Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ce are atât de special Căpşuna de Polovragi?

Publicat: 24 iunie 2020 - 17:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sfârşitul lunii mai înseamnă pentru polovrăgeni începutul unui sezon plin de producţie la căpşun. Cu toate că zona este rece, aerul de munte şi solul alcalin dau roade bogate.

În iunie 2018, când echipa Ferma se afla în comunele gorjene cu proiectul "Viitor pentru Sate" am aflat că micii producători din Polovragi sunt renumiţi pentru cultura căpşunului. Din spaţiile protejate, dar şi deschise, trufandalele din această localitate ajung primele la tarabă şi fac deliciul cumpărătorilor aflaţi în tranzit pe şoseaua naţională care leagă Târgu-Jiu de Râmnicu-Vâlcea. De primăvara devreme şi până la sfârşit de septembrie, producătorii de căpşun din Polovragi ies cu marfă la vânzare în mica piaţă improvizată la marginea drumului, în dreptul intrării în localitate.

capsuna de polovragi 1_b

Acolo o găsim şi pe Maria Mănescu, doamna Mia cum o ştiu prietenii şi clienţii. Neobosită şi hotărâtă să ducă mai departe tradiţia familiei, doamna Mia cultivă căpşun pe o suprafaţă totală de 2.500 de mp, în grădina din spatele casei. 5 soiuri atent alese rodesc aici fără oprire, până la sfârşit de septembrie şi nu exagerez deloc atunci când afirm că am ajuns în "Raiul căpşunilor", în ziua de 24 mai, o duminică însorită, dar răcoroasă. Nimic neobişnuit pentru Polovragi.

5 ingrediente ale succesului

Nu e loc de tocmeală când vine vorba de căpşun. Doamna Mia ştie că, dincolo de greutăţi, de vremea neprielnică, de lipsa forţei de muncă, această cultură i-a adus venituri frumuşele la mare nevoie, mai ales când a trebuit să-şi ţină fiica la şcoală, în Bucureşti. De aceea îi acordă respectul cuvenit şi continuitatea.

Am depistat împreună 5 motive pentru care Căpşuna de Polovragi este "vedetă" la tarabă.
1. Aerul de munte. Localitatea se află la o altitudine medie de 600 de metri, fiind străjuită de Subcarpaţii Gorjului şi Cheile Olteţului, cel mai îngust canion din Europa!

Află de AICI de ce sunt atât de renumite Cheile Olteţului!
Deşi temperaturile medii anuale sunt mai scăzute decât în alte zone ale ţării, renumite pentru cultura căpşunului, producătorii din Polovragi spun că aerul de munte le este prielnic. Maria Mănescu şi-a luat măsuri de precauţie, pentru a contracara efectele brumelor târzii de primăvară. "Azi noapte (n.r. - 23 mai) am avut 4-5 grade, deci pericol de brumă. Însă am cumpărat folie microporoasă, care creşte temperatura cu 2-3 grade, suficient cât să reziste plantele. Am făcut şi tuneluri pentru soiurile remontante care pleacă foarte repede în floare şi fructificare", spune cultivatoarea.

2. Solul şi apa. Solul alcalin, plin de pietre, al Polovragiului asigură un bun drenaj atunci când este exces de umiditate. Pentru perioadele secetoase, fântâna nesecată din curte şi o instalaţie de irigat prin picurare asigură apa pentru cultura de căpşun.

3. Investiţiile. Nimic nu este prea mult pentru garantarea producţiei, de la alegerea celor mai bune soiuri şi rotaţia acestora, la achiziţionarea de produse organice pentru o cultură 100% naturală. Doamna Mia foloseşte îngrăşăminte şi substanţe de protecţie de la Biohumussol iar soiurile pentru care optează sunt adaptate condiţiilor de sol şi de mediu din zona de cultură.

4. Pasiunea. Nimic fără dragoste pentru pământ şi agricultură! Maria Mănescu a învăţat despre căpşuni încă din copilărie, de la părinţi şi aşa a ajuns să le ştie toate secretele. "Ca să ajungi cu asemenea produs în caserolă este foarte multă muncă, sudoare, nervi, răbdare şi investiţii, de la plantare şi până la cules. Dar dacă pui pasiune şi ai ambiţie este perfect!", îmi spune doamna din "Raiul căpşunilor".

