” acestui adevărat „templu” al cercetării științifice, supranumit și „Duhovnicul” plantelor. 

Click pe poza pentru galerie!

„Am încheiat un an pentru legumicultură - spunem noi - bun, fără accidente climatice deosebite, cu bune rezultate; ceea ce n-am propus am și realizat. Am produs semințe de legume ceva mai mult decât anul trecut. Și cantitatea de răsaduri a fost dublată, dar și vândută, dovadă că autenticitatea și valoarea soiurilor create aici au demonstrat seriozitate și pasiunea lucrului bine făcut. Cererea de răsaduri a crescut foarte mult, îndeosebi pe soiurile tradiționale de tomate, cum este hibridul Siriana, dar și tomatele de tip Cherry. Castraveții hibrizi Triumf au început să prindă piața, ca și soiul de fasole Maura, destinat spațiilor protejate și în câmp”, ne-a declarat Costel Vînătoru. 

 

Noi soiuri în curs de omologare

Cercetătorul științific gr. I, titlu obținut de curând, a atenționat că unii cultivatori nu înțeleg să facă asolament: „În solar nu poți cultiva monocultură, tomate după tomate sau tomate după ardei sau vinete, culturi care au boli și dăunători comuni. Noi am venit cu o creație valoroasă de fasole, Maura, cu păstăi galbene, late, fără ațe și foarte gustoase, ce ajută foarte mult în realizarea unui asolament corespunzător”. 

Stațiunea așteaptă să primească certificatul de omologare și brevetul de invenție pentru un soi aclimatizat la noi. „Este vorba de Kiwano (Cucumis metuliferus), denumit popular «castravetele cu coarne», cu un savuros gust ce reprezintă o combinație de lămâie și banană. Mai avem în curs de omologare o specie de Lofantus, plantă condimentară aromatică, cu multiple întrebuințări, cu proprietăți antistres, antidepresive, cotată de specialiști a fi a patra plantă meliferă din lume. Odată înființată, cultura se păstrează și 4-5 ani. La aceasta se adaugă și busuiocul cu aromă de lămâie și cel cu frunză lată, special pentru salate și cu scop curativ, ce poate fi cultivat în sistem eco”, detaliază Costel Vînătoru.

În lucru se află și Daria - un soi valoros de tomate pentru procesare, cultivat în câmp, dar și un soi de ardei iute, Cornul caprei, creație care a existat în România acum 50-60 de ani. „Am depus o muncă de șapte ani, am adus-o ameliorativ la parametrii, așa cum a fost cultivată cu ani în urmă. Această creație cu fructul mare cât ardeiul capia, de culoare portocalie, este singura ce se pretează pentru murături fără să se înmoaie. Mai avem un soi de Amarantus - știrul roșu, îl reabilităm căci este o plantă care nu are nevoie de tratamente chimice”, a susținut cercetătorul buzoian.

 

Mai multe creații legumicole hibride 

Cererea de specii legumicole hibride este foarte mare. Viitorul va fi al hibrizilor, aceștia se adaptează mai bine la condițiile extreme, la schimbările pedoclimatice și oferă producții net superioare. În acest sens, sunt orientate și strădaniile oamenilor de știință ai Laboratorului de Genetică și Ameliorare al SCDL Buzău, „contaminați” de microbul cercetării.

Aflăm că laboratorul are trei direcții importante de cercetare: reabilitarea plantelor neglijate în cultură; realizarea unor creații biologie de top, în concordanță cu ceea ce doresc cultivatorii și consumatorii, dar și aclimatizarea de plante noi pentru România. Este o muncă grea, de durată, se parcurg anumite etape. Odată ce se obține o creație biologică, ea trebuie menținută în viață și realizată selecția conservativă în parametrii stabiliți de cercetătorul ameliorator.

 

 

CERCETĂTORUL SFINȚEȘTE LOCUL PRIN CREAȚIA SA

Îl întreb pe ”părintele” celor 22 de soiuri noi de legume, dintre care 15 omologate și brevetate, trei hibrizi și alte patru soiuri de plante care își așteaptă recunoașterea OSIM, ce și-a propus pentru acest an.

“Personal aș vrea să reușesc să fiu mai mult alături de familie, deoarece în 30 de ani de activitate nu am avut niciodată concediu, lucru pe care mi-l propun, dar nu reușesc niciodată. Profesional, doresc să obțin mai mulți hibrizi. Anul trecut am reușit să fac câteva combinații hibride la tomate, la ardei, la vinete. Singura creație hibridă la tomate este Siriana, eu am făcut 15 combinații hibride; dacă una, două, trei se vor comporta bine și fenomenul heterozis va fi vizibil, vom merge pe ele. La vinete, la fel, avem mai multe combinații hibride. Așteptăm certificatul de omologare pentru hibridul Virginia destinat spațiilor protejate, dar și pentru câmp, cu fructul foarte mare, sperăm că va fi bine primit de cultivatori, de consumatori. Și aici mai avem în lucru două soiuri noi. La castraveți avem hibridul Triumf, dar vom ieși cu două noi creații”.


 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.2(163) 1-15 februarie 2016

Vizualizat: 1019 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
PIRVU ION
|
08. 14, 2017. Monday 12:18

doresc sa cumpar 10 seminte.si 1 kg castraveti amari.tf.0721827023.

1.
el Dumnezeul legumiculturii
|
07. 23, 2016. Saturday 10:28
este tata , mama, bunicul, verisorul , cel mai bun si cel mai tare, salvatorul romanilor , revolutionarul legumiculturii, singurul, doar unul cel mai tare, asta-i place sa auda , restul niste prosti
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?