Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Căpşuna de Polovragi, regina tarabelor

Publicat: 09 noiembrie 2018 - 20:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cireşele şi căpşunele autohtone sunt „valuta forte” a pieţelor de primăvară. Preţurile primelor recolte ajung la sume exorbitante, dar acestea scad cu rapiditate şi doar cei norocoşi reuşesc să scoată profituri considerabile din fructele timpurii.

 

Zona Polovragiului este una favorabilă plantării căpşunului. Claudia Mihăescu se ocupă, pe lângă serviciu, de cultivarea căpşunilor pe un pogon, adică jumătate de hectar de pământ. Deşi are un atestat de artist plastic, de zece ani este îngrijitoare la grădiniţă. Cultivarea căpşunilor „îi vine ca o mănuşă”, fiind necesară o completare la venitul modic din învăţământ. Originară din Târgu Jiu, s-a mutat la Polovragi după ce s-a măritat şi aici a descoperit, pe lângă un mod de viaţă complet diferit, pasiunea pentru cultivarea căpşunilor.

Claudia Mihăescu_b

O piaţă controlată de intermediar
Deşi ploaia a afectat în acest an producţia de fructe, ea este muţumită că această îndeletnicire, nici pe departe uşoară, îi aduce un mic venit suplimentar. Cumpărătorii sunt, în cea mai mare parte, acei blamaţi intermediari din pieţe... Desigur, preţul de desfacere „sare” considerabil atunci când produsele trec pe la ei, dar fără aceşti samsari, cum li se mi spune, producătorul nu ar fi avut nici o şansă să vândă o asemenea cantitate în timp atât de scurt. Toate căpşunele se coc în lunile mai-iunie şi sunt extrem de perisabile. Ele sunt valorificate direct din câmp, cel mai important fiind să ajungă proaspete pe masa cumpărătorului. Soiul Ideea, cultivat anul acesta, este unul înşelător. Cunoscătorii ştiu, însă, că în spatele culorii rozalii a fructelor se ascunde gustul foarte dulce şi parfumat. Cei care au cumpărat o dată, s-au întors atraşi de savoarea fructelor. „Cel mai bun este siropul de căpşune!”, intervine în discuţie nepotul Claudiei, Andrei.
Stolonii sunt achiziţionaţi de la Staţiunea Mărăcineni şi stau, de obicei, trei ani pe rod. Dacă într-un sezon normal produce între 8 şi 10 tone, de această dată, din cauza condiţiilor climaterice, cantitatea a fost cu 40 de procente mai mică. Având o experienţă de 20 de ani în cultivarea căpşunilor, la cei 40 de ani ai săi, Claudia Mihăescu nu se teme de surprizele naturii! Consideră că aceasta este o cultură care rămâne rentabilă, iar preţul de vânzare, de 7 lei, din acest an a fost peste cel de anul trecut.

Căpşuna de Polovragi

Vremea condiţionează câştigurile
Fructele nu sunt stropite cu nici un fel de chimicale, acest lucru fiind un deziderat foarte important pentru producător. Singurul tratament aplicat a fost cel împotriva manei, absolut necesar. În anii secetoşi este nevoie de punerea în funcţiune a instalaţiei de irigare pe toată suprafaţa. În acest an, însă, multe fructe au putrezit din cauza excesului de precipitaţii. Au fost, totuşi, şi ani mai grei... Cu un sezon înainte, 90% din producţie s-a pierdut din cauza îngheţului din luna aprilie.
Un profit anual de 10.000 lei aduce un venit în plus în casă. În anii rodnici acest câştig poate fi mai mare, dar „surprizele” naturii fac incertă orice planificare. Totuşi, Claudia Mihăescu este încrezătoare în faptul că Polovragiul este situat într-o zonă favorabilă cultivării acestor fructe şi o să reuşească întotdeauna să atingă producţii mulţumitoare. În spatele optimismului ei bine ponderat, se observă cantitatea impresionantă de efort care însoţeşte această îndeletnicire.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 18/220 (ediţia 15-30 octombrie 2018)

 Viitor pentru sate_b

 

Vizualizat: 404 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Priorităţile UNCSV pentru 2019

Priorităţile UNCSV pentru 2019

Interviu cu Florentin Bercu, director executiv al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Musca asteapta tractorul autonom Dan Herteg, investitii de aproape un milion de euro
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?