Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cea mai mare SERĂ din sticlă a fost inaugurată în TIMIŞ

Publicat: 23 noiembrie 2017 - 00:42
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La 30 de kilometri de Timişoara, în localitatea Biled, a fost inaugurată recent cea mai mare şi mai modernă seră, pe structură de sticlă, din România.

O investiţie de peste 2,4 milioane de euro, la care Silvia Răileanu, de 35 de ani, mamă a patru copii, a avut curajul să se înhame şi voinţa să se zbată pentru a duce la bun sfârşit acest proiect. Pentru asta a strâns toate economiile familiei, s-a împrumutat de la bancă şi a beneficiat de o finanţare europeană nerambursabilă de aproape 500.000 de euro. Evident, cu susţinerea totală a soţului.

Născută în Republica Moldova, Silvia Răileanu a venit la 15 ani în România cu o bursă de studii şi de atunci nu a mai plecat de aici. A terminat Facultatea de Drept la Timişoara, fiind jurist de meserie, şi parcă are acel ceva care o recomandă drept o femeie de afaceri de succes. Ţinuta impecabilă, discursul ferm, cuvintele bine alese sunt câteva dintre atuurile sale. E drept că la evenimentul de inaugurare au cam năpădit-o şi pe ea emoţiile. Dar cine nu s-ar fi pierdut cu firea în faţa unei asistenţe atât de generoase: de la Emar Gemmeke, consilier pentru Agricultură din partea Ambasadei Olandei, la primar şi până la directorul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian Chesnoiu. De altfel, Silvia Răileanu a şi recunoscut că dacă nu ar fi beneficiat de sprijinul AFIR, această investiţie nu s-ar fi realizat.

sera-1_bDe la stânga la dreapta: Emar Gemmeke, Silvia Răileanu, Adrian Chesnoiu

E nevoie de un consultant bun!

„Am găsit multă înţelegere din partea reprezentanţilor AFIR, chiar dacă nu am făcut exact cum am spus la început. Iniţial ne gândeam să facem un proiect de un milion şi ceva de euro, dar olandezii ne-au spus că sera era prea mică, avea colţuri neregulate, va exista presiune de boli şi nu vom avea productivitate. Aşa că ne-au sugerat să o micşorăm sau să o mărim. Dacă o micşoram, pierdeam şi grantul, aşa că am decis să o extindem. Am făcut un act adiţional, grantul a rămas acelaşi. Restul a fost pe neeligibil. Ideea este să respecţi tot ce ai spus iniţial că faci, chiar dacă faci mai multe sau schimbi ceva. Doar să se justifice şi să ai un consultant bun”, ne-a explicat proprietara investiţiei. Astfel, Sera "Super" de la Biled are acum o suprafaţă de 17.000 mp, dintre care 16.200 mp cultivabili, 1.121 mp spaţii tehnice, două magazii şi un corp pentru depozitare. De asemenea, în cadrul proiectului a fost prevăzută şi o viitoare răsadniţă, dar şi un spaţiu de sortare şi de ambalare, care va găzdui inclusiv o ciupercărie.

sera.rosii.Biled_b

Pe larg despre acest subiect citiţi în revista Ferma nr. 20/203 (ediția 15-30 noiembrie)

Un articol semnat de LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1488 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?