Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cea mai periculoasă boală a răsadurilor

Publicat: 30 martie 2022 - 18:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cea mai frecventă şi periculoasă boală a răsadurilor de legume este putrezirea bazei tulpinii şi căderea plăntuţelor, cauzată de Pythium ultimum. Cum puteţi evita pierderea totală a răsadurilor!

Căderea plăntuţelor este cauzată de Pythium, microorganism asemănător ciupercilor, care se găşeşte în sol.

 

Factori care favorizează boala


„Simptomele pot să apară imediat după răsărirea răsadurilor. Umiditatea atmosferică peste 90%, umiditatea excesivă a substratului şi temperatura ridicată, peste 25 de grade Celsius, sunt principalii factori care favorizează apariţia bolii. De asemenea, posibilitatea de apariţie este mai mare când substratul de creştere a răsadurilor este din pământ cu gunoi de grajd fermentat şi nisip”, explică Radu Şumălan, profesor la USAMVB Timişoara.

 

Cum se transmite boala?


Pythium ultimum se transmite de la un an la altul prin sporii de rezistenţă din sol, iar în perioada de vegetaţie, prin sporii din apa din sol. „În momentul în care a apărut boala şi faci tratamente curative, pierderile deja există, doar le reduci. Pentru a evita pierderile, sunt esenţiale măsurile preventive care să asigure protecţia răsadurilor de infecţii, până la transplantarea lor în cultură”, spune Radu Şumălan.

 

3 măsuri preventive esenţiale


1. Utilizarea unui substrat steril pentru producerea răsadurilor, de obicei turbă însăcuită.

2. Controlul temperaturii şi umidităţii în spaţiul de producere a răsadurilor. Instrumente utile în acest scop sunt termohigrometrele, pentru măsurarea umidităţii aerului şi umidometrele de sol, cu care poate fi verificată constant umiditatea solului în care sunt produse răsadurile.

3. Stropirile preventive. Acestea pot fi aplicate imediat după răsărirea răsadurilor, prin stropire pe sol şi pe plante sau prin introducerea substanţei de tratament în apa de udare. Nu se recomandă aplicarea în apa de irigare, deoarece astfel poate să distrugă şi alte ciuperci benefice care trăiesc în simbioză cu rădăcinile plantei. Tratamentul se repetă la interval de zece zile, cu o pauză înainte de transplantare. Înainte de transplantarea răsadurilor, se evită efectuarea tratamentelor chimice, pentru a nu supune răsadurile unui şoc dublu. După transplantare, nu mai este nevoie de tratament, deorece plantele vor fi într-un sol care are mai mult pământ şi umiditatea atmosferică nu mai este atât de mare.

 

Cu ce stropim răsadurile?


Stropirile preventive cu produse chimice se fac, cel mai frecvent, cu Previcur, un fungicid sistemic ce conţine propamocarb, substanţă eficientă în controlul bolilor solului, rădăcinilor şi frunzelor cauzate de oomicete.

Din categoria produselor ecologice, pot fi utilizate fungicide pe bază de cupru şi sulf (piatră vânătă, zeamă bordeleză).

 boli rasaduri_b

foto: vegcropshotline.org

 

Primele simptome ale bolii se manifestă în zona coletului, la baza plantei, unde apare o pâslă albicioasă-cenuşie. Zona atacată se brunifică, tulpiniţele se subţiază, planta se veştejeşte şi cade la pământ, unde putrezeşte.

 

Iarna s-a mutat spre primăvară şi doar 1-2% dintre cultivatorii de legume din România au centrale termice, din care circa jumătate sunt pentru producerea răsadurilor.

O poveste despre determinarea a doi tineri care au hotărât să nu plece din ţarăşi să dea un exemplu că se poate munci şi acasă în agricultură. Vezi cum arată solarul ridicat din bursa de student!

 

 

un articol de

VIOLETA MÂŢ

Vizualizat: 1978 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?