Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

CE şi CUM semănăm în luna martie?

Publicat: 11 martie 2022 - 15:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În luna martie poate începe semănatul şi plantatul în câmp pentru anumite specii legumicole mai puţin pretenţioase la căldură. Care sunt regulile de bază la semănat şi plantat?

Plante legumicole puţin pretenţioase la căldură, cum sunt mazărea, ridichea, vărzoasele, morcovul, pătrunjelul, păstârnacul, ţelina, mărarul, salata, sfecla, ceapa, usturoiul, prazul, legumele perene, cartoful, au temperatura minimă de germinare de 3-5 grade Celsius şi temperatura optimă de creştere şi dezvoltare de 14-20 grade Celsius.

 

Ce semănăm la începutul lunii


Pentru unele specii legumicole ca: morcovul, ceapa, spanacul, mazărea, semănatul se poate face chiar înainte de a se realiza temperatura de germinare, deoarece seminţele rămân în sol fără să se altereze. Astfel, acestea pot fi semănate de la începutul lunii martie.

Adâncimea de semănat trebuie să fie, în general, de 8-10 ori mai mare decât diametrul seminţelor. Astfel, seminţele mici - salată, pătrunjel, morcov - se vor introduce la 1-2 cm în sol, cele de mărime mijlocie la 2-3 cm, iar seminţele mari - la 3-5 cm.

Pe solurile uşoare şi pe cele uscate, este recomandat ca semănatul să se facă mai adânc decât pe solurile grele şi umede.

semanat martie(1)_b 

Ce plantăm după 15 martie?


Tot în martie, însă după jumătatea lunii, când temperaturile mai cresc, pot fi plantate legumele nepretenţioase la căldură cum sunt: varza, conopida, gulia, salata.

Plantarea răsadului în câmp trebuie făcută în zile fără vânt, de preferinţă seara şi pe timp noros, iar imediat după plantare se efectuează o udare, pentru a asigura prinderea.

Răsadurile cu tulpina scurtă se plantează la aceeaşi adâncime la care au stat în răsadniţe, iar cele de varză şi conopidă se plantează mai adânc, deoarece formează uşor rădăcini adventive.

 

MODIFICĂRI AJUTOR DE MINIMIS

Legumicultorii pot solicita ajutorul de minimis pentru susținerea producției de legume în spații protejate până cel târziu la 1 aprilie 2022 inclusiv, pentru ciclul I de producție, faţă de termenul iniţial de 1 martie, prevăzut de HG 148/2022. De asemenea, MADR a eliminat obligaţia de a depune la direcţiile agricole judeţene certificatul de atestare fiscală şi cazierul fiscal pentru beneficiarii sprijinului pentru legume în spații protejate şi pentru cei care solicită ajutor de minimis pentru producția de usturoi.

 

un articol de

VIOLETA MÂŢ

Vizualizat: 1928 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?