Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ce ne spun frunzele viţei-de-vie?

Publicat: 30 iulie 2020 - 15:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

O vie hrănită mai puţin sau în exces faţă de necesar ne arată acest lucru pe aparatul foliar. Iată cum recunoaşteţi carenţele de nutriţie la viţa-de-vie!

„Fertilizarea plantaţiilor viticole prezintă o serie de probleme specifice, ceea ce face imposibilă elaborarea unui sistem de fertilizare unic pentru viţa-de-vie.
Adoptarea unui sistem de fertilizare raţional, care să conducă la un echilibru între creştere şi fructificare, între cantitatea şi calitatea producției de struguri, fără a avea efecte asupra sănătăţii şi a longevităţii butucilor de viță-de-vie, necesită o documentare adecvată, bazată pe analiza nivelului de aprovizionare a solului cu elemente nutritive, pe diagnosticarea stării de nutriţie a viţei de vie, pe cunoaşterea regimului pluviometric al zonei etc.”, explică Alin Dobrei, profesor la Facultatea de Horticultură a USAMVB Timişoara.
Când se constată carenţe nutriţionale la viţa-de-vie pe perioada vegetaţiei, manifestate vizibil pe aparatul foliar, acestea pot fi corectate prin aplicarea unui fertilizant foliar.

Dereglări de nutriţie

Carenţa de magneziu apare frecvent în plantaţiile de pe terenurile nisipoase, pe soluri calcaroase, în cazul dozelor mai mari de îngrăşăminte potasice sau dacă sistemul radicular este situat la suprafaţă (în cazul viilor necopcite sau al plantării la suprafaţă). Deficitul de magneziu apare şi în cazul precipitaţiilor abundente şi de lungă durată. 

1 Carenta magneziu_b

Carenţa de potasiu apare frecvent în viile aflate pe soluri nisipoase sau argiloase, în cazul butucilor supraîncărcaţi cu rod sau în plantaţiile incorect fertilizate (fie cu doză scăzută de potasiu, fie cu doze mari de magneziu sau azot). 

2 Carenta potasiu_b

Carenţa de fier (cloroza ferică). Frecvent o întâlnim pe soluri cu exces de calcar sau de fosfor, pe soluri argiloase, în plantaţiile în care s-au realizat supra-producţii sau pe solurile cu pH ridicat. Carenţa ferică, pe lângă generarea altor tulburări de metabolism, afectează şi maturarea coardelor, slăbind rezistenţa la ger. 

3 cloroza ferica_b

„Aplicarea îndelungată a unor doze ridicate de îngrăşăminte sau a unor combinaţii neechilibrate de îngrăşăminte chimice cu azot, fosfor şi potasiu duc, de cele mai multe ori, la apariţia unor carenţe de nutriţie sau a unor dezechilibre fiziologice la viţa-de-vie”
ALIN DOBREI
profesor la Facultatea de Horticultură

un articol de
VIOLETA MÂŢ

Vizualizat: 821 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?