Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cât costă înfiinţarea unui hectar cu viţă de vie?

Publicat: 05 aprilie 2022 - 16:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

MADR a actualizat preţurile lucrărilor luate în calcul la restructurarea/reconversia plantaţiilor viticole, măsură finanţată în cadrul Programului naţional de sprijin în sectorul vitivinicol 2019-2023.

Noile preţuri ale lucrărilor necesare pentru înfiinţarea şi întreţinerea, în primii trei ani, a unui hectar cu viţă de vie sunt semnificativ mai mari, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice. Ca noutate, sunt estimate distinct costurile în cazul în care plantarea se face manual sau mecanizat.

 

COSTURI MAI MARI CU 50-87%


1. Pentru persoane fizice, costul total al lucrărilor a crescut de la 166.587 lei la 236.026 lei, dacă plantarea se face mecanizat, respectiv 252.483 lei, în cazul plantării manuale. În ambele cazuri, cea mai mare parte din costuri o reprezintă manopera (cca. 47-48,5%) şi materialele.

Costul cu întreţinerea plantaţiei de viţă de vie în primii trei ani de la înfiinţare se ridică acum la 80.745 lei, de la puţin peste 46.000 lei, cât era stabilit în devizul cadru luat în considerare în varinta iniţială.

2. În cazul persoanelor juridice, lucrările pentru înfiinţarea unui hectar de plantaţie de viţă de vie sunt mai scumpe cu peste 50%, preţurile crescând de la 168.113 lei, la 255.388 lei pentru plantarea manuală, respectiv 238.636 lei, dacă plantarea se realizează mecanizat. Şi costul întreţinerii plantaţiei în primii trei ani de la înfiinţare a crescut cu 87%, până la 82.296 lei.

Cele mai scumpe lucrări sunt cele de defrişare, al căror preţ a crescut mai mult decât dublu. Pentru toate lucrările, a crescut atât preţul materialelor, iar costul manoperei s-a dublat. De asemenea, costurile lucrărilor mecanizate sunt evaluate la valoari de la patru ori până la de 14 ori mai mari!

vita de vie_b 

RECONVERSIA, TERMEN PRELUNGIT

 

Termenul limită pentru finalizarea programelor de restructurare/reconversie aferente Programului Naţional de Sprijin în sectorul vitivinicol 2019-2023 este 31 iulie 2023 inclusiv sau 31 iulie 2025 inclusiv, cu condiţia ca aceste programe să fi fost implementate parţial până la 15 octombrie 2023 şi cheltuielile efectuate să reprezinte cel puţin 30% din totalul cheltuielilor planificate, iar implementarea integrală a acestora să se realizeze până la 15 octombrie 2025 inclusiv, se mai propune în proiectul de Ordin elaborat de Ministerul Agriculturii.

vita de vie rec 2_b 

PROIECT ÎN DEZBATERE PUBLICĂ


Click AICI şi află detalii despre modificările propuse de MADR la Anexa la OMADR 1.508/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de restructurare/reconversie a plantaţiilor viticole, eligibilă pentru finanţare în cadrul Programului naţional de sprijin în sectorul vitivinicol 2019-2023 şi costurile detaliate pentru fiecare tip de lucrare. Proiectul este în dezbatere publică din 23 martie 2022.

 

un articol de

VIOLETA MÂŢ

Vizualizat: 1011 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?