A oferi produse cât mai proaspete, de o calitate superioară și crescute fără tratamente și fertilizanți chimici reprezintă unul dintre obiectivele oricărui retailer serios. În acest sens, agricultura modernă oferă un ajutor de neprețuit.
De ceva vreme deja, agricultura verticală este practicată pe scară tot mai mare. Dacă în străinătate a ajuns ceva obișnuit, în România este abia la început.
Conceptul de agricultură verticală nu este unul atât de complex cum îl face denumirea sa să pară. De fapt, este vorba de a cultiva în sere cu mai multe etaje. Plantele sunt așezate în rafturi cu mai multe nivele. Fiecare dintre ele dispune de iluminare adecvată și de un sistem de udare și hrănire cu fertilizanți.
Primul pas a fost amplasarea unor microsere în cinci dintre magazine. Clienții au fost, la început, nedumeriți. Plantele creșteau chiar lângă raftul de pe care urmau a fi comercializate. Dar ideea a prins. În această toamnă urmează să fie amplasată și cea de-a șasea seră, într-un magazin din Ploiești. Salatele, pătrunjelul, lăstarii de broccoli sau ridichi, precum și alte plante aromatice cresc sub ochii viitorilor consumatori. După 10-20 de zile, când ajung în faza de recoltare, sunt culese și mutate pe raft. Un lanț de aprovizionare mai scurt de atât nu se poate...
Dar pentru că în cele mai multe dintre magazinele rețelei nu există suficient spațiu, s-a trecut la pasul următor. În imediata apropiere a centrului logistic din Ploiești al rețelei Kaufland a fost construită o seră mai mare. Amprenta la sol a construcției este de 180 mp, dar spațiul efectiv de cultivare este de 1.250 mp. În aceste condiții, se obține o producție de aproximativ 60 de tone de plante anual.
Noul obiectiv a fost botezat Green Hub Kaufland by Ultragreens, iar Microgreens s-a transformat în Ultragreens.
Deocamdată, va asigura aprovizionarea a 65 de magazine din rețea. Activitatea este astfel organizată încât comenzile lansate din supermarket sunt livrate cel mai târziu a doua zi, asigurând astfel prospețimea.
Investiția Ultragreens pentru dezvoltarea Green Hub Kaufland by Ultragreens se ridică la 350.000 euro. Plantele sunt cultivate eficient tot timpul anului, cu un consum de apă cu 95% mai redus față de agricultura tradițională. Ciclurile de producție variază între 10 și 20 de zile, fiind cultivate diferite game de salate, ridichi, broccoli sau chives, precum și plante aromatice, crescute în regim hidroponic.
De asemenea, plantele sunt crescute cu ajutorul razelor UV, fiind folosite becuri LED cu un consum energetic minim, în timp ce sistemul închis de cultivare verticală permite o agricultură sustenabilă, care exclude poluarea cu pesticide și îngrășăminte la sol. Oana Lungu, director de achiziții produse fresh al Kaufland ne spunea că principala provocare a fost aceea de a asigura aprovizionarea populației cu produse de calitate, tot timpul anului.
"Vrem să demonstrăm că putem asigura produse românești de calitate." - OANA LUNGU, Director de achiziții produse fresh al Kaufland
“Am crezut mereu în soluțiile de tip indoor vertical farming, ca fiind un răspuns la unele dintre cele mai mari probleme cu care populația se confruntă în momentul actual: nevoia de alimente fără pesticide, instabilitate alimentară, poluare, risipa resurselor. Am găsit în Kaufland partenerul ideal, alături de care inovăm aici, chiar la noi acasă, pentru o agricultură durabilă și sustenabilă, cu beneficiile unei alimentații sănătoase, pentru un viitor social responsabil”, a declarat Cristian Tudor, fondatorul Ultragreens.
"În urmă cu doi ani, instalam primele microsere în magazinele Kaufland din București, cu plante cultivate direct în incinta hypermarketurilor - a fost primul nostru pas către agricultura urbană, hiper-localizată." - CRISTIAN TUDOR, Fondatorul Ultragreens
„Green Hub Kaufland by Ultragreens este pentru noi mai mult decât un proiect sustenabil. Este o nouă etapă în parteneriatul pe care îl avem deja cu Ultragreens, prin care extindem sortimentul de microsere și plante fresh din hipermarketurile Kaufland”, a subliniat și Marco Hößl - CEO Kaufland România și Republica Moldova.
Următorul proiect pe care cele două companii îl au este construirea unui astfel de centru de producție și la Turda, lângă centrul logistic de acolo. Astfel va putea fi asigurată aprovizionarea cu produse proaspete din gama respectivă pentru toate cele 157 de magazine Kaufland din România.
"Macrosera este dotată cu tehnologii de ultimă generație, eficiente energetic și propune un model de agricultură responsabilă, în acord cu standardele internaționale privind protejarea mediului." - MARCO HÖßL, CEO Kaufland România și Republica Moldova
Dar pe lângă prospețime, un alt atu al acestor produse este că sunt cultivate în întregime bio. Nu se folosesc nici un fel de fertilizanți chimici și nici tratamente. Fiind crescute într-un mediu protejat, în sistem hidroponic, plantele pot fi ferite de atacurile bolilor și dăunătorilor. Nutriția lor se face doar cu produse naturale, administrate prin hidropon. Rezultatul: plante cu adevărat bio, mai sănătoase pentru consumatori.
un articol de
ALEXANDRU GRIGORIEV