Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cea mai simplă metodă să protejaţi pomii de îngheţul târziu. LUCRĂRI DE PRIMĂVARĂ ÎN LIVADĂ

Publicat: 01 martie 2022 - 21:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Care este cea mai simplă metodă să protejaţi pomii de îngheţul târziu şi când puteţi începe plantările de primăvară. Ce recomandă Olimpia Iordănescu, profesor la Facultatea de Horticultură a USAMVB Timişoara.

După efectuarea tăierilor în livadă este recomandat, pentru toate speciile de pomi fructiferi, un tratament pe bază de cupru, care ajută şi la cicatrizare şi combate şi bolile fungice, aşa că fermierii pot să stea liniştiţi fără să mai facă alte tratamente până la înmugurit. Soluţia de cupru nu trebuie să depăşească o concentraţie de maximum 1-1,5%, pentru a evita arsurile! Un tratament cupric cu concentraţie mai mare, de 3%, se poate face toamna, după căderea frunzelor.

 

Cum salvăm pomii de la îngheţ?


În caz de îngheţ tardiv de primăvară, ar fi bine ca fermierii să facă ceaţă artificială cu ajutorul instalaţiei de irigare prin picurare sau prin aspersie. Când se anunţă că temperatura urmează să scadă sub pragul de îngheţ, cu câteva ore înainte, fermierii trebuie pornească instalaţia de irigare şi să o lase pornită peste noapte. Când temperatura scade, automat se face o pojghiţă de gheaţă care împiedică îngheţul pe ramurile, frunzele şi florile pomului. Este cea mai ieftină şi cea mai ecologică metodă de a combate îngheţul târziu de primăvară.

Dacă sunt făcute tratamentele cuprice, pomii devin mai rezistenţi şi la schimbările de temperatură. Există pe piaţă şi substanţe cu rol de biostimulator care pot reduce din efectele negative ale îngheţului până la anumite temperaturi şi contează foarte mult la rezistenţa pomilor şi tratamentul de iarnă împotriva insectelor, care trebuie efectuat încă din luna ianuarie.

tratamente in livada_b 

Când e bine să plantăm pomii?


Plantarea pomilor fructiferi se poate face când solul este dezgheţat la o adâncime de 30-40 de centimetri. În zone cu temperaturi stabile şi fără amplitudini termice mari, se pot face plantări şi în ferestrele iernii, mai ales că ultimii ani sunt tot mai călduroşi şi iernile sunt lipsite de gerurile de altădată.

Pentru speciile de sâmburoase, care sunt mai sensibile, este recomandat ca fermierii să aştepte să se stabilizeze temperaturile pentru a începe plantarea.

 

TĂIERILE DE RODIRE ÎN LIVEZI


În livezile de meri, peri şi pruni, dacă temperaturile sunt peste un grad Celsius, se pot face tăieri de rodire şi de întreţinere încă din luna februarie. Acestea sunt specii mai rezistente şi rănile se cicatrizează destul de uşor. Nu se fac acum tăierile de formare, care se efectuează toamna. În schimb, cireşul, caisul şi piersicul sunt specii foarte sensibile, iar temperaturile trebuie să se stabillizeze la peste 5-7 grade Celsius, pentru câteva zile consecutive, pentru a efectua tăierile.

 

Varul este dezinfectant, dar trebuie dat doar pe trunchiul pomului şi nu trebuie amestecat cu soluţia cuprică!

Tratamentele de iarnă în plantațiile pomicole sunt menite a păstra starea fitosanitară optimă a pomilor pentru un start bun în vegetație primăvara. Vezi ce greșeli trebuie evitate!

 

un articol de

VIOLETA MÂŢ

Vizualizat: 1138 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?