5. Procesarea. Ce-ar fi viaţa fără o dulceaţă de căpşuni! Savoarea şi aroma fructelor, aerul de Polovragi şi legendele dacilor, toate într-un borcan care-ţi lasă gura apă! Nu doar vânzarea în stare proaspătă, ci şi procesarea căpşunilor, a florilor de salcâm şi de soc, a zmeurei de cultură şi a fructelor de pădure asigură renumele producătorilor din Polovragi. Siropuri, dulceţuri, tincturi, tot felul de preparate din miere sunt nelipsite de pe mesele localnicilor.

capsuna de polovragi 2_b

Profit de ocazie să reamintesc autorităţilor din MADR că trebuie să găsească soluţii pentru sprijinirea micilor producători horticoli. De la autorizarea producţiilor, la posibilităţi de finanţare şi o piaţă de desfacere care să le asigure prioritatea în faţa importurilor - sunt atâtea probleme de care se lovesc zi de zi cultivatorii români!

capsuna de polovragi 5_b

Remontantele rodesc tot anul

Stolonii de căpşuni remontanţi sunt foarte productivi, cei mai căutaţi fiind cei din soiurile Malga, Albion sau căpşuni Amandine. Se păstrează ca şi stolonii de căpşuni refrigeraţi şi vor intra rapid în vegetaţie, fructificând primăvara devreme, chiar şi în spaţii neprotejate. Doamna Mia achiziţionează soiul remontant Amandine, marcă înregistrată Planasa, cu o bună toleranţă la făinare. Planta este erectă cu un foliaj nu foarte bogat, cu creştere viguroasă şi bine balansată. Sistemul radicular este foarte puternic, adaptabil diferitelor tipuri de sol. Fructul este frumos, în formă de inimă şi foarte lucios, cu o mărime medie spre mare, cu un gust dulce, aromă plăcută, pulpă roşie, gustoasă şi fermă. Amandine are o capacitate mare de producţie, procent ridicat de fructe comercializabile şi tije florale în afara foliajului, fructele fiind uşor de recoltat.

Clery şi Joly, vedete timpurii

Lista de 5 soiuri cultivate de doamna Mia în grădina de 2.500 de mp este completată de două nume cu... renume!
Stolonii frigo Clery care se pretează la o tehnologie minimă, cât mai aproape de natural. Este un soi timpuriu, cu productivitate mare şi fructe cu o formă conică lungă, foarte rezistente la păstrare şi de o calitate excelentă. Clery preferă un sol bine drenat, dar nici prea nisipos, cu biloni. Media de producţie pe plantă este foarte mare, în condiţii optime de cultivare. Clery este rezistent la majoritatea bolilor ce afectează frunzele şi sistemul radicular.

capsuna de polovragi 8_b

Plantele de căpşuni din soiul Joly necesită minim 800 de ore de vernalizare. Este un soi rustic, cu timpurietate medie spre tardivă, destul de rezistent la bolile frunzelor şi ale rădăcinilor şi se adaptează bine pe toate tipurile de sol, necesitând o cantitate redusă de fertilizanţi. Are productivitate foarte mare iar sezonul de cules este lung şi constant. Culoarea soiului Joly este roşu aprins. Are caracteristici organoleptice excelente, cu o aromă foarte dulce şi miros puternic.

capsuna de polovragi 9_b

Click AICI şi află din interviu care sunt secretele doamnei Mia pentru reuşita culturii de căpşun!

capsuna de polovragi 6_b"Când vine culesul, timp de trei săptămâni nu am nici o pauză. Sunt zile în care culeg şi o tonă de căpşuni, singură! Dar nu mă las. Mă bate gândul să mă extind şi să fac şi un solar!" MARIA MĂNESCU, producător Polovragi

capsuna de polovragi Arosa_b

AROSA FACE CĂPŞUNA URIAŞĂ!
Arosa, soiul italian cu coacere târzie, este renumit pentru fructele foarte mari. Cu greu ţii în palmă mai mult de două fructe. Productivitatea este foarte mare.

un articol de
NICOLETA DRAGOMIR

Vizualizat: 2008 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?