Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ce se întâmplă cu viile în faza de repaus vegetativ?

Publicat: 10 martie 2022 - 12:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Faza de repaus vegetativ ajută butucii de viță de vie să tolereze temperaturile scăzute din timpul iernii şi începutul primăverii, pregătind astfel plantațiile viticole pentru un nou ciclu de producție.

În această perioadă, viticultorii trebuie să desfăşoare o serie de activități pentru a asigura următoarea producție. Odată cu activitățile de bază (tăiat, legat, revizuit etc.) este necesar să se facă observații legate de urme de boli și dăunători, precum și unele tulburări de creștere din anul viticol precedent.

 

DAUNE PROVOCATE DE ÎNGHEŢ


Condițiile meteorologice extreme pot avea efecte negative directe asupra butucilor de viță de vie.

Gerurile puternice pot determina înghețarea coardelor și a mugurilor. În acest caz nu doar temperatura minimă este decisivă ci și condițiile meteorologice înainte și după, cât și durata expunerii la îngheț.

În general, vița de vie bine lignificată, cu coardele bine maturate suportă valorile critice de temperatură care sunt cuprinse între -17oC și -20oC, deși aceste valori diferă în funcție de soi.

În unele cazuri se poate produce înghețarea coardelor,fenomen cauzat de temperaturile foarte scăzute sau de fluctuațiile de temperatură dintre zi și noapte (amplitudine).

În cazul unor geruri puternice, butucul poate îngheța complet, iar primăvara nu mai pornește în vegetație.

În cazul unui îngheț parțial, butucul suferă în anul în curs, iar în anii următori acesta revine la starea de vegetație normală.

În urma înghețului se produc daune mecanice sau microfisuri la nivelul țesuturilor. Prin aceste răni pot pătrunde diferiți agenți patogeni lignicoli care pot duce la debilitarea sau chiar moartea butucilor.

repaus vegetativ vie_b 


VERIFICAŢI MUGURII ÎN 6 PAŞI


Determinarea viabilității este necesară în vederea stabilirii încărcăturii de muguri pe butuc și a sistemelor de tăiere.

1. Pentru a face o evaluare a viabilității mugurilor se recoltează probe de coarde din plantația viticolă și se verifică mugurii prin secționare. Este indicat ca dintr-o parcelă să se recolteze cel puțin zece coarde distribuite uniform.

2. Zonele care prezintă un risc deosebit de îngheț cum ar fi baza pantei sau depresiuni în interiorul parcelei, se pot examina separat.

3. După recoltare coardele trebuie expuse cel puțin două zile la temperaturi pozitive.

4. Mugurii sunt tăiați cu o lamă bine ascuțită şi să fie împărțiti simetric, altfel încât și mugurii secundari să fie examinați.

5. Mugurii sănătoși, viabili, au culoarea verde iar cei deteriorați sunt necrozați și au culoare maro sau negricioasă.

6. Se notează poziția mugurilor viabili sau deteriorați de pe coardă precum și felul lor: principali sau secundari.

 

Vezi AICI cum poţi observa URME de BOLI şi DĂUNĂTORI în VIE!

 

un articol de

MARIA COMŞA

SCDVV Blaj

Vizualizat: 676 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?