BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cartoful a învins sistemul

Publicat: 21 mai 2017 - 17:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La Adunarea Generală a Federației Naționale „Cartoful” din România (FNCR), susținută pe 06 aprilie 2017, pe lângă subiectele Ordinii de zi referitoare la încheierea bilanțului 2016, a fost inclus, la categoria Excepțional, un subiect pe care mulți cultivatori de cartofi îl așteptau: modificarea și ajustarea legislației cu privire la sprijinul cuplat pentru cartoful de sămânță.

Vedetă în 2015, cu o subvenție record, de peste 23 mii euro/hectar, cartoful de sămânță tindea să-și restrângă și mai mult aria de cultivare din cauza condițiilor draconice impuse prin reglementările recent modificate.

Cartofi

Un pas în plus spre normalitate în subvenționarea cartofului
Prezentă la Adunarea Generală a FNCR, Elena Tatomir - director general al Direcției Politici Agricole și Strategii din MADR - a răspuns argumentelor conducerii Federației, dar și ale Inspecției de Stat pentru Controlul Semințelor și Materialului Săditor Brașov (ITCSMS), și a semnat o minută prin care își asumă răspunderea promovării modificării Ordonanței 619/2015 în limitele justificate ale cerințelor cultivatorilor de cartofi de sămânță. Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât, la doar două săptămâni, modificările au apărut în Monitorul Oficial (Ordinul 104/20.04.2017 publicat în M.Of. nr. 283/21.04.2017, în completare la Ordinul 1000/21.12.2016).
Susținerea noului text al modificărilor a fost ferm argumentată de conducerea FNCR prin prim-vicepresedintele Romulus Oprea, puternic încurajat de președintele Federației, Gheorghe Boțoman, care de altfel a avut dese intervenții anterioare la nivelul conducerii MADR încă din anul 2015. Romulus Oprea a apreciat promptitudinea conducerii MADR și „răspunsul concret, just și la obiect, profesionist și fără echivoc, la o cauză evidentă și normală", a subliniat Romulus Oprea la începutul dezbaterilor.
În sinteză, Ordinul de modificare relaxează accesul mai multor fermieri la subvenții prin reducerea cantității minime de cartof de sămânță comercializat, de la 20,2 tone/ha la 15 tone/ha. De asemenea, modificările actului normativ elimină riscul neajustării producției minime în caz de respingerea a unor loturi și deschide clar posibiliatea includerii seminței proprii în cuantumul producției eligibile.
Fermierii așteaptă acum hotărârea MADR cu privire la repartizarea întregii sume notificate pentru cartoful de sămânță și cel pentru industrializare. Ar fi în avantajul dezvoltării sectorului ca, și în acest an, sumele alocate să nu fie redistribuite către alte sectoare (ceea ce este deocamdată ilegal și ilegitim), sau, mai grav, să fie returnate la Bruxelles. Mai ales că doar pe degetele de la, să zicem, ambele mâini, poți număra fermierii cultivatori de cartofi cu ferme profesionale în România; față de câteva sute în Polonia, spre exemplu! Să fim conștienți că banii aceștia tot în dezvoltarea cartofului românesc vor ajunge!

 

CÂTEVA MODIFICĂRI LEGISTATIVE ESENȚIALE
Potrivit art. 48 al Ordinului 104/20.04.2017, sprijinul cuplat pentru cultura de sămânță de cartof se acordă fermierilor activi care valorifică minimum 15.000 kg sămânță de cartof/ha pe baza facturii sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, pe care le prezintă la APIA până la data de 15 mai a anului următor anului de cerere.
Pentru cultura înființată începând cu anul de cerere 2016, trebuie să facă dovada că utilizează sămânța certificată (în conformitate cu Legea nr. 266/2002 și cu OMADR agriculturii, nr. 1.266/2005, respectiv Ordinul nr. 1.266/2005).
• Pentru sămânța achiziționată de la terți, fermierul prezintă factura de achiziție sau fila/filele din carnetul de comercializare a seminței de cartof, pentru cantitatea corespunzătoare suprafeței declarate.
• În cazul utilizării seminței certificate oficial din producția proprie, fermierul prezintă documentul/documentele oficial/oficiale de certificare a lotului/loturilor de sămânță, cu mențiunea „Necesar propriu”.
În cazul în care cantitatea minimă de sămânță de cartof/ha prevăzută la art. 48 lit. b) nu este valorificată din anumite cauze (descrise în Ordin), până la data de 15 mai a anului următor anului de cerere curent, fermierul depune la APIA documentele justificative indicate în actul normativ.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 9 (192) din 15-31 mai 2017

 

 

 

 

 

 

 

Vizualizat: 495 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?