Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Căpșunul - provocări, producții, profit

Publicat: 29 decembrie 2016 - 19:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În pavilionul olandez de la IndAgra l-am reîntâlnit pe Emil Fonoage, un vechi colaborator al revistei Ferma, însoțit de Hans Obers - Account manager Vissers Aardbeiplanten BV (foto dreapta).

Vissers Aardbeiplanten BV, companie olandeză fondată în 1961, este unul dintre liderii mondiali în producerea de căpșuni, zmeură și sparanghel. Dar Vissers nu produce doar material săditor pentru căpșuni, compania investind foarte mult în munca de ameliorare, are varietăți proprii valoroase (Elianny, Kimberly, Destiny, Harmony) și este implicată în alte trei proiecte de ameliorare: Hansabred GmbH & Co KG din Dresden, Germania; European Strawberry Nursery Association - ESNA și European Berry Breeding Association.
De asemenea, Vissers BV a cumpărat licență de propagare pentru mai multe varietăți de căpșuni de la companii producătoare din Italia, Statele Unite, Spania, Olanda și altele. Astfel, Vissers BV are acces la un portofoliu larg de soiuri de căpșuni și pentru aproape toate are posibilitatea să ofere plante pretabile la orice sistem de cultură. Peste 50 de varietăți de căpșuni de la Vissers sunt acum în vânzare iar detalii găsiți pe site-ul www.vissers.com.
Vissers BV are pepiniere proprii în cinci locații: două în Olanda și câte una Polonia, Belarus și Turcia. Ultima se află la început, însă Turcia este o piață interesantă pentru că deschide porțile către Orientul Mijlociu, dar și pentru că este un mare cultivator de căpșuni. Din ceea ce se produce în Olanda, cca 85% se exportă, cea mai mare parte către Germania, statele scandinave, Anglia și Belgia, dar un număr important de plante pleacă și către Africa, Orientul Mijlociu și Asia.
La întrebarea noastră despre numărul de plante vândute, Hans Obers ne-a răspuns: „În business-ul nostru nu se vorbește despre milioane de plante sau hectare... dar suntem cel mai mai mare propagator din nordul Europei și unul dintre liderii europeni în domeniu. Cifrele nu spun nimic despre calitatea, serviciile, posibilitățile pe care fermierii le au folosind plantele Vissers”.

Specific pentru România
În România, Vissers BV este prezentă din 2009 și este reprezentată de Emil Fonoage, care este nu numai un specialist recunoscut, dar și un fermier de succes. Piața din România s-a dezvoltat frumos și este în creștere pentru căpșuni și zmeură (și sparanghel, dar în cantități mici). Fermierii români trebuie însă să mai aprofundeze tehnologiile de creștere, susține Fonoage.
În ceea ce privește varietățile vândute în România, s-a constatat un interes în creștere pentru plantele care produc tot timpul anului, ca Albion și Harmoy. Aceste varietăți sunt plantate în lunile aprilie-mai și apoi produc începând din iulie și până la primele înghețuri. „Este o modalitate sustenabilă de a cultiva căpșuni, nu este nevoie de o dotare tehnică avansată, plantele cresc și produc tot mai mult”, ne-a declarat Hans Obers.
Pentru cultura protejată, în sere de sticlă sau tuneluri, este nevoie de o investiție mai mare, de o bună stăpânire a tehnologiei și a factorilor de cultură. „Dacă construiești o structură scumpă, atunci este mai bine să nu cultivi plantele direct în sol, este mai bine să le crești într-un sistem de ghivece nutritive. Astfel cultura este protejată de factorii climatici și se poate planifica săptămânal recolta și vânzarea”, a mai spus Obers.
La întrebarea noastră „Cât de mare trebuie să fie ferma pentru a fi rentabilă”, Hans Obers a nuanțat răspunsul: „În Olanda, media fermelor care cultivă căpșuni în câmp este de 20 ha, cele care cultivă în sistem protejat, sere sau tuneluri au 4-5 ha, dar sunt și ferme care au dimensiuni mult mai mari. În Germania sunt ferme care cultivă în câmp 200 ha și vând totul direct din fermă, dar și ferme de familie cu 10 ha”.
Rentabilitatea unei ferme vine și din modalitatea de valorificare a producției. „Nu întotdeauna mare înseamnă și profitabil. De exemplu, dacă ai o recoltă timpurie, clienții pot fi fidelizați pentru a cumpăra și restul sezonului. Dar pentru vânzarea către rețele de magazine e nevoie de producție eșalonată”, a mai spus Obers.


RECOMANDĂRI PENTRU CULTURA PROTEJATĂ A CĂPȘUNULUI
Cultura protejată a căpșunilor cunoaște o dezvoltare continuă în ultimii ani, mai ales în statele nordice, Anglia și Germania. Prin acest sistem, este controlată creșterea și asigurată irigarea și fertilizarea plantelor, ceea ce conduce la producții mai mari. De asemenea, se folosesc mai puține substanțe chimice și pot fi folosite sisteme biologice de control al dăunătorilor.
Hans Obers recomandă cultura protejată și folosirea unui substat nutritiv sau sistemul de cultură scurtă în câmp (3 luni) deoarece, în acest fel, chiar dacă plantele trebuie înlocuite la fiecare ciclu de cultură, terenul respectiv poate fi folosit an de an pentru cultura căpșunilor. Expertiza necesară pentru a produce fructe în 60 de zile este mai greu de dobândit. Asocierea le permite fermierilor să suporte mai ușor cheltuielile cu specializarea, să angajeze specialiști și tehnicieni avizați dar și să învețe unii de la alții pentru a nu face aceleași greșeli.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 22 (183) din 15-31 decembrie 2016

 

Vizualizat: 610 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?