Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Căpşunul cu aromă de profit

Publicat: 29 martie 2019 - 17:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ultimii ani, stolonii de căpşun refrigeraţi au urcat vertiginos în preferinţele cultivatorilor din România, chiar dacă fenomenul de a cumpăra stoloni în stare proaspătă necertificaţi, din diferite plantaţii, încă se mai manifestă.

În continuare, tot mai mulţi fermieri aleg varianta mult mai sigură a materialului săditor refrigerat.

Donna-m119_b

Refrigerat vs. proaspăt necertificat
• Dezavantajele cumpărării de stoloni proaspeţi necertificaţi sunt destul de multe:
- Nefiind produşi în stoloniere, aceştia nu sunt trataţi corespunzător. Ce ar putea să însemne aceasta? 1. Apariţia bolilor şi dăunătorilor la scurt timp de la plantare; 2. Pierderi crescute, chiar dacă plantele se prind în primă instanţă; din cauza faptului că ele au venit deja bolnave, pot apărea probleme majore;
- Lipsa oricărei producţii în anul înfiinţării culturii, indiferent că vorbim de plantare de primăvară sau de toamnă;
- Producţii mai mici în anii ce urmează. În stoloniere se plantează plante bază, stolonii obţinuţi de la aceste plante vor fi cei mai apropiaţi de caracteristicile soiului. Oare de ce cultivatorii de roşii cumpără sămânţă sau răsaduri în fiecare an?
• Şi acum iată de ce am planta material săditor refrigerat:
- Materialul săditor refrigerat este certificat, deci a fost verificat de Inspecţia fitosanitară din ţara de origine. Aceasta înseamnă că stolonii respectivi sunt sănătoşi din toate punctele de vedere, iar producătorul îşi asumă această răspundere;
- Grad de prindere de până la 100%, cu dezvoltare rapidă a plantei;
• O producţie economică încă din primul an, la plantarea de primăvară. Fiind recoltat la sfârşit de noiembrie şi în decembrie, acel stolon deja a diferenţiat pentru producţia din anul următor. Este demonstrat faptul că un stolon refrigerat din categoria A sau ST poate începe să producă în 60 de zile de la plantare în jur de 100 gr /plantă, iar unul de tip A+, 150-200 gr/plantă;
• Recuperarea unei părţi din investiţie încă din primul an, prin recolta obţinută;
• Posibilitatea de a atinge în anul următor plantării capacitatea de producţie a soiului respectiv;
• Planificarea perioadei de recoltare. În Occident se foloseşte cultura anuală cu plante refrigerate de calibru mare, plantate eşalonat, la o lună distanţă între plantări, pentru a asigura producţie continuă pe o perioadă determinată.

Căpşunul timpuriu Donna
Donna - soiul cu perioadă de fructificare asemănătoare varietăţii Clery - este disponibil în România ca stolon refrigerat cu toate avantajele enumerate anterior. Deţinătorul soiului este firma PLANASA, iar stolonii sunt produşi în România de Planasa Eastern, parte a grupului de firme Planasa.
Planta este robustă, cu rădăcini puternice şi foliaj dens de culoare verde-închis. Este rezistentă la boli şi mediu tolerantă la făinare. Fructele se situează la nivelul foliajului sau deasupra, asigurând uşurinţă şi viteză de recoltare. Fructul are formă alungită conică, aproximativ uniformă de-a lungul întregului sezon de recoltare. Culoarea este de un roşu strălucitor, cu pieliţa rezistentă şi cu pulpa fermă, zemoasă şi dulce. Fructele, de mărime mare spre medie, îşi păstrează culoarea şi luciul după recoltare.
În Centrul Experimental din Le Barp - Franţa, producţia per plantă a fost de peste 1 kg, cu un
procent de peste 83% fructe de calitatea I.
Se poate cultiva atât în sistem tradiţional, cât şi pe teren modelat mulcit cu folie. Se obţin rezultate excelente şi dacă sunt cultivate în substrat.
Plantat în câmp, începe să producă aproximativ în prima decadă a lunii mai, iar în solarii, cu 2-3 săptămâni mai devreme, în funcţie de tipul solarului şi de condiţiile meteo.

Cu alte informaţii despre caracteristicile soiului Donna şi modalităţile de cumpărare vă stau cu plăcere la dispoziţie.


Vasile FONOAGE
Reprezentant vânzări Planasa pentru sud- estul Europei
Tel. 0771144766
E-mail: vfonoage@planasa.com

 

DE CE SĂ ALEGI DONNA?
- Este o varietate timpurie foarte profitabilă;
- Are productivitate mare şi eficienţă la recoltare, deci profit mare;
- Produce fruct atractiv, aromat, apreciat de consumator;
- Este rezistent la transport şi la manipulare.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/231 (ediţia 1-14 martie 2019)

Vizualizat: 539 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?